Promjena baterije u ENC uređaju

Uređaji za elektroničku naplatu cestarine (ENC) pokazali su se kao izuzetno praktični i ekonomični. Praktični zbog omogućavanja elegantnog izbjegavanja gužve na naplati cestarine, a ekonomični iz nekoliko razloga. Prvi je dakako ušteda koju vozači ostvaruju prilikom korištenja uređaja, stajanje u koloni ispred naplatnih kućica sa upaljenim motorom uzaludno troši gorivo, vrijeme potrošeno na stajanje u koloni se nikada više ne može nadoknaditi, a o samoj uštedi na živcima nećemo ni govoriti.

ENC uređaji imaju i jednu manu koja dolazi s njima. To je ugrađena baterija neophodna za funkcioniranje uređaja, a koja naravno ima i svoj određeni vijek trajanja, u prosjeku oko 5 godina. Radi se o bateriji AA tipa, napona 3.6 V.

Da se baterija u potpunosti istrošila primijetiti ćete kada sa svojim ENC uređajem dođete do naplatne postaje, a postaja ga ne registrira i rampa se ne podigne. U tom slučaju slijedi vam malo vožnje unatrag za izaći iz ENC trake i plaćanje na klasičnoj traci, naravno, kada dočekate red za platiti cestarinu.

Politika firme koja izdaje  uređaj je da se potrošene baterije ne mijenjaju, već je potrebno napraviti zamjenu čitavog uređaja. HAC ONC tu uslugu zamjene uređaja naravno naplaćuje i to nemalih 122,00 kn.

Revoltiran tim činjenicama autor ovog članka se odlučio samostalno ponovno osposobiti uređaj i sa svim čitateljima podijeliti postupak kako to učiniti i u konačnici proći jeftinije.

1. Potreban alat

Sav alat potreban za promjenu baterije je:

  • Pribor za lemljenje (lemilica, pumpica i žica za lemljenje);
  • Ravni odvijač;
  • Sječice.

2. Postupak promjene baterije

Za pristupiti bateriji potrebno je otvoriti kućište ENC uređaja. Zatvorenim ga drži 5 plastičnih kopči, 4 locirane na bočnim stranama ENC uređaja i jedna locirana na sredini uređaja. 4 bočne kopče se jednostavno otvore za ravnim odvijačem. Za otvaranje preostale kopče postupak je nešto kompliciraniji i uglavnom rezultira pucanjem kopče. No i ako do pucanja kopče dođe, kućište se solidno zatvori i sa preostale 4, a funkcionalnost ENC uređaja nije niti na jedan način narušena.

Položaj kopči na ENC uređaju

Kada otvorite ENC uređaj pred vama će se naći ovo:

Unutrašnjost ENC uređaja

Ispod baterije koja je u crvenom okviru, vidi se i položaj sporne pete kopče iz prvog koraka postupka. Kada otvorite ENC uređaj pločicu sa elektronikom i baterijom izvadite iz kućišta te flomasterom označite polaritet baterije kako kasnije ne bi bilo nedoumica i zabune.

Polaritet baterije

Sada su potrebni lemilica i pumpica za skidanje potrošene baterije sa pločice ENC uređaja.

Skidanje stare baterije

Prilikom korištenja lemilice pripazite da ne oštetite neku drugu elektroničku komponentu. Lemilicu nemojte držati prislonjenu na pločicu i nožicu baterije više nego što je potrebno kako ne bi došlo do pregrijavanja i oštećenja pločice uređaja i/ili baterije.

Nakon što ste odlemili staru bateriju sa pločice uređaja vrijeme je za postavljanje nove. Približite bateriju uređaju kako bi odmjerili potrebnu duljinu nožica, te sječicama skratite nožice na novoj bateriji.

Nova baterija

Nakon kraćenja nožica na novoj bateriji stavite bateriju na njen položaj i zalemite ju za pločicu ENC uređaja. Vodite računa da ispravno okrenete polaritet baterije!!!

Polaritet baterije

Nakon što ste zalemili novu bateriju za pločicu uređaja, sve skupa vratite u kućište, stisnite stranice kućišta da ga preostale kopče zatvore, uređaj sa novom baterijom stavite u vaše vozilo i bezbrižno uživajte u pogodnostima korištenja uređaja. Kada vam se i nova baterija istroši sada znate kako ju promjeniti.

ENC uređaj s novom baterijom prije sklapanja

3. Koliko sve to u konačnici košta?

Već je spomenuto da HAC ONC izmjenu ENC uređaja vrši po cijeni od 122,00 kn.

Nova baterija (3,6 V, AA tip) u Chipoteci košta punih 49,00 kn, a na raznim web trgovinama se može naći i još povoljnije.

Odnosno, “pokvareni” ENC uređaj popraviti ćete za svega 40% cijene zamjenskoga ENC uređaja.

 

 

Odricanje od odgovornosti

Izvršavanje postupaka opisanih u ovom tekstu izvan je kontrole autora teksta i Italia Corse web zajednice. Stoga se Italia Corse i autor teksta ograđuju od bilo kakve odgovornosti za gubitke, oštećenja ili troškove nastale uslijed neodgovarajućeg i nestručnog korištenja ovog teksta.