Main Menu

Novi Fiat Punto?

Autor crev1986, 03 Prosinac 2015, 02:42:47

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

crev1986



Dizajner David Obendorfer je izradio rendere moderne izvedbe modela Fiat 600 kako bi obilježio skorašnju šezdesetu obljetnicu lansiranja originalne izvedbe talijanske legende, no njegovi renderi su puno zanimljiviji kao potencijalno dobar prikaz nasljednika u nas vrlo popularnog fiatovog modela Punto.


Naime, Fiat je već ranije potvrdio kako planira tržištu ponuditi kompaktni hatchback B segmenta, a pretpostavlja se kako će se ustvari raditi o automobilu čiji bi styling trebao biti preuzet s modela 500. Drugim riječima, nasljednik Punta bi trebao biti nešto veći Fiat 500, duljine oko 4 metra, te dostupan samo u izvedbi s petorim vratima.


Taj bi novitet na tržište trebao stići 2016. i očekuje se kako će nositi oznaku 500 Plus, a kako bi mogao izgledati .





2600

Nekakva nova nagaÄ'anja iz talijanskih medija.

Dati ću prijevod.


Fiat Punto, B-segment četvrte generacije

Dolazi 2017. da oživi slavne dane iz 1993., ima želju potvrditi kvalitetu svojih predaka
 
Citat:U 2017. nakon duge i ugledne karijere Fiat Punto će u mirovinu, kako bi napravili mjesto za novog... Punta! To je model koji će doći za tek neÅ¡to viÅ¡e od godine, a u biti je četvrta generacija maliÅ¡ana iz Torina, dok je aktualni Punto tek evolucija Grande Punta predstavljenog 2005. Ono Å¡to znamo je da neće biti petovratnog 500, koji i dalje ima svoju liniju proizvoda, i koji ako doÄ'e će biti potpuno drugačiji proizvod. Punto "4" će biti racionalni i pristupačni Fiat, poput Pande ili novog Tipa, sa kojim će dijeliti duh svjetskog automobila; biti će prostran, kvalitetna zavrÅ¡na obrada no bez fensi materijala. Konkurenti će biti uoobičajeni kao Fiesta, Corsa, 208 i Clio.

Baziran na 500L

Punto četvrte generacije, koji vidite na našim skicama, po informacijama koje imamo, će imati konkurentnu cijenu ali i kompletnu opremu. Gotovo sigurno će biti samo u verziji sa 5 vrata poput novoga Clia, dok će tehnička baza biti platforma B-Wide, istoj onoj kao i 500L. U Usporedbi sa potonjim će imati i sličnu dužinu, no ipak ne preko 4.10 metara i visina će biti do metar i pol. Motori će zato biti besmrtni 1.2 8v od 69 KS i 1.3 Multijet od 95 KS. 1.4 8v će nestati nauštrb 0.9 TwinAira, a moguće da će on biti čak i verziji sa 105 KS.

Preko 20 godina povijesti

Dizajn će biti drugačiji od aktualnog Punta i biti će u stilu novog Tipa da se stekne dojam porodice proizvoda, a od Pande će dobiti izgled "naslaganih" bočnih prozora. Njegov dolazak će otvoriti novo poglavlje u povijesti Punta, a koja je započela 1993. sa prvo serijom (176) dizajniranom od strane Giugiara; auta koji je naslijeÄ'e pokupio od Una. U 1999. je doÅ¡la druga serija (188), koji je dizajniran od strane Fiat Centro Stile, sa različitim izgledom za modele sa 3 i 5 vrata i gdje je debi imao 1.3 Unijet. Nedavna povijest je donijela Grande Punta, koji 2009. postaje Evo, a 2012. novi Punto, sa pojednostavljenim i golim verzijama.
http://www.omniauto.it/magazine/35337/fiat-punto-2017-nuova-rendering
 

 

 

 

 

 

2600

RazmiÅ¡ljam malo... Svakako da mogu napraviti auto dugo manje od 4.10 m ili maksimalno toliko, a da zadrže meÄ'uosovinski razmak ako u 500L. Jednostavno prednji prevjes kao na 500L, a stražnji neÅ¡to kraći nego u 500L kao npr. na Grande Puntu i eto ti iznimno kompaktnog auta, a unutra komodniji nego neki kompakti.

Tehnički, ova FIAT Small platforma još od (Grande) Punta je za današnje standarde jako prostrana, kabina je jako pomaknuta naprijed put prednjih kotača. Zar se ono na emisiji SAT (sa RTS-a, ako je tko gledao) kod novoga Tipa novinar nije žalio na izbočinu od kotača na suvozačevom mjestu?

E samo je pitanje tu kako će se prodaja kositi sa novim Tipom? OK, meni je jasno da će Tipo imati još nešto mjesta unutra i veći prtljažnik, no danas je mnogo ljudi koji jako rijetko ili nikada idu na malo duža putovanja.

Što se stila tiče naravno da je ovo vizija. Talijani tvrde da ovakav sličan prednji kraj na Tipu jako atraktivno izgleda. Ovaj stražnji kraj je jasno ideja sa Panda, sa 500L. Neki tvrde da im je iznimno drago i pregledno rješenje.

No zanimljivo da je 500L po originalnim planovima trebao postati Panda-nešto. Ovdje imamo suprotan primjer gdje od 500-nešto ili 600 idu na novog Punta. Jednostavno kako se čini, nakon istraživanja tržišta nisu bili sigurni da ima mjesta za takav skup proizvod kao 500 sa 5 vrata jer ne bi on bio puno jeftiniji od 500X, a samim tim moguće da bi bio skuplji od Tipa.

Meni ovdje jedno pitanje ostaje otvoreno. Kragujevac ili Melfi? Za komšije sigurno još interesantnije nego nama. Svakako je da razvoj ovakvog modela nebi dugo trajao.

Tihich

Odlično, taman takav model bi i trebao :super:

124T

Super ako bude takav. Trebao bi se zvati 600 onda, samo zar nije plan FCA da se obični Fiat-i zovu imenima a oni šminkerski brojevima??
Forza Ferrari!

Virago

Samo se nadam da će biti verzija i s troja vrata!?

Miha.

Da se mene pita neisplativo. A i konkurencija sve manje radi auta s 3v u toj  klasi..

2600

Budućnost je takva da vjerojatno skoro neće uopće biti auta sa 3 vrata u B i C segmentu. Ajde možda bude koji u B ali u C niti jedan.

ProizvoÄ'ači muku muče da imaju profit sa ovim danaÅ¡njim prodajnim brojkama i moraju ići na manje troÅ¡kove proizvodnje. Pa gdje je tek Punto II, poseban prednji kraj za 3 i 5 vrata, pa i stražnji kraj, slično pomalo i za Stilo. Za oblikovanje svih tih stvari moraÅ¡ imati poseban alat koji dosta koÅ¡ta i čisto je bacanje pare.

Evo kada je izašao Grande Punto toliko se sjajno prodavao da je mislim u 2. godini otvorena nova proizvodna traka u Mirafioriu pored one još uvijek aktualne u Melfiu. Što mislite koliko je to trajalo? Pa ako me sjećanje služi oko godinu dana da bi ipak kasnije tu traku u Mirafioriu koristio Puntov blizanac MiTo.


I sada malo mojih opservacija.


Meni je čudno Å¡to će najmoderniju platformu nekakve srednje veličine koristiti za neÅ¡to Å¡to bi trebao biti pristupačan model B-segmenta. Tehnički bi to auto trebalo biti komodnije, bolje ležati od Grande Punta, uostalom i meÄ'uosovinski razmak duži  i trag kotača Å¡iri, a uz to sve biti i sigurniji i lakÅ¡i (ako koriste onu verziju sa 80% HSS-a kao na Tipu) i sa boljom izolacijom od Grande Punta. Ono, ukratko, da se stavi neki jednostavniji multilink kao npr. sličan kao na Giulietti, ova platforma se nebi imala Å¡to sramiti i protiv Minia (naravno ovisi kako se podesi), a ne da ide kao jeftin model u B-segmentu. Tako da tu mi neÅ¡to smrdi, no tko zna.

Sam render je stariji, baziran na onome kada se pričalo da će ovaj model biti luksuzniji i pucati direkt na Mini. Uostalom to je bilo ovo:

, a u praksi imamo model sa prozorčićem straga-bočno i vertikalnim svjetlima:

zeus

 :brulj


Pa šta baš svaki mora bit ružan? Nakon 14348 verzija 500tke sad će malo izbacivat varijacije na temu pande i nekih bivših propalih ideja.


uno.du

Nadam se da neće raditi neku '500xyz' varijaciju a ni ovaj panda zadnji kraj sa prozorcicem

2600

Novi renderi, a vijesti su stare pa ih neću opet prenositi.




tomozuki

Zadnji kraj je kao neka kopija stila 5v
Zastava 750/ Fićo ,  Renault 4 1.1 8v ,  Fiat Ritmo 70 cl 1.3 8v ,  Hyundai Accent 1.3 12v ,  Fiat Bravo 1.4 12v,  Fiat Punto mk2 1.2 16v , Peugeot 307 1.4 8v, Peugeot 307 sw 1.6HDI

124T

Loši su to renderi. Sumnjam da će takav bit.
Forza Ferrari!

ElRa

Jos jedna testna mula

http://alvolante.it/news/nuova-fiat-punto-2017-spy-345388/foto#fiat-punto-2017-spy_2_1

Na osnovu ranijih izgleda testnih vozila rekao bih da je ovo rana faza razvoja.

ElRa