GTV6 Balloco SE

Autor Boxer, 23 Veljača 2016, 20:07:02

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Boxer



Alfa Romeo nije napravljen za ljude koji automobil vide samo kao prijevozno sredstvo od točke A do točke B, svi alfisti se s time slažu. To su automobili puni karaktera, dokaz inžinjerskih kreativnosti i ideja. Uspjesi Alfa Romea u povijesti ne mogu se opisati u kratim crtama jer upravo su ti automobili godinama osvajali sve Å¡to se osvajati dalo, bili uzor i primjer svim ostalim proizvoÄ'ačima. Jedan od modela koji su obilježili povijest je svakako i Alfa Romeo GTV6 odnosno Alfetta GTV6. U ovom članku predstavljamo posebnu verziju modela GTV6,  iz limitirane Balocco serije napravljene u samo 350 primjeraka, a koja je isporučivana isključivo na tržiÅ¡te SAD-a.



Ne bi bilo čudno da taj automobil nije snimljen od strane naÅ¡ih urednika i to ovdje, u Hrvatskoj gdje se i nalazi. Vlasnik je dugogodiÅ¡nji alfist koji je u potrazi za nečim osobitim morao posegnuti u SAD, točnije u Kaliforniju odakle je ovaj automobil uvezen. O troÅ¡kovima i svemu ostalome nećemo, snovi nikad nisu imali cijenu, radije ćemo spomenuti samo da je automobil po dolasku u Hrvatsku temeljito ureÄ'en počevÅ¡i od motora do novog laka i uistinu je u vrhunskom stanju i jedan je od najboljih primjeraka, ako ne i najbolji u krugu od nekoliko zemalja. Navesti ćemo samo godinu proizvodnje, a to je 1982-a.



Motor je dobro znani V6 zapremine 2,5 litara snage 154 KS. S današnjeg gledišta nije puno, ali u ono vrijeme kad usporedimo GTV-jku s konkurentima poput Porschea 924 ili Nissana 280Z koji su raspolagali turbo motorima GTV-jka je svejedno čudovište, tako su ju barem doživjeli novinari tadašnjeg Street&Track automobilističkog časopisa u kojima je postavljen uz bok konkurentima i prilikom tih testiranja GTV6 je s atmosferskim motorom doslovno pomela konkurenciju. Sam motor ima HEMI glave, opremljen je BOSCH elektronskim ubrizgavanjem, kovanom radilicom, pojačanim blokom od lakog lijeva a bregaste osovine u glavi omogućuju mu doseg visokih okretaja prilikom čega daje gotovo vrišteći zvuk kakav i dan danas rijetko koji motor može nadmašiti.



Motor Manual je 1981-e godine GTV6 stavio uz bok s Mitsubishi Starionom, Mazdom RX7 i BMW-om 323i. Zaključak je bio jednostavan, GTV je za njih filigranski bruÅ¡en dijamant i neÅ¡to Å¡to oni mogu samo sanjati. Moramo navesti da je automobil dolazio tvornički opremljen Kenwoodovim AM/FM/CD audio ureÄ'ajem, bio je opremljen kožnim sjedalima uz punu iskoristivost zadnje klupe, standardna oprema je uključivala klima ureÄ'aj i krovni otvor.



Ovjes je za ono vrijeme bio čudo tehnike straga su sličnu konfiguraciju koristili samo F1 bolidi, Gulwing Mercedes i poneki model Lotusa. Zanimljivo je da ovjes nije bio postavljen na selene nego na ležajeve kako bi uvijek imali potpunu kontrolu nad automobilom što je omogućavalo na milimetar preciznu upravljivost, a transaxle koncepcija s mjenjačem i kvačilom na stražnjoj osovini donjela je savršen raspored mase od 50:50. Disk kočnice na sva 4 kotača garantirale su savršeno zaustavljanje, a 16″ naplatci s radijalnim gumama bili su završni čimbenik u ležanju automobila. U ono vrijeme sve sami superlativi i opravdano je automobil bio nerijetko proglašavan najboljim sportskim coupeom tog vremena.



Ova GTV6 sa slika nosi serijski broj 203, od ukupno 350 proizvedenih.  Zasigurno nikad neće biti vožena na nož, iako se ne buni protiv bilo kakvih oÅ¡trih režima vožnje. Motor voli gas, a ostale komponente automobila savrÅ¡eno se nadopunjavaju.

Ovo je automobil za čisto vozačko uživanje, a na nama ostaje samo da uživamo u slikama i zahvalimo vlasniku što nam je ponudio nezaboravno iskustvo vožnje u još jednoj legendi iz Alfa Romea.







Dijagnoza postavljena, lijek se još traži...