Alfa Romeo Stelvio “First Edition”

Nakon moćne izvedbe Quadrifoglio Verde Alfa Romeo prikazala je Stelvio, svoj prvi SUV u povijesti, u umjerenijem ruhu i s motorom od “samo” 280 KS.

Nakon što su u studenom svoj prvi SUV u povijesti predstavili u posebnoj izvedbi Quadrifoglio Verde s motorom od 510 KS, sada su u Alfa Romeu na europskim tržištima krenuli s prvim narudžbama. Uz to, prikazali su kako izgleda standardna verzija Stelvia bez 510 KS i djeteline s četiri lista na blatobranima.

Zasad smo upoznali samo poseban model nazvan First Edition (prvo izdanje). Njega pokreće dvolitreni turbo benzinac od 280 KS u kombinaciji s osmostupanjskim automatskim mjenjačem. Pogon je na sve kotače, a dok nema potrebe za tim sav moment šalje na stražnji par kotača. Kada do potrebe dođe omjer između osovina može biti pola-pola. Što se performansi tiče, Stelvio s ovim motorom od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 5,7 sekundi.  Postiže najvišu brzinu od 230 km/h.

Po pitanju izgleda, Stelvio First Edition nešto je nježniji od verzije QV što zapravo znači kako su mu usisnici zraka manji, a ima i manje aerodinamičkih dodataka. Unatoč tome vozi se na 20-colnim kotačima iza kojih se nalaze kontrastno obojena kočiona kliješta. U unutrašnjosti se nalaze kožom presvučena sjedala, kao i umeci od pravog drveta.

Ostale verzije “običnog” Stelvia upoznat ćemo uživo tek u ožujku na salonu automobila u Ženevi.

izvor: autozona.rtl.hr