Mille Miglia 2018: legenda Alfa Romeo nastavlja inspirirati

– 36. izdanje ikonske utrke poklapa se s 90. rođendanom prvih rekordnih 11 pobjeda koje je marka Alfa Romeo zabilježila od 1927. do 1957.: rekorda koji nikada nije oboren.

– Ta će se prigoda obilježiti 19. svibnja kada će utrka počasno posjetiti Milano i muzej Museo Storico Alfa Romeo u Areseu, gdje će se održati vremenske testne vožnje na internoj stazi.

– 19. svibnja događaju će prisustvovati i Marcus Ericsson i Charles Leclerc iz tima Alfa Romeo Sauber F1 koji trenutno sudjeluju u natjecanju 2018 Formula 1.

– Renovirana 2015., trenutna lokacija u Areseu samo je srce i „središnjica marke” u kojoj su objedinjene prošlost, sadašnjost i budućnost ove talijanske marke.

– Od 19. svibnja pa sve do prosinca 2018. muzej će biti domaćin izložbe „11 volte campione” [11 puta prvaci] kojom će se obilježiti ta sportska postignuća koja su ostala upamćena kod brojnih obožavatelja diljem svijeta.

– U natjecateljskom dijelu ovogodišnje utrke sudjelovat će nekoliko divnih klasičnih automobila marke Alfa Romeo iz kolekcije FCA Heritage: od modela 6C 1500 SS do modela 6C 1750 GS i od modela 1900 SS do modela 1900 Sport Spider.

– Modeli 30 Alfa Romeo Giulia i Stelvio bit će službeni automobili utrke 2018 Mille Miglia

 

Priprema se scena za jedinstvene uzbudljive događaje koji svake godine obilježavaju povijesnu utrku Mille Miglia, legendarnu utrku koja se opisuje kao „najljepša utrka na svijetu”. Ove se godine održava 36. put zaredom, a vozi se tradicionalnom rutom Brescia-Rim-Brescia i glavna je zvijezda Alfa Romeo, ujedno i glavni pokrovitelj i „počasni gost“, marka koja ove godine slavi 90. obljetnicu prve pobjede u toj utrci, u razdoblju od 1927. do 1957. Zapravo, 1. su travnja 1928. Giuseppe Campari i Giulio Ramponi pobijedili s modelom 6C 1500 Super Sport, jednim od remek-djela Vittorija Janoa, nepobjedivim zahvaljujući revolucionarnom mehaničkom dijelu te motoru s fiksnom glavom i turbopunjenjem. Izniman se automobil utrkivao na 1.618 km dugačkoj stazi i pritom postizao zapanjujuću prosječnu brzinu od 84 km/h i tako ostvario prvu od 11 pobjeda marke Alfa Romeo od 1932. do 1938., od kojih je 7 bilo uzastopnih, što je rekord koji nikada dosad nije srušen.

Kako bi se ponovno stvorila čitava ta atmosfera epskih razmjera koju postižu hrabri ljudi na prašnjavim cestama u prošlosti, od 19. svibnja muzej Museo Storico Alfa Romeo u Areseu (Milano) bit će domaćin izložbe „11 volte campione” [11 puta prvaci]. Izložbu koja će ostati otvorena sve do prosinca 2018. posjetitelji mogu pogledati svaki dan od 10:00 do 18:00 (muzej je utorkom zatvoren). A 19. svibnja, po prvi put u povijesti, lokacija Arese postat će velika pozornica utrke Mille Miglia, gdje će automobili moći sudjelovati i natjecati se u vremenskim probnim vožnjama na internoj stazi muzeja. Događaju će moći prisustvovati i vlasnici i obožavatelji marke Alfa Romeo, a ulaznica za muzej uključivat će i pristup vanjskom području i stazi, kao i izložbi povijesnih modela automobila povezanih s natjecanjem Mille Miglia, a u organizaciji talijanskog registra vlasnika vozila Alfa Romeo. Za prolazak automobila koji sudjeluju u događanju u subotu 19. svibnja posjetitelji će moći rabiti vanjsko parkiralište na ulici Luraghi, uz povezani prijevoz autobusima tijekom čitavog dana. Sve informacije potražite na adresi https://www.museoalfaromeo.com. Besplatna usluga prijevoza autobusima bit će uspostavljena i između muzeja i željezničke postaje Rho-Fiera te terminala MM1 podzemne željeznice od 8:00 do 18:00.

Otvoren 24. lipnja 2015., očaravajući muzej Museo Storico Alfa Romeo – poznat pod nazivom „The Time Machine” (vremenski stroj) – samo je srce i „središte marke”, a izgrađen je temeljem projekta arhitekta Benedetta Camerana i objedinjuje elemente prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Pored područja na kojem su izloženi ključni modeli iz povijesne kolekcije marke Alfa Romeo, lokacija je živahna i uvijek u pokretu s arhivom, internom stazom, prostorom za događanja, kafićem Alfa Romeo Café te izložbenim prostorom za nova vozila i područjem za isporuku. 19. svibnja događaju će prisustvovati i Marcus Ericsson i Charles Leclerc iz tima Alfa Romeo Sauber F1 koji trenutno sudjeluju u natjecanju 2018 Formula 1. Njihovo sudjelovanje jasan je znak koliko je u trkaćem svijetu snažno upisan DNK Alfa Romeo.
Marcus Ericsson: „Sretan sam što ću sudjelovati na događanju Mille Miglia. Radi se o ikonskom događanju i moje sudjelovanje po prvi put za mene je posebno iskustvo. Zastupati marku Alfa Romeo na jednom takvom događanju nešto je što me čini iznimno ponosnim i radujem se što ću tamo vidjeti sve povijesne automobile, a možda i provozati neki primjerak modela Alfa Romeo iz prošlih vremena.”
Charles Leclerc: „Velika mi je čast što ću sudjelovati na tako povijesnom događanju kao što je Mille Miglia. Velik sam zaljubljenik u automobile, posebice povijesnih modela, i radujem se što ću neke od njih na tom događanju i vidjeti. Bit će zabavno voziti Stelvio Quadrifoglio kroz Milano tijekom te posebne prigode, što je također povijesni model Alfa Romeo.”

Stoga počasna posjeta muzeju Museo Storico Alfa Romeo u Areseu predstavlja svojevrsno odavanje počasti talijanskoj marki koja je učinila puno više od drugih da jedan Brescia klasik usadi u kolektivnu svijest. U ovogodišnjem će događanju sudjelovati nekoliko veličanstvenih primjeraka povijesnih modela Alfa Romeo – 6C 1500 SS, 6C 1750 GS, 1900 SS i 1900 Sport Spider – koji su obično izloženi u muzeju u okviru kolekcije FCA Heritage, odjelu grupacije namijenjenom za zaštitu i promidžbu povijesnog naslijeđa talijanskih marki FCA.
Zaključno ćemo kazati sljedeće: pored tih raritetnih primjeraka bit će tu i flota od 30 modela Giulia i Stelvio automobila koje će marka staviti na raspolaganje organizatorima u ulozi službenih vozila za utrku 2018 Mille Miglia. Ne postoji veći dokaz snage i povezanosti automobila iz prošlosti s onima koji se proizvode danas. Vožnja u takvim modelima originalan je način da se iskuse utrke, a istodobno i sazna sve o trkaćoj legendi Alfa Romeo, što je još uzbudljivije u modelu Stelvia Quadrifoglio ili Giulia Quadrifoglio, najboljem izričaju nove generacije Alfa Romeo s mitskom oznakom koju nose svi najperformantniji automobili ove talijanske marke još od 1923.

 

POVEZANI ČLANAK: ALFA ROMEO NA UTRCI 2018 MILLE MIGLIA

izvor: automania.hr