“Daily car” Alfa Romeo 156SW by Kelle

Zmija svoj plijen napada ubrzanjem od otprilike 279 metara u sekundi na kvadrat. No, ono što je zapravo zapanjujuće je da te brzine koje zmije postižu, zrakoplovnim rječnikom, odgovaraju sili od 20 G.

 

Do sada smo vam predstavljali Fiate no ovoga puta vam predstavljamo Alfa Romeo 156 SW. Vlasnik ove jurilice, takozvanog “Daily car” je osoba koja uživa u tako reći “življoj” vožnji. Vlasnik Alfe je Marko Kelle Lovretić koji ne dozvoljava nakupljanje čađi i gareži jer se njegova Alfa “ne mazi”. Ako vas još nismo uspjeli zaintrigirati pogledajte video isječke koje smo pripremili.

 

Pozdrav Marko, predstavi nam se, predstavi svoju Alfu (njezin početak kada je došla kod tebe)

Zovem se Marko Lovretić i dolazim iz Aljmaša. Dosta o meni, pričajmo malo o mom autu. Alfu sam kupio u prvom mjesecu 2017. godine, došla je na 16 cola felgama i u originalnom stanju. Na početku sam napravio samo što je bilo potrebno da bude 100% ispravna i poslušna jer su financije bile knap nakon kupnje auta.

Očigledno to nije “ista” Alfa pod haubom koju si kupio. Koliko konjskih snaga ima to “čudo”, koliko brzo ide i što se radilo na njezinom motoru?

Pa zapravo nebi vjerovali, ista je pod haubom jer je sve pod haubom serijski, samo je mapirana. Što se tiče mape, auto nije bio na valjcima ali sam odmjerio snage sa istom 2.4 20v Alfom koja ima izmjerenih 216ks i 430nm momenta i moja Alfa je malo brža.  Što se samog motora tiče, motor je 2.4 20v JTDM. Kupljena je sa 330 000km, mapirana sa 332 000km a trenutno na satu ima 389 150km. U mom vlasništvu motor nije ni pipnut a navodno ni prošli vlasnik nikada nije radio motor, ali nakon mapiranja sam primjetio da originalne kočnice baš i ne podržavaju tu konjažu, pa sam umjesto originalnih 284mm diskova stavio 330mm diskove i četveroklipne Brembo čeljusti. To je to od preinaka, nakon toga sam stavio gewinde a trenutno pokušavam uhvatiti vremena ugraditi FMIC set koji je već kupljen, a nakon toga ide na ponovni remap.

Kakav je osjećaj u vožnji, kako te “sluša” kada se papučica gasa pritisne “do poda” ?

Osjećaj u vožnji je jako dobar, barem po mome ukusu, u jednu ruku zato što ima jako puno momenta a opet u drugu ruku zato što je full oprema. Koliko god bio bučan izvana, unutra je zapravo prilično ugodno za voziti se, jedina stvar koja mi se ne sviđa su gewinde, jer je auto pre tvrd a ja pravim 45 000km godišnje i nije vrijedno tog dobrog izgleda, tako da sam naručio set sportskih amortizera i opruga -30 i kada mi to stigne gewinde idu dolje. Osjećaj kada se stisne papučica do poda je prilično dobar i zarazan, pomalo i strašan za suvozače koji sjednu iz nekog “normalnog” auta.

Dali imaš još kakve neostvarene želje koje bi htio modificirati na Alfi ili se u garaži priprema nešto novo ?

Imam još puno želja,ali s obzirom da je to “daily car” nisam siguran koliko ce se tih želja i ostvariti. Imam želju staviti 18 cola felge, veći turbo i ići na snagu od 250ks i to je to. Pošto se u garaži slaže BMW e30 ili kako ju mi od milja zovemo “kockica” upitno je koliko će sredstava ostati za Alfu 😀Što se tiče kockice, za sada su spremne gewinde, prednji trap od e46 sa 300mm diskovima, zadnji trap od e36 compacta, megasquirt struja, 17 cola mtech felge i još neke sitnice. Kockica je trenutno na ražnju i radi se limarija, što se tiče motorizacije, kockicu bi trebao pogoniti 1.8 IS turbo motor tako da bi to trebala biti kockica koja se ističe u moru šestaka, a nadamo se da će biti i brža od tih šestaka.

I naravno, poslastica na kraju