ALFA ROMEO Alfasud ESVAR – SVAR

ALFA ROMEO Alfasud ESVAR – SVAR predstavlja razvoj, tehnički napredak i moderno razmišljanje. Mnogo tehničkih rješenja za dobrobit vozila i vozača, financijska ušteda na gorivu. Predstavljena na međunarodnoj tehničkoj konferenciji eksperimentalnih vozila u Kyotu 1982. Talijanski inženjeri su napravili sjajan posao, a kasnije prešli raditi na hibridnoj verziji modela 33.

 

ALFA ROMEO Alfasud ESVAR je dizajniran za uštedu goriva, značajno smanjenje potrošnje goriva u gradskoj vožnji. Smanjenje potrošnje goriva bit će ostvareno smanjenom težinom vozila, boljim otporom kotrljanja i promjenom stupnjeva prijenosa. Težina je smanjena za 76 kg u odnosu na standardnu Alfasud 1.5 Quadrifoglio Oro. Aerodinamička rješenja uključuju stražnji spojler, veću prednju zračnu branu i posebne ratkape. Ciljani koeficijent otpora zraka 0.33, model je aerodinamički testiran u zračnom tunelu tvrtke Pininfarina.

Motor je opremljen posebno razvijenim elektroničkim sustavom upravljanja motora (https://www.jstor.org/stable/44467613?seq=1)  i ubrizgavanja goriva. Isključivanje dvaju cilindara pri niskom opterećenju. Rezultat  poboljšanja je veći okretni moment i smanjenje štetnih emisija, veći omjer kompresije motora. U gradskoj vožnji potrošnja je smanjena za 25%, a vožnja između 90 km/h i 120 km/h za 20%.

 

ALFA ROMEO Alfasud ESVAR, motorni prostor

 

Performanse

Alfasud 1.5 Quadrifoglio Oro, ubrzanje 0-100 km/h  za 10.7s, najveća brzina 174 km/h.

Alfasud 1.5 Quadrifoglio Oro ESVAR, ubrzanje 0-100 km/h za 9.8s, najveća brzina 185 km/h.

 

ALFA ROMEO Alfasud SVAR (Synthesis Vehicle Alfa Romeo) strukturna ojačanja karoeserije, veća čvrstoća krova, a posebna pažnja je posvećena vratima, uporaba aluminija. Vodilo se računa o kutevima udara prednjeg dijela automobila. Pasivna sigurnost automobila je značajno poboljšana.

ALFA ROMEO Alfasud SVAR, karoserija, pasivna sigurnostALFA ROMEO Alfasud SVAR, zračnu tunel - Pininfarina

Slike: ruoteclassiche.quattroruote.it