ALFA ROMEO Giulia GTAm, naslovna slika

ALFA ROMEO GIULIA GTAm

ALFA ROMEO GIULIA GTAm predstavlja tehničko savršenstvo, beskompromisni vozački automobil razvijen u suradnji s najboljim inženjerima. U projektu su sudjelovali inženjeri iz Alfe, Ferrarija i Saubera. Aerodinamika je rađena u tvrtki Sauber Engineering, njihov zračni tunel je jedan od najboljih na svijetu, veliko iskustvo iz Formule 1 pri dizajniranju aerodinamičkih dijelova za Giuliu GTAm. Vozači Formule 1 su aktivno sudjelovali u testiranju vozila na stazi Balocco, Antonio Giovinazzi i Kimi Raikkonen. Intezivno testiranje i usavršavanje modela GTAm vršeno je u tvornici Pomigliano d’Arco.

2.9 V6 Bi-Turbo je osnažen i sada ima 397 kW. 22 kW više od modela Quadrifoglio (375 kW) i 15 kW više od modela ALFA ROMEO Racing Quadrifoglio (382 kW). Redizajnirana klipnjača, poboljšano hlađenje motora i mjenjača. Ubrzanje od 0 do 100 km/h – 3.6 s, najveća brzina – 315 km/h. Provrt i hod klipa 86 mm x 82 mm, četiri ventila po cilindru, blok motora od aluminijske legure, kovani klipovi od aluminijske legure.

ALFA ROMEO GIULIA GTAm je značajnije olakšana, 100 kg u odnosu na Quadrifoglio, lagani Leksan korišten u okvirima bočnih i stražnjih prozora, GTAm nema stražnja sjedala, obloge vrata, unutarnje kvake, umjesto stražnjih sjedala je stavljen kavez, a ima mjesto za Bell kacigu i vatrogasni apart. Značajnija uporaba karbona i aluminija (vrata), karbonski krov, karbonski lukovi kotača, karbonski prednji spojler, razdjelink, karbonska hauba, karbosnki stražnji difuzor i spojler. Aktivni prednji spojler se može izvući za 40 mm, karbonski stražnji spojler ima mogućnost namještanja u četiri pozicije. Centralno ugrađen Akrapovičev ispuh (titanij). Savršeno upravljanje vozila, tri puta veći potisak od Giulie Quadrifoglio i dva puta veći od Giulie GTA. Širi trag kotača (sprijeda za 25 mm, straga za 50 mm), ugrađene 20″ felge i Michelin Pilot Sport Cup 2 gume, Brembo karbon-keramički diskovi i Brembo kliješta. Cijena Giulie GTAm – 180 000 eura.

ALFA ROMEO Giulia GTAm, karbonski spojler

Giulia GTAm, unutrašnjost

Giulia GTAm, sjedala

Slike: wheelsage.org, Simon Thompson