TEST: Fiat Punto – danas

Grande Punto

izvukao je Fiat iz krize. Talijanski proizvođač prodao ga je u više od sedam milijuna primjeraka. Punto po prihvatljivoj cijeni nudi solidnu izradu, ne zahtjevnu mehaniku i preglednu karoseriju.

Fiat Grande Punto nasljednik je iznimno uspješnog Fiatovog modela, koji je uvelike pomogao u opstanku talijanskog proizvođača. Cijela je klasa kompaktnih modela narasla i Grande Punto spremno je prihvatio nove trendove. Štoviše, pomogao je u uvođenju novih pravila igre u klasu koju smo nekada mogli nazivati malenom. Današnji se kompakti, međutim, više ne mogu smatrati malenim automobilima jer su dužinom prešli granicu od 4 metra. S time su se primakli kategoriji kompaktnih modela srednje klase.

 Fiat je stekao reputaciju upravo u proizvodnji malih gradskih modela za koje će gotovo svi mehaničari reći da im je mehanika nepoderiva.  Uz sve to jednostavna i povoljna za održavanje. Grande Punto je posljednja, odraslija i najzrelija izvedba Fiatovih mališana, nastala kao konkretniji odgovor na Polo, Fiestu, Clio. Karoserija je osjetno solidnija nego kod prethodnika Punta, što potvrđuje pet zvjezdica po Euro-NCAP testu.

Razvijana je još u doba poslovnog braka s General Motorsom. Platformu i 1,3-litrene dizelske motore dijeli s još uvijek aktualnom Opel Corsom. Zanimljivo je da u sedam godina postojanja Grande Punto nije podvrgnut nikakvim značajnijim poboljšanjima. Tek poneko tehničko dotjerivanje i dva-tri manja redizajna, uz posebnu izvedbu Evo, posljedica su prije svega koncentriranja Fiata na poslovni aranžman s Chryslerom. zbog kojeg je projekt Punto gurnut na margine korporacijskih interesa.

Ponuda motora nikada nije bila osobito velika, a hrvatski kupci koncentrirali su se pretežno na cijenom najdostupnije 1,4-litreni benzinac sa 77 KS i 1,3-litreni dizelaš sa 75 KS. Nisu živahni, a dizelaš je prilično skuplji u nabavi i pri održavanju, no i bitno štedljiviji. U prosjeku troši oko 6 litara, a najveća mana mu je slab odziv na gas u području ispod 2000 okretaja, a potom neuglađeno brzo uključivanje turbine. No, trajnost i pouzdanost motora uvelike ovise o redovnom servisiranju i točenju sintetičnog ulja.

Česta vožnja lošim cestama brže od očekivanja troši spone i kugle, a uobičajeno za male Fiatove aute, lagano slinjenje ulja i povremene poteškoće s previsokim naponom električne instalacije te ćudljivom glavnom elektronikom dugogodišnja su neslavna tradicija koja ne mimoilazi ni Grande Punto.

Punto EVO

Najveće razlike ogledaju se u dizajnu. Punto Evo primjetno je agresivnije dizajniran od svog prethodnika, što se jasno vidi u obliku i izgledu prednje maske, kao i svjetlosnog sklopovlja. Vizualne preinake u odnosu na prethodnika ne bismo nazvali diskretnima, pa smo uvjereni da će Punto Evo biti popularniji među mlađom nego među starijom klijentelom. Da je namijenjen mlađim vozačima, vidi se i po dostupnoj opremi koja, osim čitave serije novih aluminijskih naplataka, nudi i grafičke elemente koji se mogu lijepiti na karoseriju te na taj način vlasnici mogu individualizirati automobil.

Temeljito je redizajniran i interijer koji sada odlikuju kvalitetniji, pod prstima ugodniji materijali. Primjetno je bolja i izolacija buke, no iznenadilo nas je da osnovni model koji smo imali na testu nije nudio mogućnost prilagođavanje sjedala po visini. Kad smo već kod smještaja, valja reći da sjedala nude udobnost čak i prilikom duže vožnje, no ne i najbolje držanje tijela u zavoju. S obzirom na to da dimenzije nisu značajno mijenjane, volumen prtljažnika ostao je isti te iznosi 270 litara.

Zatim nazad na PUNTO

Nakon punih sedam godina proizvodnje, Fiat je izbacio treći redizajn ovog popularnog gradskog automobila. U početku se zvao “Grande Punto”, kako bi se naglasilo da je mnogo veći i ozbiljniji od prethodnika, modela koji sada poznajemo kao “Punto klasik”. Prva redizajn donosi ime “Punto evo”, a za ovu sezonu vraćeno mu je ime “Punto”.

Kozmetičke promjene su suptilne, ali je lako razlikovati ovaj model od prethodnih. Dok je Grande Punto bio sportski agresivan sa prednjim dijelom posuđenim od Maseratija, “Evo” je bio “bogato” preuveličan, a “2012” je jednostavan i elegantan. Maska hladnjaka sa crnom mrežicom presječena je na pola po horizontali. Zadnja svjetla su sa LED trakama kao na “Puntu Evo”, vrlo otmjeno.

izvor: jutarnji.hr magazinauto.com