Main Menu

fiat 1100 motor

Autor kekač, 06 Travanj 2010, 11:41:10

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

kekač

evo ovako... ujak ima starog fiata 1100. ja bi to uredio kad ulovim vremena jer auto već dosta stoji, ali postoji mali problem.. motor je blokao.. imam original nove klipove, karike, bolcene, dihtunge i ine stvarčice.. stvar je u tome da sam čuo da se ti motori brzo kvare, a imam motor od una 1100 (ko stojadinov ali oriÄ'iÄ'i fiat). sad pitanje.. da li se taj motor može pripasat unutra ili se viÅ¡e isplati popravljat stari i da li bi to i dalje bio oldtimer sa unotovim motorom?
RI team vulgaris   :D:  pijanduRI team   :drink:

kekač

nema miÅ¡ljenja, savjeta ? ?  :(  :uh:
RI team vulgaris   :D:  pijanduRI team   :drink:

Mladjo

kolko znam da bi bio oldtimer mora imat original djelove
UTENTE CROMISTA

NikolaST

i nije svako auto oldtimer koje ima 30, 40+ godina. Vozila koja su raÄ'ena u velikim serijama ne mogu biti oldtimeri
assumption is the mother of all fuckups

zzip

Citat: kekac 19  u 06 Travanj 2010, 11:41:10
da li se taj motor može pripasat unutra ili se više isplati popravljat stari

:neznam:

Citat: kekac 19  u 06 Travanj 2010, 11:41:10
da li bi to i dalje bio oldtimer sa unotovim motorom?

google ti je najbolji prijatelj.. a još ako imaš telefon i e-mail.. pa nema ti granica... :lol

http://www.oldtimer-klub-zagreb.hr/
http://www.inet.hr/oldtimer-kotaci/
http://www.oldtimerklub-rijeka.hr/

mikeg20

Po definiciji oldtimer je svaki auto stariji od 30 godina, bez obzira na seriju. Ograničene i male serije nekih auta su samo plus-kod uvoza mlaÄ'ih od 30 godina dobivaÅ¡ izuzetak uvoza tj. neku vrst olakÅ¡anja

ZSPC, čl. 2

29) »oldtimer« (starodobno vozilo) je motorno vozilo proizvedeno prije trideset i viÅ¡e godina, koje je radi njegovanja povijesnih naslijeÄ'a i tehničke kulture sačuvano ili ponovo sastavljeno u izvornom obliku i koje se ne koristi u svakodnevnom prometu, a koje je po posebnom propisu, koji donosi ministar nadležan za poslove prometa u suglasnosti s ministrom nadležnim za unutarnje poslove i ravnateljem državnog zavoda za mjeriteljstvo, razvrstano u kategoriju starodobnih vozila,


Ako misliš taj auto samo tek svakodnevno "voziti" možeš bez problema ubaciti motor koji hoćeš što je i poželjnije jer noviji motor je izdržljiviji, manje troši i ulja i goriva itd.
Ali ako misliš s tim autom obilaziti neke oldtimer susrete ili nešto slično, poželjno je da bude u origigi stanju.

E sada ti stari motoei su dobri i nekvarljivi koliko se kvalitetno složi. Možeš ga kompletno obnoviti možda i sa nekim novjim dijelovima koji bi sigurno pasali na taj stari motor, a recimo dijelove koji su najopterećeniji kao što su radilica i bregasta možeš "nitrirati" pa će duže trajati.

A na kraju, najbitnije je koliko imaš i misliš love potrošiti na sve to, jasno ti je da neko jeftino polovično rješenje ti može u budućnosti samo povećati dodatne troškove iznenadnim kvarovima.

Ja bi osobno se primio posla temeljito i kak se spada i ne vjerujem da motor nebi okrenuo 100 000 km bez nekih veći kvarova.

Eto, cifre na papir i odluka je na tebi

kekač

ja bi ga htio složit kao oldtimera, uredit ga, ofarbat na novo, složit motor, a pošto imam komade znači pametno bi bilo slagat taj stari motor?

pitanje; da li mogu oštetiti radilicu prilikom skidanja zablokiranih klipova jer radilicu nemam i da li je još uvijek moguće nabaviti dijelove za takav neki auto kao npr leteće ležajeve i sl.
RI team vulgaris   :D:  pijanduRI team   :drink:

mikeg20

Tak je samo naprijed.

Da, ima dijelova, zna ih se naći jer su slični ili isti dijelovima motora nekih drugih modela-to ti točno mogu reći ljudi koji su tak nešto slagali, ima ih tu na forumu.
Vidi po dućanima ili po tim oldtimer forumima koje su ti tu dali-sigurno će ti netko dati neku informaciju

Radilicu ćeš teško oštetiti dok ju skidaš, ona manje više ide bez problema dole-skine se getriba, odšrafe se nosači glavnih i letećih ležajeva i ona bi u biti trebala samo ispasti van.

Teže je izbiti klipove van ak su stijenke cilindra oksidirale

Slobodno malo poslikaš da vidimo kak to sve izgleda

kekač

motor još uvijek nije skinut pa mislim da slike nebi puno pomogle ali slikat ću i auto i motor pa kad budem imao slike stavim ih..
RI team vulgaris   :D:  pijanduRI team   :drink:

mikeg20

E to, da vidimo kak izgleda to u cjelosti i nabaci koji sliku da se vidi tijek radova

kekač

morat ću se ja ubrzo ulovit tog auta.. ako ništa drugo stavit ga u garažu da nije vani na otvorenome i izvadit motor pa da vidim šta se da napravit.. ali kako god to neće biti auto za svakodnevnu vožnju.. za to služi tipo :-)

da li netko zna cca koliko bi se moglo potroÅ¡it novaca na ureÄ'enje obzirom da komade za motor imam (ne sve ali dobar dio..), a htio bih ga uredit kao da je sa trake izaÅ¡ao. mislim da je korisna informacija to da podovi i karoserija nisu truli. onako okvirno.... unaprijed hvala na informacijama
RI team vulgaris   :D:  pijanduRI team   :drink:

alen

Citat: coupe freak  u 09 Travanj 2010, 09:35:41
i nije svako auto oldtimer koje ima 30, 40+ godina.

auto koji je stariji od 30 god JE oldtimer...


Citat: coupe freak  u 09 Travanj 2010, 09:35:41
Vozila koja su raÄ'ena u velikim serijama ne mogu biti oldtimeri

znači po tome, fiat 500 ili VW buba nisu oldtimeri?

kekač

#12
ekipa eto malo novosti.. autek je došlepan u garažu (točnije pokraj jer je u garaži tipo..)
motor je odma prvi dan rastavljen i toliko je bilo gareži, blata i ne znam čega sve ne u cilindrima da nije ni čudo da je motor blokirao.. nakon čišćenja tog blata, i potrošenog cijelog wd-a klipovi nisu otpustili pa je morao cijeli motor van i klipove sam izvadio na principu udri mujo dok ne popusti.. dobra stvar je što cilindri nemaju nikakvog ruba, svi ležaji mi djeluju ok, ali konzultirat ću se sa frendom mehaničarom da li da ih mjenjam ili ne.. po meni, kad je motor već otvoren glupo bi bilo ne napravit sve kako treba i stavit nove komade..
kad bude nekih novosti javim se opet. nadam se da će motor brzo nazad i da će radit...

e da.. dužan sam slike.. sad kad je motor u komadima mogu poslikat pa da vidite kako to sve skupa izgleda.. žao mi je jedino da nisam poslikao stanje cilindara nakon skidanja glave...
RI team vulgaris   :D:  pijanduRI team   :drink:

zok

Citat: alen  u 13 Travanj 2010, 08:20:32


auto koji je stariji od 30 god JE oldtimer...




Znači moj kamion je oldtimer  :lol

mikeg20

Pa mislim da smo usvojii gradio Å¡to je oldtimer.

Kekac, svaka čast na trudu i poslu.
Kad je sve vani, naravno da zamijeniš potrošni materijal, nije skup.
Ak cilindri nemaju zub, i klipovi nisu nagoreni, promijeni samo karike-to je dovolljno za normalnu vožnju, osim ak ne misliš utrke voziti hehe.
Obradiš glvau kvalitetno, dosjede ventila, ventile zamijeniš ak su nagoreni, očistiš ssve kanale u glavi,
Ak radilica nemma riseva, staiš nove leteće, radijalne i aksijalne ležajeve i to je to.
A najbolji posao bi bio da premjeriš kod stručnjaka koilko su istrošeni pojedini dijelov-na oko sve izgledda super, al npr cilindar može imati jajasti presjek pa ga je dobro pobrusiti, na radilici isto tak hvatišta letećih mogu biti jajasta pa se to isto pobrusi itd-al to je već slaganje bolje nego u tvornici hehe
Da, slike bi bile poželjne da vidimo koliko su ti ruke zmazane hehehehe