Veliki mališan - Fiat 500 Giardiniera

Autor g00gls, 21 Srpanj 2011, 22:04:31

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

g00gls

Kombi vozila su obično velika i praktična. Točno? U principu, da. Ali ne uvijek. Taj, samo 3,18 metara dug Fiat 500 Giardiniera dokazuje na šarmantan način suprotno.



Mali automobili s dječijim licima oduvijek su bili veliki razumitelji žena. Neki proizvoÄ'ači automobila i danas koriste ovo znanje na retro valu. Radovi kao Å¡to su New Beetle, Mini i naravno Fiat 500, od kojih će se možda čak i kombi verzija očekivat. TakoÄ'er će vjerojatno osvojiti srca žena u oluji, koja će mu preci bez obzira na lijep epitet Giardiniera (učitelj) ne dolaze u obzir u pristupu.



Nuova 500, novi automobil sa sklopivim krovom, bio je sve na njegov debi u 1957. kao predmet za djevojke iz dobre kuće. Fiat 500 je jednostavno moderniziran nasljednik legendarnog Fiat Topolino, koji je započeo masovnu motorizaciju u 1930. u italiji. S praktičnim Giardiniera, Fiat je došao do petrebe kako bi zadovoljili mala talijanska poduzeća. Čiji automobil morao biti pristupačan, praktičan i pouzdan.



Tako je doÅ¡lo do 500 karavan, koji je nastao iz limuzine sa dodavanjem 10 cm meÄ'uosovinskog razmaka i kockastijim zadnjim krajem s lijevo postavljenim pantima za vrata prtljažnika. Motor u repu je bio nagnut za 90 stupnjeva, Å¡to je neophodno donjelo promjene u periferiji. Usisnici, grijanje, kučiÅ¡te ventilatora i karburator su drgačije dizajnirani, koji se nisu mogli preuzet sa limuzine.



Velikih promjena u facelift-u nije bilo. S godinama motor nije postajao jači, kao što je bio slučaj u limuzini. I za razliku od limuzine Giardiniera je zdržala svoja samoubilačka vrata na B-stupu do kraja proizvodnje sredinom 1970-ih godina, koja su pruzala elegantan i predivan pristup u i iz vozila. S dužinom od 3,18 metara, vrtlar (Giardiniera), iz današnje perspektije, je karikatura za laka teretna vozila.



U to vrijeme,  Giardiniera je bio talentirani praktičar. Familiare je zvan u njemačkoj, gdje se uvozio do 1965. To nije lažno obećanje, dakle, na tanko podstavljenoj stražnoj klupi koja nije sklopljena ipak se nekako naÅ¡lo mjesta za četvero ljudi. A u pozadini ima joÅ¡ dosta mjesta za prtljagu, koja se stavlja na limenu ploču ispod koje lupa malo srce vrtlara (Giardiniera). 18 KS snažan pola-litreni dvocilidraÅ¡.



To je dovoljno za postizanje veće brzine od 80km/h, iako motor ne radi ravno mjerno ugodno je iznenaÄ'ivo svojim radom. Pod papučicom gasa ima malu rezervu za kratki uspon i ubrzanja kada je u pitanju možda prestići moped. Mali i uski kotači su omogućavali upravljanje volanom bez pomoć servoupravljača, kvačilo je zahtjevalo malo viÅ¡e snage.



ÄŒak i ne-hvatanjem mjenjača ubrzo gubi terora. Uz malo osjećaja sa meÄ'u gasom motor se naÅ¡ao u odgovarajučem broju okretaja te se može prebaciti u nižu brzinu, kada je u pitanju prebacivanje u veću brzinu, lagano brojat do „dvadesetjedan“, tek tada je moguće prebacivanje u veću brzinu bez da se čuje krčanje zupčanika u mjenjaču. Sada samo joÅ¡ smotati platneni krov i nježni vjetar može proči kroz malu kabinu vrtlara (Giardiniera).



Dakle, tako ljeto-navečer postaje izlet na kontemplativni put prema sebi, na svečanosti za jednostavne stvari koje život čine lijepim. Prvi i drugi život Giardiniera, je bio rijetko lijep. Težak posao, malo njege. On ga je pošteno zaradio, i otišao u mirovinu.



Povijest

Kad je Fiat 500 Giardiniera 1960. predstavljena, njegova baza je bila od „Nuova 500“, koji je već tri godine bio na tržištu. Duhovni otac limuzine i karavana je Dante Giacosa, koji je 1934 bio pohvaljen za njegove zasluge u motorizaciji u italiji.



U to vrijeme je od Fiat - Patriarch Giovanni Agnelli, dobio zadatak da razvije mali jeftini automobil za najviše 5000 lira. Taj dvosjed sa naprijed smještenim motorom, Fiat 500, su talijani s ljubavlju zvali Topolino (mali miš). Od 1948 bio je Fiat 500 u evolucijskoj fazi B i C, kao i Giardiniera s kombinacijom drva i vlaknaste ploče, 1951 postao im je luksuzni model Belvedere sa karoserijom od lima na raspolaganju.



Karavansku verziju Nuova 500 je proizvodio sam od 1960. do 1966., kako im se povećavao kapacitet proizvodnje tako su proizvodnju prebacili i na sestrinsku firmu Autobianchi, 446000 Fiat Nuova Giardiniera do 1976. su napustile proizvodnu traku.



Tehnički podaci:

Fiat 500 Giardiniera:
Redni dvo-cilidarski motor
Weber-Vergaser Typ 26 OC
Zapremina 499 ccm
Snaga 13,6 kW (18 KS) pri 4600 okretaja u minuti
max. Moment 30 Nm pri 3200 okretaja u minuti
Četiri-stupanjski ručni mjenjač
Stražnji pogon
Nezavisni ovjes, sprijeda poprečna ramena i poprečna lisnata opruga, natrag prateća osovina na spiralnim oprugama
Gume 135 R 12
MeÄ'uosovinski razmak 1940 mm
Dužina/širina/visina: 3182/1350/1385 mm
Masa 555 kg
Maksimalna brzina 95 km/h
Potrošnja od 5,2 litara na 100 km
Izvorna cijena 1960. : 3990 Marka



Autorski txt by g00gls

zvrk