Main Menu

FIAT 125

Autor zvrk, 04 Kolovoz 2011, 23:09:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

zvrk

Prolaznici će ga zamijeniti s Pezejcem ili Ladom, što mu je nepovratno i nezasluženo uništilo kredibilitet kao oldtimeru



Iako pravi znalci već dugo upozoravaju na nepravednu podcijenjenost ovog talijanskog klasika, malo tko se uistinu odlučuje i neÅ¡to konkretno poduzeti po pitanju spaÅ¡avanja rijetkih preostalih primjeraka. Image je u danaÅ¡njem svijetu sve, a uistinu nije lako promatraču sa strane objasniti kako poznati kockasti oblik ne skriva iza sebe neki istočnoeuropski poluproizvod, nego jednu od najzanimljivijih i najsportskijih europskih limuzina viÅ¡e srednje klase s kraja Å¡ezdesetih, pravog konkurenta, ako ne baÅ¡ BMW-u 1600 (1970. nakon dolaska 1802 preimenovan u 1602) i Alfa Romeo Giuliji, a ono bar automobilima poput Renaulta 16 TS ili Ford Cortine 1600E. Napominjem ovdje, dakako, da ne smatram da su Polski Fiat (prvi 125 PZ, s licencnim Fiatovim motorom 1300, kojeg je proizvodio DMB-21. maj Beograd, bio je znatno bolji od kasnijeg 125p 1500 iz Poljske) i Lada uistinu poluproizvodi, to su bili automobili namijenjeni nekim drugim tržiÅ¡tima, prometnim uvjetima i platežnim sposobnostima i uglavnom su, iako uz nerijetko hektičnu zavrÅ¡nu kontrolu kvalitete, posve zadovoljavajuće radili to čemu su bili namijenjeni. No činjenica je da je njihovo postojanje, ma koliko pomoglo Fiatu u učvršćivanju pozicija na tržiÅ¡tima koja su mahom bila zatvorena za druge zapadne proizvoÄ'ače, ujedno i značajno naÅ¡kodilo povijesnoj valorizaciji talijanskih modela na čijoj su osnovi nastala istočnoeuropska polubraća. ÄŒak su i rijetke karoserijske inačice malih talijanskih tvrtki, poput coupea Samantha radionice Vignale, danas cjenovno vrlo pristupačne, iako jako rijetke i u Italiji i na drugim tržiÅ¡tima, a kod nas posve nepoznate.


Na prvi su pogled razlike jedino po prednjim svjetlima - original je imao četiri kvadratna fara, a manje cijenjene istočnoeuropske izvedenice četiri okrugla

Korijeni Fiata 125 bili su u za broj manjem modelu 124, koji je od ranijih modela torinske tvrtke naslijedio samo mjenjač, dok je većem roÄ'aku podario čitav srediÅ¡nji dio karoserije, putničku kabinu, u ovom slučaju obloženu tepisima i ukraÅ¡enu lažnim drvom na instrumentnoj tabli, dajući dodatan dojam profinjenosti i elegancije, zahtijevan od te klase. Ključni element bio je ipak motor, preuzet iz sportske coupe inačice modela 124, povećan na 1608 ccm i ojačan na 90 KS. Ugradnja naprednog motora s dva bregasta vratila u glavi u porodični automobil 1967. bila je ravna senzaciji, a kad je godinu potom 125 Special dobio petu brzinu u mjenjaču i motor od 100 KS (deset viÅ¡e od osnovnog modela), dobiven je vrlo ozbiljan automobil sposoban za udovoljavanje zahtjeva i profinjenijih, sportskijih vozača. Tome je pomogla i za ono doba odlična upravljivost, kao i disk kočnice na sva četiri kotača. Mjenjači su, kako četverobrzinski tako i peterobrzinski, bili vrlo precizni, a udobnost vožnje vrlo visoka. U konačnici, Fiat 125 bio je diskretan odabir za one koji su željeli prostran i udoban automobil sa sportskim Å¡tihom, koji je po potrebi omogućavao agresivniju vožnju, ili se pretvarao u klasičnu porodičnu limuzinu s velikim prtljažnikom. Stabilnost mu, nažalost nije bila vrlina.


Proizvodnja autohtonog Fiata 125 u Italiji je prestala još 1973., no u nekim drugim zemljama, poput Argentine i Egipta, trajala je još puno desetljeće

Danas ljubitelji talijanskih automobila imaju vrlo visoko miÅ¡ljenje o Fiatu 125, a i onodobna ga je publika dobro prihvaćala, pa ih je do 1973. proizvedeno neÅ¡to viÅ¡e od Å¡esto tisuća primjeraka. Nažalost, antikorozivna zaÅ¡tita na Fiatima iz tog razdoblja nije bila meÄ'u jačim stranama, 125 već pripada u modele u koje je ugraÄ'ivan ruski čelik nezadovoljavajuće kvalitete, pa ih je danas vrlo malo preživjelo, a oni koji i jesu nerijetko su vrlo truli ili pokrpani zamjenskim istočnim dijelovima. Mnogi ipak smatraju da je 125 Special jedan od prikrivenih dragulja meÄ'u jeftinim oldtimerima, automobil koji ima za ponuditi gotovo koliko i mnogo razvikanije sportske limuzine, koje odavno viÅ¡e nije moguće dobiti za tisuću-dvije eura poput ovog zanimljivog Fiata. ÄŒiji je glavni neprijatelj osim hrÄ'e tek image, zahvaljujući tome Å¡to je osnovni oblik karoserije, u sprezi s desetljeće starijom mehanikom serije 1300/1500 uz pomoć Zastavinih kragujevačkih razvojnih stručnjaka za poljsku tvornicu FSO razvijen u model 125p, koji je patio od niza na zapadnom tržiÅ¡tu neprihvatljivih mana, a ni kod nas nije zapamćen osobito dobro. Možda, usprkos svim sličnostima, da Poljaci nisu zadržali čak i istu brojčanu oznaku modela, Fiat 125 ne bi danas bio toliko zapostavljen klasik.

Dino Milić-Jakovlić

       

_______________
autoportal.hr

veky_1

kakav autoooooo   :care1:      :care1:
THE ITALIAN POWER

vakac1

na poÃ,,etku svake kolone je jedan golf !

zvrk

#3
E sad, kad sam vidio da vam se sviÄ'a...sad idemo na edicije koje su postojale u gami 125-ice....

Fiat 125 Multicarga (Argentinska verzija + neke Poljske 125p)











otkuda su mi poznate te felge?  :hm:


zvrk

Inače, probat ću nabrojati sve verzije 125-ice koje sam pronašao na netu. Ako sam što izostavio, slobodno nadopunite.

125T - Novozelandska verzija Fiatovih dealera - 1.6 imao je veće ventile, dva dupla Webera DCOH ili Dell'Orto 40DHLA karburatora (zavisno o dostupnosti), doraÄ'ene bregaste i veći kompresijski omjer, Å¡to je rezultiralo snagom od 125ks. Ovjes je bio niži i tvrÄ'i.






http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dWia3xOPbMU

zvrk

Fiat 125 Special GS 16 Coupé by Moretti 1967-1971

1.608 ccm, 4 cilindra DOHC, 8 ventila, 100ks/6000 o/min, provrt/hod 80mm/80mm, kompr.omjer 8.8:1
(obična verzija, znači ne Special, razvijala je 90ks/5600 o/min.)
5 brzinski ručni mjenjač, zadnji pogon, ubrzanje ispod 11 s. do 100km/h, max. brzina 190 km/h.
Felge 5J x 13, gume 170-13, servo disk kočnice na sva 4 kotača.








zvrk


zvrk

Fiat 125 Executive Concept by Bertone - 1967










zvrk

Fiat 125 S Samantha by Vignale - 1967 â€" 1971

Navodno je samo oko 100 kom. napravljeno, i sa razlogom je tražena u svijetu rabljenih oldtimera.  Samantha je napravljena prvenstveno da zadovolji svoga tvorca, "Commendatorea Alfredo Vignale-a", Å¡to je vidljivo zbog njene ljepote i osebujnosti. Samantha je esencija elegancije, zavodljivih linija i sportskog karaktera. ÄŒetverosjed, luksuzna unutraÅ¡njost, pop-up svjetla slično kao i na Miuri. Motor je vrlo sličan ostalim 125S-icama, znači 1.6 90ks DOHC, 4 brzine.

















zvrk

Malo sam si zadao preveliki zadatak  ;D

Uglavnom, ovo Å¡to sam do sada stavio je samo jedan dio 125-ica...


Italija

Karoseristi
Bertone - 125 Executive
Eurostyle - 125 coupé & berlina1968
Michelotti - 125 coupé 1969 & 1970
Moretti - 125 coupé GS 1.6, 125 coupé with 128 body, 125 S coupé
Poccardi - 125 Shopping
Savio - 125 coupé + 125 Sport Wagon
Scioneri - 125 coupé
Vignale - 125 Samantha
Zagato - 125 GTZ coupé
Lombardi - 125 Smart


Raznovrsna vozila

Boneschi - 125 ambulance
Fissore - 125 station-wagon, ambulance and hearse
Grazia - 125 ambulance
OSI - 125 Estate-car

zvrk

#10
Å to se tiče sportskih verzija 125-ice.....znači, malo nabrijanih, osim one verzije 125T Å¡to su NovozelanÄ'ani iz Torino Motors radili na svoju ruku, pa dobili po prstima od Fiata i izgubili licencu, bila je joÅ¡ jedna verzija iz JAR-a.

Fiat 125 OTS Scorpion od ekipe iz Cartoria Motor Industries iz Pretorie, JAR.

Tu su slike iz nekog časopisa sa full testom, pa ako nekoga zanima, može detaljno pogledati.
Na žalost, tu je i jedina slika tog modela....koji je inače imao 125ks.

     

Meni je ipak ljepÅ¡i ovaj iz NZ-a, pa ću staviti joÅ¡ malo fotkica njihovog primjerka 125T.  :ljubav:


           

I za kraj.....


vlasnik fotke Branko Čović

tomislav livno

vremena dok su auti joÅ¡ imali duÅ¡u, a fiat    imao ponuditi neÅ¡to viÅ¡e od raznih 500 -tki, stvarno Å¡teta Å¡to karoseristi ne rade varijacije na aute    bili su stvarno kul      :formula: