Main Menu

Dino 2400 Coupé

Autor forsage, 04 Lipanj 2012, 22:48:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

forsage

Uzeo sam si vremena i pogledao cijeli filmić...i nije mi žao
Uostalom uvjerite se sami...evo- Wheeler Dealers Fiat Dino New Episode



prvak Hrvatske u bespluznom oranju...

zvrk

 :care1: kako se to čini tako lako i jednostavno... eh..da...  ;D

tomislav livno

#2
Nikad prežaljenom sinu Enza Ferrarija, Dinu, pripisuje se (vjerojatno pogreÅ¡no) koncept V6 motora koji je Mikeu Hawthornu donio naslov prvaka u Formuli 1 godine 1958, dvije godine nakon Dinove smrti. U svakom slučaju, nekoliko Ferrarijevih trkaćih automobila pedesetih i Å¡ezdesetih godina proÅ¡log stoljeća s motorima koji su imali manje od 'propisanih' 12 cilindara nosilo je naziv Dino. Sredinom Å¡ezdesetih Ferrari je odlučio pristupiti natjecanju u formuli 2, a V6 Dino činio se idealnim strojem za to. S izuzetkom sitnice da je za homologaciju trebalo proizvesti 500 automobila s tim motorom, gotovo jednako tadaÅ¡njoj cjelokupnoj godiÅ¡njoj produkciji Ferrarija. Nakon neuspjeha pregovora o preuzimanju s Fordom u Maranellu nisu postojali ni kapaciteti ni financije za samostalan ulazak u takvo proÅ¡irenje produkcije. Partner za proizvodnju željene količine automobila stoga je pronaÄ'en u najvećoj talijanskoj tvrtki, torinskom Fiatu, a suradnja pritom uspostavljena rezultirat će i preuzimanjem Ferrarija od strane Fiata godine 1969. JoÅ¡ prije toga rezultirat će čak dvima automobilima: Fiatom Dino Coupe i Spider.


Prepoznatljiv stil Pininfarininog Spidera nastajao je na čitavom nizu konceptnih modela šezdesetih, no nije po svačijem ukusu


Spider je prvi predstavljen, godine 1966, i na njemu se mogu uočiti neka stilistička rjeÅ¡enja s Pininfarininih prototipova koji će postepeno evoluirati i u mnogo poznatiji, Ferrarijev Dino 206 GT, čiji će ugled i slava umnogome pomračiti sjaj Fiatovih roÄ'aka, ne toliko Spidera, koji je i danas na priličnoj cijeni kao najjeftiniji pravi kabriolet s Ferrarijevim motorom, koliko Bertoneovog Coupea. Ovaj se atraktivni auto danas može dobiti za nekoliko tisuća eura, a image mu je praktički nikakav. Kada na to nadovežemo troÅ¡kove održavanja i restauracije, koji su posve jednaki onima za 'prave' Ferrarije, jasno je da su ovi automobili rijetki na cesti, iako ih je izvorno proizvedeno čak oko Å¡est tisuća, uz joÅ¡ cca 1500 Spidera. Nekoliko je primjeraka bilo i u Hrvatskoj, najmanje jedan Coupe i danas drijema u podsljemenskoj zoni, čekajući restauraciju, a isti je status i primorskog Spidera. Tužno je da ovi lijepi i povijesno značajni automobili danas trunu, ali to je sudbina svih modela čiji je troÅ¡ak restauracije veći od tržiÅ¡ne vrijednosti sreÄ'enog auta. Spider već polako probija tu granicu isplativosti, no Coupe ostaje igračka samo za zaljubljenike i entuzijaste.


Mnogi vlasnici Fiat Dina nisu odoljeli napadu snobizma, pa tako na velikom broju primjeraka danas možemo naći Ferrarijevo znakovlje

Oba automobila u svoje su vrijeme smatrani zamalo pa vrhuncem onoga Å¡to luksuzno sportsko vozilo na četiri kotača može ponuditi, tek korak ispod nedostižnih maloserijskih snova mnogo egzotičnijih proizvoÄ'ača. Razvoj Fiat Dina iÅ¡ao je ukorak s razvojem brata koji nije nosio nikakvu značku â€" Ferrari je zapravo bio toliko nesiguran u to kako će publika prihvatiti Å¡esterocilindrični motor smjeÅ¡ten iza vozača, da je Dino prezentirao kao zasebnu marku. Tako da je i Fiat proÅ¡ao kroz dvije serije, dvolitreni motor u kasnijoj je inkarnaciji dobio joÅ¡ 400 ccm, a to je povećalo i snagu s inicijalnih 160 na 180 KS. Zanimljivo je da je Ferrari otpočetka deklarirao 180 KS, iako su motori uzimani s iste proizvodne linije odakle su uzimani i za Fiate, te ugraÄ'ivani bez doraÄ'ivanja...  Dinova najveća prednost postala je i razlogom teÅ¡kog života nakon prestanka proizvodnje. Jedan je cinični engleski trgovac opisao ovaj auto kao 'Opel Mantu s motorom vrijednim pet somova', a činjenica je da ta dva automobila danaÅ¡njom cijenom uopće nisu toliko daleko, dok omjer troÅ¡kova godiÅ¡njeg održavanja otprilike nalikuje na nekadaÅ¡nju razliku u cijeni. Fiat Dino prekrasan je i vrlo ekskluzivan automobil, no sao za one iznimno hrabre, s malo pomaknutim ukusom.                                                                                               

autoportal.hr
 

147

#3