500 - Topolino 1936-1948

Autor LP3871, 13 Siječanj 2007, 01:01:13

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

LP3871

Fiat 500 - topolino
Apsolutno najslavniji primjerak Fiata ikada proizveden, začetnik klase malih automobila koji se počeo proizvoditi 1936 godine. Njegov romantičan dizajn osvojio je mnoga srca a popularnost ga je uz prekide provukla kroz cijelo 20. stoljeće i prešla u 21., čekamo novi Fiat 500
Mali, kompaktan s 4 cilindra i obujmom motora od 0,570 litara razvijao je 13KS, a mjenjač je imao 4 brzine. S njegovih 740kg bilo dovoljno za maksimalnu brzinu od 85km/h.
Dužina ovog mališana je bila 3215mm, širina 1275mm a visina 1377mm.

1948 uvodi se model 500B koji je imao snažniji motor, 16,5KS iz istih 0,570 litara a makximalna brzina je poorasla na 90km/h


speljac

Dobro je poznata priča prvom Volkswagenu, automobilu koji je po nalogu Hitlera trebao biti dostupan svakom zaposlenom Nijemcu. U Italiji, Mussolini nije izdavao takve naredbe, no torinski je FIAT neovisno o političkoj volji Ducea ipak izgradio upravo takav automobil, model 500. Veze torinske tvornice s fašizmom nisu bile sporadične, najprodavaniji je FIAT-ov model početkom tridesetih bila Ballila, koja je ime dobila po pokretu fašističke mladeži. Usprkos imenu, taj je model danas kultan (ima ih i kod nas) i kolekcionare nimalo ne smetaju neugodne povijesne aluzije.


Ballila je bila prilično konvencionalna, kako izgledom, tako i ugraÄ'enim tehničkim rjeÅ¡enjima, duboko ukorijenjena u dvadesete godine proÅ¡log stoljeća. Istovremeno, u Njemačkoj, ÄŒeÅ¡koj, Francuskoj i SAD automobilski su vizionari stvarali vozila budućnosti, aerodinamična, lagana, ponekad čak i s prednjim pogonom. Senator Agnelli naredio je svojim konstruktorima da i oni naprave suvremeno vozilo, koje uz to ne smije koÅ¡tati viÅ¡e od pet tisuća lira.

Jedini konstruktor koji je mogao udovoljiti takvom zahtjevu bio je dvadesetosmogodiÅ¡nji Dante Giacosa. Prednji pogon bio je odmah odbačen â€" nekoliko godina ranije FIAT je konstruirao prototip malog automobila s prednjom vučom, no taj se zapalio za probne vožnje. Kako je za upravljačem u tom trenutku bio sam Agnelli, bilo je jasno da će rukovodstvo torinske tvornice joÅ¡ nekoliko desetljeća inzistirati na provjerenom stražnjem pogonu.


Giacosina je zamisao bio automobil čim manji izvana i čim veći iznutra. Zbog toga je razvio neovisan prednji ovjes, a motor smjestio ispred njega, u sam nos automobila, Å¡to je znatno povećalo prostor za noge. Minijaturni je četverocilindarski motor isprva razvijao 13,5 KS pri 4000/min, iza njega se nalazio hladnjak, a visok je smjeÅ¡taj spremnika za gorivo, nad nogama putnika, omogućio napajanje motora zakonom gravitacije, Å¡to je pak učinilo pumpu za gorivo izliÅ¡nom. Glave cilindara bile su izraÄ'ene od aluminija, a isti je materijal uvelike koriÅ¡ten i u izradi izvrsnog četverobrzinskog mjenjača.

Giacosa je bio visok čovjek, pa nije čudo Å¡to su i neki naÅ¡i koÅ¡arkaÅ¡ki reprezentativci joÅ¡ Å¡ezdesetih godina bez problema vozili Topolino po Zagrebu. Iza prednjih je sjedala ostavljen prostor za malu djecu ili začuÄ'ujuće veliku količinu prtljage. Nije bilo otvora prtljažnika, no postojala je verzija s platnenim krovom koji se spuÅ¡tao dovoljno nisko da olakÅ¡a rukovanje prtljagom.


FIAT 500 je predstavljen petnaestog lipnja 1936, po cijeni od 7.900 lira, ipak osjetno viÅ¡oj od predviÄ'ene. No, to nije umanjilo njegov tržiÅ¡ni uspjeh â€" model je gotovo odmah postao poznat kao Topolino (miÅ¡ić, talijansko ime Mickey Mousea), iako neki danas tako pogreÅ¡no nazivaju kasniji Nuova 500. Topolino je bio toliko chic da su ga pored manje imućnih počeli kupovati i tadaÅ¡nji trendsetteri â€" bio je to auto u kojem ste morali biti viÄ'eni, čak i u Engleskoj ili SAD.
Radikalnost Giacosine koncepcije bila je umanjena samo striktnom il padroneovom zabranom korištenja prednjeg pogona


Najmanji automobil u masovnoj produkciji na svijetu, bio je toliko dobro i originalno dizajniran da su ga zavoljeli svi.
Dokaz je tome i činjenica da ih je do 1955. proizvedeno viÅ¡e od pola milijuna, ili točnije 509.646 â€" većina otpada na ne toliko lijep posljeratni model 500 C, a postojao je i čitav niz izvedenica, od karavana do kabrioleta. Neke su verzije raÄ'ene na produženoj Å¡asiji, Å¡to je omogućilo ugradnju neÅ¡to funkcionalnijih stražnjih sjedala. Motori su znali biti nabrijani i na 21 KS, uostalom Gordini, Giaur i Cooper su svoje prve trkaće automobile bazirali na «miÅ¡ićevim» komponentama. Osim u Italiji, ovaj je auto s priličnim uspjehom proizvodila i francuska SIMCA, a nekoliko ih je sastavljeno i u Poljskoj.


Topolina joÅ¡ ima i kod nas, nekoliko ih se pojavljuje na relijima oldtimera, jedan, premda u žalosnom stanju, ima značajnu ulogu u filmu «Mondo Bobo», a poneki se zalomi i u oglasnicima. Ako znate za neku napuÅ¡tenu olupinu Topolina, probajte je spasiti: to je najslaÄ'i mali automobil svih vremena i vozilo koje je FIAT-u donijelo nikad ugaslu reputaciju kralja malih gradskih automobila.


www.autogodine.hr