Bravo/a & Marea - motor 1.8 16V

Autor mikeg20, 20 Listopad 2007, 08:57:13

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

zvrk


BravoGT

#31
Pozdrav. Ja sam kupio Fiat Bravo 1.8 GT 28.6 ove godine, i prezadovoljan sam sa autom. Po otvorenoj cesti mi troÅ¡i 7 l  a ljepo ide, baÅ¡ se vidi da auto ima snage. Po gradu se bas nevozim često pa neznam koliko bi troÅ¡io po gradu ali vjerovatno oko 10-11l. Gore imam Simota Racing Sport sprint filter i neki alspuhic iza. Zvuk je neÅ¡to posebno pogotovo nakon 4000 okr/min. Auto jako ljepo drži cestu i zasada me nije nikada iznevjerio, uvijek pali ko raketa netrebas ga verglat puno, motor radi smireno niÅ¡ta nezuji niÅ¡ta neobično se nečuje, ne troÅ¡i niti kaplju ulja a ima 205tkm. Je da je auto tvrd ali zato ljepo leži na cesti i drži po zavojima. NajviÅ¡e sam postigao 200 km/h i nije se vukao do tih 200 nego je ljepo ubrzavao. Sa njega su skinute sve blokade, probao sam ga da vidim na koliko okr iskopčava ali problem je sta neče iskopčavat, dostigao sam po kazaljkama 7800 okr/min i nisam ga htio dalje. Sve u svemu ja sam jako zadovoljan i nebi ga sada mjenja ni za sve na svijetu, preporučio bi svima poput mene da uzmu taj autić jer je fenomenalan, stvarno za prvi auto nisam mogao boljeg uzet.
Ne vozi ispred mene, moĹžda te neÃ,,‡u slijediti… Ne vozi iza mene, moĹžda te neÃ,,‡u voditi… Samo vozi samnom i budi mi prijatelj. <3 Bravo <3

zvrk

Pozdrav  :papa:

Vjerojatno će te moderatori zamolit da predstaviÅ¡ auto pod Galeriju Fiata: http://fiatisti.hr/forum/index.php?board=79.0  dok ne skupiÅ¡ dovoljno postova pa će ti prebacit temu pod Slike naÅ¡ih Fiata: http://fiatisti.hr/forum/index.php?board=78.0 koju trenutno ne vidiÅ¡ (barem mislim).

A što se tiče auta....super... drago mi je da si zadovoljan jer je taj auto sa tim motorom i moj prvi auto, i još ga vozim. Sve što si nabrojao je točno... ima dosta snage, lijepo se vrti i čuje, tvrd je... odličan vozački auto za početak.
Doduše, postoje i neke stvari na koje treba obratiti pažnju da i dalje uživaš u njemu.
A to su:

- ulje (uvijek redovno mijenjat na 10,000km i po mogućnosti točiti neko kvalitetnije)
- provjera te eventualna zamjena letećih ležajeva radilice (glavni razlog uništenju motora jer se izližu)
- ovjes (zna dosta trpit zbog svoje tvrdoće... vilice...spone...homo zglobovi...)
- termostat (puno nas je već zamijenilo termostat...a ima i fora kako proći jeftinije)

i sad da ne nabrajam dalje..ima tema na forumu koliko hoćeÅ¡ o tome...  :good:

BravoGT

Hvala puno na savjetma.  :resp Trudim se ga držat u Å¡to boljoj formi. Svaka dva dana kontroliram ulje i vodu. Desni homokinetiči mi se čuje ali ja sam to rijeÅ¡io tako da jedamput na tijedan nakrcam masti u manžetnu pa ne Å¡krca viÅ¡e. Mast mi iscuri pa to radim jedamput na tijedan.
A kako bi ja mogao provijeriti stanje letečih ležaja? :82:
Ne vozi ispred mene, moĹžda te neÃ,,‡u slijediti… Ne vozi iza mene, moĹžda te neÃ,,‡u voditi… Samo vozi samnom i budi mi prijatelj. <3 Bravo <3

BravoGT

Imaš pravo da ovaj drugi link mi neče otvorit odnosno ja ga nemogu još vidjet.
Ne vozi ispred mene, moĹžda te neÃ,,‡u slijediti… Ne vozi iza mene, moĹžda te neÃ,,‡u voditi… Samo vozi samnom i budi mi prijatelj. <3 Bravo <3

zvrk

Homo zglobovi obično stradaju jer se ove gumene manžete istroše...raspadnu... pa mast iscuri...i onda vrlo brzo zglob ode... Nije to tako skupo...ja sam mijenjao... samo treba redovito paziti na te manžete, i čim se primjeti da je popustila...treba je zamijeniti i onda će biti super...

Druga stvar kod homo zgloba je što može otići ako se naglo smota volan do kraja i oplete po gasu... Nakon takvog načina vožnje, često ode homo zglob...
Normalno, postoje vanjski i unutarnji homokinetički zglobovi...

A što se tiče letećih ležajeva, njih možeš provjeriti jedino tako da se skine karter, a njega baš nije lako skinuti jer ima nekih stvari odispod što smetaju...pa je recimo to dobro napraviti kad ćeš nešto više raditi na njemu... recimo mijenjati kuplung...ili te homokinetičke zglobove, pa usput i promijeniš ulje...

Ili ako želiš biti siguran, na idućoj izmjeni ulja to si provjeri da znaš na čemu si.

Ako se primjete tragovi trošenja ležajeva, preporučujem ti zamjenu letećih (200kn) i probaj točit neko bolje ulje....recimo 5w-40, 10w-40, 10w-50 ili 10w-60.
Polusintetičko ili sintetičko.

Izbjegavat visoke okretaje dok je motor hladan i to je to.

Svakih 100,000km provjerit i zamijenit te leteće (iako ja to radim svakih 50,000km).

Možda ovako zvučim malo čudno...hehe.. da te ne prestrašim, dobar je to auto... ali eto... većina nas tu na forumu sa tim motorom ima dobra iskustva, prošli smo preko 100,000km... (ja oko 150,000km u mom vlasništvu...ukupno 290,000km)...i znamo što možeš očekivati.

Jedino treba paziti sa tim ležajevima (iako vjerojatno nisu oni problem, već je nešto drugo uzrok, a oni samo trpe posljedice - imaš o tome temu negdje).

Što se tiče samog motora, odličan je... nikakvih problema, vrti veselo i sa skoro 300,000km, jedino zna popustiti malo brtva poklopca ventila, a nekad zna biti i problem u samom poklopcu jer je aluminijski pa zna popucati...

Elektronika je japanska, većinom.... i izdržljiva je. Ponekad ode jedna od bobina, ali se lako zamijeni i nisu skupe (rabljene oko 100-200kn) i gas dalje.

Termostat zna otići, preporuka je ili uzet original Fiatov, a ako se ne može, onda zamjenski Behru ili jedna fora sa termostatom od Renaulta 4 koji je jako jeftin (cca. 50-ak kuna naspram 500-600 od Fiata/Behru-a).

Pumpa goriva radi odlično, općenito cijela distribucija goriva radi super, meni je sve original gore i sve radi.

Mogu se ja sad raspisati, ali imaš malo tema po forumu pa si pogedaj.

Općenito - ovjes trpi jer je auto tvrd. Elektronika dobra..pouzdana. Motor odličan.

BravoGT

Ja sam promijenio manžete čim sam ga kupio ali mast i dalje curi van.

A to za na hladno ga gazit sam znao ali hvala, kad je hladan ne preko 2500 okr/min. :)

A za termostat neznam dali je ispravan. Mislim autu netreba puno da doÄ'e na radnu temperaturu ali me malo zabrinjava Å¡to je meni ta "radna temp" dvije crtice ispod pola. Znači kad je auto zagrijan meni je kazaljka cijelo vrijeme dvije crtice ispod pola na kazaljkama. Već kad smo kod toga dali je to normalna temp ili je niska. A neke pute mi zna doč i do pola npr. kad se vozim 25-30 min pa kad radi na mjestu par minuta (u gradu) mi se digne kazaljka od temp do pola. E sad ja sam se od prvog dana pitao dali mi je termostat u klincu jer neznam dali je normalna temp dvije crtice ispod pola.

Sta se motora i ulja tiče ja sam unutra stavio shell 10w-40 sintetičko ulje, prešo sam 3500 km i danas sam bas gledao ulje, ulje je iste boje kao i kad sam ga stavio unutra.

Svakako sljedeći put kad budem mjenjao ulje ću provijerit leteće.

A što se tiče poklopca venita mislim da bi trebo promijenit tu brvu jer je masno oko brtve, ali sve u svoje vrijeme...

Ja imam 18 god to mi je prvi auto, nezaposlen sam odnosno sad sam brucoÅ¡, i nemam baÅ¡ para za sve to promijenit. Prvobitna ideja je bila kupit "sportski" auto vozit se 3 mjeseca i onda ga prodat.... Ali zaljubio sam se i odlučio da neće biti prodaje, a da ga uzmen sa sobom u zg na fax mi je malo preskupo tako da će me morat čekat doma. Bez brige nije sad da ja njega neću vozit do druge godine da će mi doma trulit.. Svaki vikend ic doma se izguÅ¡tirat i onda nazad u zg na fax  :dance:

A što se tiče kvalitete Fiatovih motora na svojim iskustvima sa djedovim Fiatom mogu pouzdano reći da su neuništivi. Jer ja sam djedovu Cromu vozio 2 mjeseca bez ulja, mislim bilo je ulja unutra ali to ulje nije dodirivalo šipku, pa kad sam nasipao ulje je termostat zaglavio pa je voda prokuhavala cijelo vrijeme, i tako je vozila 2 mjeseca, pa kad sam sredio termostat je crkla pumpa vode....... Ima 420tkm i dalje pali ko raketa ide ko zmaj stvarno je neuništiva i baš zato sam odlučio uzet Fiat za prvi auto ali to je sad druga priča.... Ako znaš to za temp na Bravu puno bi mi značilo da barem znam na čemu sam.
Ne vozi ispred mene, moĹžda te neÃ,,‡u slijediti… Ne vozi iza mene, moĹžda te neÃ,,‡u voditi… Samo vozi samnom i budi mi prijatelj. <3 Bravo <3

zvrk

Ok, za manžete neznam zaÅ¡to curi van.. to bi trebalo provjeriti..   :neznam:

A oko temp.motora na termostatu...eh.. uglavnom, kao po P.S.-u bi trebala biti zakucana točno na sredini i ne micat se... tj. sa minimalnim pomacima kad auto radi duže na leru ili u gradskoj gužvi pa se malo pomakne crticu gore, pa se upali ventilator i spusti je opet na sredinu.

Ali...iz iskustva, često je upravo ovako kako je i tebi...i ne mora značiti da nešto ne valja. Mislim da je sve ok. Isto tako je i kod mene. A provjerio i izmjenio sam sve. Čak sam bio na servisu gdje su mi pomoću dijagnostike mjerili temp. u vožnji i bila je ok bez obzira na te crtice na kazaljci.

Isto mi je radna temp. 2 crte ispod sredine, i kad se zagrije u leru ili u gradskoj gužvi zna se popeti čak do 2 crte iznad sredine, ali je ventilatori vrate nazad na radnu temp. A kad uključim klimu, stoji zakucana na sredini.

Tako da se ne trebaš brinuti. Bitno je da se motor brzo zagrije i da drži tu temp. Neznam zašto je to tako na 1.8, ali bitno je da znaš da je sve ok.

Ulje je ok, ovaj motor podnosi dobro full sintetično ulje, tako da nema bojazni oko toga.
U početku, tvornica je preporučila Seleniu 20K za taj motor, ali kako je tehnologija napredovala, sada ima puno boljih ulja, a Selenia je dosta skupa.
Kasnije su preporuku nadopunili sa Seleniom Racing 10w-60, a kao što sam napisao može se točiti sve od 5w-40 sintetike pa do 10w-60.

Za poklopac, najbolje je da obrišeš krpom oko ruba i pogledaš nakon dan..dva da vidiš gdje pušta.
Obično pušta na vanjskom dijelu brtve....ali se zna dogoditi da pusti i na ringovima oko rupa za svjećice (bravo 1.8 ima brtvu iz 5 dijelova, vanjski okvir + 4 ringa za svaku rupu u koju ide svjećica - cca. 120kn), i kad ti taj ring popusti, rupa se ispuni uljem i svjećica se zamasti i slabo baca iskru, pa se može dogoditi da osjetiš u leru isprekidan rad.

Tek toliko da razjasnim (iako svi to znaju), bravo 1.8 ima "ukrasni poklopac" ispod kojeg vidiš bobine i taj poklopac ima samo šarafe, a onda ispod imaš taj poklopac ventila koji ima brtvu.

Super je to auto za prvi put, znam da imaš ograničene financijske mogućnosti, tako da samo polako. Bitno je da nemaš nikakvih velikih izdataka, samo te sitnice.

Jedino sam primjetio da ima 205.000km, jel znaš dali je napravljen veliki servis na 200.000km? Remenje i ostalo?

Pazi ga i mazi, i bit će sve ok.  :super:

BravoGT

#38
Valjda je... Ovaj tip od kojeg sam ga kupio je rekao da je napravio veliki servis, i da je mjenjao kvačilo kompletno i lamele i korpu..... E sad neznam dali je napravljen  :82:

Rekao je da je napravio taj veliki servis i da je mjenjao kvačilo i stavio neve gume. Gume sam vidio da su nove, piše na njima da su napravljenje u 11 tjednu 12 god, a šta se kvačila tiče mislim da nije mjenjao jer neke pute kao da korpa lupa, kada malo brže puštam kvačilo kao da lupi malo, pošto neznam dali je mjenjao to kvačilo sumnjam da je radio servis.

Dali bi ja to doma mogao kako provijeriti dali je napravljen taj veliki servis.?

Već kad sam spomenuo šta bi to moglo biti kada brže puštam kvačilo kad krečem da lupi?

Hvala na savjetu za brtvu, definitivno cu to napraviti.

Ma možda vi (malo duži korisnici Foruma) znate taj auto, jer je sav obljepljen sa naljepnicama www.fiatisti.hr i na zadnjem bočnom lijevom staklu imam naljepnicu član kluba....

http://imageshack.us/photo/my-images/191/vrtl.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/812/snc6.jpg/

Ne vozi ispred mene, moĹžda te neÃ,,‡u slijediti… Ne vozi iza mene, moĹžda te neÃ,,‡u voditi… Samo vozi samnom i budi mi prijatelj. <3 Bravo <3

nenad_5

vidi se da je bio clan kluba ali nemam pojma, di si kupio auto?
FIAT

BravoGT

U Novigradu od Nenada Pilata, a on ga je uzeo od nekog Milera, mislim da se zove Željko, a prije njega ga je imao neki tip iz Pazina, bio mi je rekao kao se zove ali sam zaboravio.
Ne vozi ispred mene, moĹžda te neÃ,,‡u slijediti… Ne vozi iza mene, moĹžda te neÃ,,‡u voditi… Samo vozi samnom i budi mi prijatelj. <3 Bravo <3

zvrk

Poznat je i meni auto...vidi se da je bio član kluba ali se ne mogu sjetiti tko je to.
Možda će se sjetiti netko iz ekipe ISTRA Teama pa se javi...

Bilo bi super da je napravljen veliki servis te zamijenjen kuplung set, i može se to provjeriti ako je nedavno mijenjano...treba jedan iskustan majstor koji to može provjeriti....i znat će odmah...

Jedino za kvačilo... to se bez rastavljana ne može znati (barem mislim), a što može biti to lupkanje kad pustiš papučicu... možda potisni ležaj kvačila? Iskreno, ne razumijem se baš najbolje u te stvari... nisam mehaničar...drugi će znat bolje od mene...

Svakako trebaÅ¡ znati dali je raÄ'en servis ili ne... Ili od bivÅ¡eg vlasnika...ili otići u servis da ti to provjere, jer zbog kilometraže....ako nije napravljen... moraÅ¡ to srediti Å¡to prije da nebi pukao remen, ili protukli leteći ležajevi... onda si u banani...

:super:


BravoGT

Hvala  :good:  Bratić mi je mehaničar, pa ču ići kod njega da mi to provijeri.

Hvala na dosadaÅ¡njim savjetima  :resp
Ne vozi ispred mene, moĹžda te neÃ,,‡u slijediti… Ne vozi iza mene, moĹžda te neÃ,,‡u voditi… Samo vozi samnom i budi mi prijatelj. <3 Bravo <3

zvrk

nema frke  :super:
neka te samo služi i dalje..  :drive: