Fiat Panda 2012 - predstavljanje u Rimu

Autor zvrk, 26 Prosinac 2011, 12:16:28

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

zvrk

Fiat je odlučio predstaviti svoju treću generaciju Pande na ulicama vječnog grada...u Rimu.



Stigao je model koji bi nakon 6,5 milijuna prodanih primjeraka prve dvije generacije trebao biti temelj Fiatovog uspjeha u sljedećim godinama. Nova se, treća po redu generacija Pande iz Poljske, iz pogona u Tychyju, vratila kući, u Italiju, a mjesto gdje će proizvoditi nove količine jednog od najomiljenijih Fiatovih automobila je Pomigliano D’Arco, gradić u neposrednoj blizini Napulja. Pogled na novu Pandu otkriva nove doze zanimljivosti.



Prve testne vožnje potvrdile su da su talijanski stručnjaci majstori za male aute. Visoka kvaliteta izrade i naglašena solidnost, koji su nedostajali modelima prve serije, predstavili su talijanski novitet u boljem svjetlu od očekivanja. To je mali automobil velikih mogućnosti, prostran i siguran, kojeg je ugodno voziti.



U ponudi su tri motora - provjereni 1.2 sa 69 KS iz serije Fire, napredni dvocilindarski turbobenzinac 0.9 TwinAir sa 85 KS i turbodizelaš 1.3 Multijet. U prvi je plan stavljen dvocilindarski benzinac, koji s automatiziranim mjenjačem Dualogic troši samo 4,1 litar. Dodajmo još da je uz benzince zapremine 0,9 litara serijski u ponudi Start&stop sustav. Nešto skuplji dizelaš trošit će samo 3,5 litre.
Ta dva motora odlikuju se, osim niskom potrošnjom, i pristojnim performansama.



U ponudi su razine opreme Pop, Easy i Lounge, deset atraktivnih boja i devet različitih ureÄ'enja unutraÅ¡njosti. Impresionira i sigurnosna oprema, s do Å¡est zračnih jastuka, ABS-om i ESP-om, a novost je i sustav LSCM, koji osigurava samostalno kočenje ako vozač sam ne uoči prepreku.

Već se sada zna kako će nova Panda biti dobro opremljena s obzirom na klasu kojoj pripada. Tako će i osnovni model imati klima ureÄ'aj, četiri zračna jastuka, radio CD MP3 player i ABS. Koncem 2012. godine serijski će se ugraÄ'ivati i obavezni ESP, Å¡to će vjerojatno poskupjeti ukupnu cijenu vozila.



IzvjeÅ¡taji s prvih testnih vožnji vrlo su povoljni, jer nova Panda pokazuje okretnost malog i ozbiljnost velikog automobila. Zahvaljujući čvršćoj karoseriji i doraÄ'enom ovjesu poboljÅ¡ana je stabilnost, a osjetno je smanjena razina buke u unutraÅ¡njosti.

Prostora ima neočekivano puno, sprijeda i straga, za automobil dugačak 365 cm. Modernog je izgleda, velike funkcionalnosti a opet na tragu svih onih Pandi Å¡to su prethodile ovoj, trećoj generaciji. Ili kratko rečeno: veća, funkcionalnija, ljepÅ¡a. Dimenzije su joj značajnije narasle pa je tako u dužinu protegnuta do 3653 mm Å¡to je velikih 11 centimetara viÅ¡e u odnosu na prethodnicu. Å irina joj je 1643 mm, a i tu pronalazimo značajnih 60 mm viÅ¡e, dok je visina od 1551 mm skoro jednaka. MeÄ'uosovinski razmak je rastegnut na 2300 mm.



Volumen prtljažnika od 225 litara je jedan od boljih u segmentu, a poučeni iskustvom prethodnih generacija â€" obaranjem naslona Pandin se prtljažnik povećava do impresivnih 870 litara Å¡to znači da može primiti poveće količine prtljage, ali i predmete velikih dimenzija Å¡to baÅ¡ i ne ide ni u većinu “običnih” automobila.

Ako smo za vanjski izgled konstatirali da je zanimljiv pa i lijep, unutrašnjost je Fiatovim kreativcima dozvolila da se do kraja izraze. Središnja konzola je originalna, instrument ploča bogata, a multifunkcionalnost pronalazimo i na upravljaču. U svakom slučaju zavodljivo, ali i ergonomično. Mnoštvo je i pretinaca tako da unutrašnjost zaslužuje najviše ocjene. Motori namijenjeni Pandi sadašnja su Fiatova klasika.



Sve je dakle za pet. Gotovo. Naime, ima jedan 'mali' problem. Nova Panda neće biti jeftina. Osnovni model s benzincem od 69 KS na našem će tržištu stajati više od 10.000 eura te će biti osjetno skuplji od glavnog konkurenta Volkswagen Up!-a. Šteta.
Nova generacija Pande u prodaju kreće tijekom veljače, a negdje u tom razdoblju se očekuje i na hrvatskom tržištu kad će biti poznate i točne cijene.

____________________
autoportal
autoklub
slobodna dalmacija

zvrk



zvrk


Danielg


zvrk

bravo...  :bravo baÅ¡ sam stavio taj klipić od "Fiat - video klipovi" ali super da je i tu jer se radi direktno o novoj Pandi...  :super:

Fiat Nuova Panda 2011 Dynamic HD

zvrk


Danielg

Ručna mi je totalna enigma, treba probati...

winch

Nova generacija Fiat Pande do kraja godine dobiva pogon na svim kotačima. Takva 4×4 Climbing varijanta Pande bit će pokretana Å¡irokom paletom agregata meÄ'u kojima će biti i 1.2-litarski FIRE, te 1.3 MultiJet motori. Uz te motore ispod Pandina poklopca u skoroj će se budućnosti naći i novi TwinAir agregat koji Fiat trenutno razvija…
Uz 4 X 4 izvedenicu koja se trenutno testira na skandinavskom snijegu Talijani spremaju i Trekking varijantu koja će imati samo prednji pogon. Ona će biti vizualni vrlo slična Pandi Climbing, a bolje vozne osobine osiguravat će joj Traction Plus elektronski kontrolirani diferencijal.
Nove robusnije Pande ipak nisu glavna vijest u cijeloj priči već je to njena snažnija inačica koju Talijani takoÄ'er pripremaju. Ispod njena poklopca motora skrivat će se dosad najsnažnija varijanta Fiatova 867 ccm TwinAir motora koja će kad bude dovrÅ¡ena raspolagati sa 105 konja.
Ovo neće biti prvi put da Fiat kupcima ponudi Pandu sa sportskim afinitetima. Takav model već je bio u ponudi,a novom generacijom “nabrijanije” Pande Talijani će pokuÅ¡ati premostiti jaz izmeÄ'u 500 Abarth i Punto Evo Abarth modela.
http://www.automotoportal.hr/2012/02/25/talijani-pripremaju-snazniju-pandu/

ElRa