Amerikanci o FIAT-u 500L: "Uprkos očajnom jugu"

Autor bubi36, 16 Srpanj 2013, 20:19:25

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

bubi36

Američki visokotiražni dnevni list, USA Today, testirao je FIAT 500L. Njihov opći dojam je da se radi o kvalitetnom, zanimljivom i upotrebljivom automobilu, a nisu propustili da napomenu da se proizvodi u istoj tvornici u kojoj se nekada izraÄ'ivao Yugo.



"Trenutno, ovaj automobil izgleda kao ni jedan drugi na američkim cestama. Ali neće biti iznenaÄ'enje ako 500L uskoro postane uobičajeni prizor u Americi, s obzirom da ima sve Å¡to je potrebno da za FIAT prodobije nove kupce na ovom tržiÅ¡tu", kaže se na početku teksta o modelu 500L koji je objavljen u jednoj od najčitanijih novina u SAD.

"Smjelog dizajna, FIAT 500L, koji se od 2012. nalazi u prodaji u Europi, drugi je model talijanskog proizvoÄ'ača koji stiže na tržiÅ¡te SAD. Iako sličnog imena i porijekla kao FIAT 500, model 500L ima malo toga zajedničkog s manjim srodnikom. Ovaj automobil je veći u svakom pogledu, ima 5 vrata, u njega može smjestiti komforno četiri, a nominalno pet, osoba i dosta stvari u prtljažniku. "

"Jedina bitnija komponenta koju dva modela dijele jeste 1.4 litreni MultiAir turbo-benzinski motor od 160 ks. Prije FIAT-a 500L, ovaj motor svoje mjesto je našao u modelu 500 Abarth. U slučaju 500L ova jedinica je pun pogodak. Motor je odgovarajući, kako za zujanje po gradu, tako i za krstarenje po autocesti. u kombinaciji sa šesterobrzinskim ručnim mjenjačem, automobil je prava 'bomba' u vožnji. "


"U odnosu na poziciju koju ima u Europi, gdje konkurira MPV, odnosno mini-van vozilima, 500L je u Americi orijentiran na segment malih crossovera u koji spadaju automobili poput MINI Countryman ili Nissan Juke. Takva vozila po pravilu su idealan izbor za prijevoz djece, kućnih ljbimaca ili za smještaj bicikala, daski za surf i sličnih rekvizita. "

"Ipak, postoji jedna razlika. U usporedbi s konkurencijom, 500L za sada se ne nudi u konfiguraciji s pogonom 4x4. Ovaj automobil, meÄ'utim, ima druge adute kojima će privući kupce. Jedan od njih je panoramski stakleni krov, koji se proteže cijelom dužinom vozila i za koji treba izdvojiti dodatnih 950 dolara. Velike staklene povrÅ¡ine pružaju bolju preglednost i osjećaj otovrenog prostora tijekom vožnje. To istovremeno znači da će vozač i putnici biti viÅ¡e izloženi radoznalim pogledima prolaznika i njihovim komentarima. "

USA Today navodi da je "FIAT 500L vjerojatno trenutno najmarkantniji automobil na američkom tržištu, koji svojim izgledom jasno ukazuje na europsko podrijetlo."

"Tijekom testiranja, više puta su nas zaustavljali stranci iz Europe, koji su bili sretni da vide jedan tako europski auto na američkim cestama."


"Ako želite svojim vozilom privučete pažnju na ulici, FIAT 500L je najjeftiniji automobil za tu svrhu. Osnovna Pop verzija prodaje se po cijeni od 19.100 dolara, a odlično opremljeni 500L Easy, koji je bio na naÅ¡em testu, koÅ¡ta 23.495 dolara. Ovaj paket , izmeÄ'u ostalog, uključuje i Beats audio ureÄ'aj vrlo pristojne kvalitete, grijana prednja sjedala i joÅ¡ nekoliko drugih opcija. ÄŒak i najskuplja, Lounge verzija, koja sadrži kožna sjedala i automatski mjenjač, svojom cijenom ne prelazi 27.895 dolara. "

Američki dnevni list osvrnuo se i na porijeklo FIAT-a 500L.

"U početku bilo smo skeptični, pomislivÅ¡i da je FIAT cjelokupni razvojni proračun potroÅ¡io na dizajn automobila. Ali, unatoč tome Å¡to stiže iz nekadaÅ¡nje srpske tvornice koja je osamdesetih godina proÅ¡log stoljeća proizvodila katastrofalnih Yugo, FIAT 500L ostavlja dojam izuzetno kvalitetno izraÄ'enog automobila."

"Manje primjedbe imali smo na prekidač za aktiviranje grijača u sjedalima i nekoliko aljkavo izvedenih detalja u oplati. Ali, s obzirom da je automobil koji smo testirali jedan od prvih primjeraka koji je stigao u Ameriku, moguće je da se radi o dječjim bolestima iz prve proizvodne serije. "



U daljoj analizi, novinari USA Today naveli su još neke detalje koji su im zasmetali prilikom testiranja FIAT-a 500L:

- Udubljenje koje se nalazi pored USB priključka premalo je da bi u njega mogao da stane bilo koji popularni smartphone;

- Ne postoji adekvatna zaštita od sunčevih zraka koji dopiru kroz velike prozore;

- Nismo nikako mogli da podesimo volan, a da nam svojim položajem delimično ne zaklanja instrumente;

- Dobro je što zadnja sedišta mogu potpuno da se obore, ali je sistem loš jer i tako oborena sedišta ne ostavljaju previše slobodnog prostora za dodatni prtljag;

- Kao i svaki visoki automobil sa relativno kratkim meÄ'uosovinskim rastojanjem, i FIAT 500L dosta odskače kada naleti na neravninu na putu.



Ipak, konstatira se da su ove zamjerke relativno beznačajne u odnosu na ono što automobil pruža korisniku.

"Prosjek potrošnje tijekom testa iznosio je oko 9 l/100 km, a zahvaljujući snažnom motoru automobil je ubrzavao žustro, čak i prilikom pretjecanja na autocesti. Mjenjač se pokazao kao precizan i komforan u ekspoloataciji, s dobrim odzivom. I, na kraju, da li smo već spomenuli koliko je ovaj auto zabavan za vožnju ", završava svoj ​​tekst o FIAT-u 500L novinar lista USA Today.



www.b92.net
ne tako lijep ali zabavan