Iveco, podružnica Fiata, zatvara 5 tvornica u Europi

Autor crev1986, 14 Kolovoz 2013, 17:55:17

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

crev1986

Radnici fiatove podružnice Iveco koja se bavi proizvodnjom kamiona već mjesecima se bore za svoja radna mjesta. Talijanski proizvoÄ'ač kamiona planira zatvoriti pet svojih europskih pogona do kraja ove godine, odluka je koja će direktno utjecati na sudbine 1075 radnika. Uprava odbora Fiata takav potez pravda naglim padom prodaje kamiona.



Zatvaranja pogona proizvodnje kamiona dio su Fiatovog programa žestoke racionalizacije proizvodnje u Europi. Ranije ove godine zatvorili su se i pogoni proizvodnje autobusa koji su se nalazili u Italiji i Å panjolskoj. Odjel za proizvodnju vatrogasnih vozila koji se nalazi u Francuskoj takoÄ'er je najavio zatvaranje svojih pogona.

Bolni su to rezovi, ipak čini se pomalo i nepotrebni ako se uzme u obzir da je Fiat ove godine objavio porast dobiti u prvom kvartalu ove godine od 90 posto u usporedbi s prošlom. Razlog pada proizvodnje u Fiatovim pogonima može se naći u činjenici da se menagment Fiata usredotočio na veliko tržište SAD-a. U suradnji s američkim Chryslerom Iveco će dobiti pristup distribucijskoj mreži kamiona RAM koje će prodavati pod tim imenom.

Uprava Fiata sa Sergiom Marchionneom na čelu počela je s uvoÄ'enjem američkih standarda poslovanja u svoje tvornice i pogone, smanjenje plaća, skraćivanje godiÅ¡njih odmora.
Talijanski se radnici susreću s istom vrstom problema kao i ostali radnici širom Europe i svijeta, a to je dosluh uprave korporacija i sindikata koji onemogućava neku konkretniju akciju za prava radnika, povećanje plaća i zaštitu radnih mjesta.
TakoÄ'er, čini se, da su povremene kritike iznesene od strane sindikata samo uljepÅ¡avanje fasade.
Uprave i sindikati sjede u istome čamcu - pet sindikalnih predstavnika njemačkih radnika imaju posao u upravnom odboru Iveco-a u Njemačkoj te primaju plaće i beneficije i od jednih i od drugih.