Konačno samostalnost: Ferrari otvorio novo poglavlje

Autor crev1986, 10 Siječanj 2016, 02:02:01

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

crev1986



Talijanski proizvoÄ'ač luksuznih automobila Ferrari odvojio se od dugogodiÅ¡njeg partnera, tvrtke Fiat Chrysler Automobiles, i krenuo u novo poglavlje kao samostalna tvrtka.

Novo poglavlje Ferrari je otvorio lansiranjem dionica na Milanskoj burzi, gdje su prvog dana trgovine zaradili 43 milijuna eura. Tradicionalnim zvonom za otvaranje burze zazvonio je šef Ferrarija Sergio Marchionne, njegovi najbliži suradnici Amedeo Felisa i Piero Ferrari te šef FCA John Elkann.

U početku trgovine cijena “propetog konjića” pala je na 41,75 eura, nakon čega je prodaja privremeno suspendirana, a potom se popela na 41,90 eura.



Ferrari je nakon odvajanja od FCA već pustio svoje dionice u prodaju na njujorškoj burzi u krajem listopada prošle godine. Poslednjeg dana 2015. godine cijena Ferrarijevih dionica na na toj burzi iznosila je 44 eura.

Ferrari je sada u većinskom vlasništvu tvrtke Exor Spa, iza koje stoji automobilska obitelj Agnelli, a koji imaju 23,5 posto vlasništva. Na drugom mjestu je Piero Ferrari, sin osnivača tvrtke Enza Ferrarija, sa 10 posto udjela u vlasništvu.

“Novo poglavlje za kompaniju je otvoreno, prodaja dionica je nova polazišna točka”, izjavio je Sergio Marchionne.

www.cuoresportivo.hr

uno.du

Sad nek ih kupi Wagen i naptavi 488 TDI  :finoucat

Niknejm

Zvuci smijesno, ali ako naprave SUV doci ce i neki JTD u njega :)

Nadajmo se da ce ostat dosljedni sami sebi i ne napraviti SUV.
FirstInAllTrouble

Miha.

Zašto bi došao dizel u suv :boring Pa to je Ferrari. Koji to buduči vlasnik tako nečeg želi dizel, nitko..

Niknejm

FirstInAllTrouble

2600

Porsche nije loš al više je pandan Maseratiu.

uno.du

A razlog svega ovoga ?? Zbog čega bi iz grupacije izdvajali najzvučnije ime, osim ako su naravno i dalje u većinskom vlasništvu, samo ne kao korporacija već Marchionne/Elkann-Agnelli i ekipa. Možda bi bilo zanimljivo čuti komentar Montezemola na sve ovo, s obzirom da ga nisu bez razloga maknuli s puta

2600

Ma vlasnici su isti kao vlasnici FCA i to je to. Za dalje treba vidjet no činjenica je da Ferrari opskrbljuje motorima i Maserati modele i od skoro Alfu Giuliu QV.

Samih 10% Ferraria je prodanu putem IPO-a i sam dug FCA je direktno kroz to srezan za milijardu eura. Inače u 2015. je dug FCA srezan sa 7.7 na 5 milijardi eura.