Main Menu

Novi FIREFLY motori

Autor 2600, 16 Rujan 2016, 12:27:31

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mike20

Po čemu si to zaključio?
Pogledaj tablicu dva posta iznad i usporedi pa budeš vidio da nema nikakve razlike

MM321

UsporeÄ'ujem ga sa starijim 1,2 8v iz 2004 (nije Fire) kakav ja vozim - on ima drugačiji okretni moment (102 N na 2500o/min).

Mike20

1.2 8v u Puntu JE Fire motor. Osim toga ti brojevi na papiru i osjećaj u vožnji zna često biti skroz druga stvar. Npr 1.8 16v iz Brava/Brave/Maree ima visoko postavljen zakretni moment, al osobno nisam primijetio da ga nešto posebno treba gaziti iznad 4500rpm da bi išao

Boxer

iskoristivost momenta uvelike ovisi o mjenjaču :)
Dijagnoza postavljena, lijek se još traži...

2600

Citat: MM321  u 21 Prosinac 2016, 11:20:36
meni se ti motori čine preslični japanskima... najveći okretni moment se postiže na većim okretajima nego kod npr. motora iz mog Punta 1,2 8v 2004. (102 N na 2500o/min) to bi značilo da na svakom semaforu trebam stisnuti gas puno jače nego sada sa starim motorom da bi auto krenuo pod optimalnim okretnim momentom... dakle, više gaženja, brže trošenje svih dijelova koji se okreću...više servisa...

A jesi vidio krivulju momenta ovih novih motora? Mislim na barem službenu?

Onda su ti dobro rekli. Dalje jako, jako puno ovisi o mjenjaču. A i gore spominjem službenu krivulju jer ona stvarna često zna biti podosta drugačija.

Pa eto da vidimo novi 1.0 8V:

Znači što ja vidim. Na 2000 o/min je već na 90 Nm na benzin. Mislim da to nije loše za jako mali atmo motor. Da vidiš samo krivulju za 1.2 Fire 8V VVT sa Euro6 normom šta ga je ubilo. :laughing-smiley-001:

A evo i od jednog brazilskog medija mjereni podaci o ubrzanju i meÄ'uubrzanju i to imajte na umu da je Uno od većine i 100 kg teži:


ElRa

Na netu se moze procitati da VW planira prosirenje svoje CNG palete motora. Mislim da bi i Fiat trebao pratiti ovaj trend, pogotovu ako uzmemo u obzir da su Natural Power motori bili predvodnici u ovoj tehnologiji.
Dizelasima je izgleda odzvonilo, a benzinci ne mogu postici ekonomicnost voznje kao dizel motori.

2600

Sergio se kladi na 48V mild hybrid, a i bome neki drugi. CNG daje dosta na masi, možda i previše, a i spremnici su najčešće sićušni.

ElRa

Sve je to super, ali treba pratiti rad konkurencije. FCA je uvijek bio jak na polju alternativnih goriva, ne bi valjalo odustati od CNG.
Primijetio sam da VW dosta prodaje CNG vozila u LCV segmentu (up, citigo, Caddy).

Mike20

Ne kužim talijane, prvi u " TDI" tehnici, pa u common rail, pa plinu i plinskim ureÄ'ajima, da sad za svim kaskaju po tom pitanju i gase modele radi novih normi.
Stvarno ne kužim to

2600

Pa vidio si di će bi mogli biti jedni pd prvih? 48V mild hybridi. Znači napredni stop start sistemi i slično. Zamisli da npr. do 15 ili 20 km/h ideš samo na struju. Nije li to bolje za gradske automobile nego 1.3 JTD koji ima DPF i neke druge možebitne probleme?

Niko nije rekao da JTD nestaju. Ne znam tko je to rekao. Dolaze novi JTD motori. Samo ti JTD motori neće biti dovoljno jeftini za male automobile. Novi aluminijski 1.6 JTD će vjerojatno biti prvi u ponudi. Drugi sljedeći će biti vjerojatno ovaj novi aluminijski 2.2 JTD naravno sa dodatkom SCR-a kojega nema. 3.0 V6 već ima SCR.

Boxer

Dizeli su prošlost, još koja godina i gotovo je s time...CNG i njemci.... često sam u njemačkoj pa znam da moram dobro paziti jer na malo pumpi imaju punionice za LPG a kud tek za CNG. Po meni moderni benzinci i LPG mogu biti pogon budućnosti :ok:
Dijagnoza postavljena, lijek se još traži...

Mike20

Istina, a i plinu paše viši stupanj kompresije ako se ne varam.
Ne, osobno.mislim da brzina do 20km/h na struju nije baÅ¡ neko korisno rjeÅ¡enje, ali bilo kojom brzinom napraviti 20km prijeÄ'enog puta, to da. Mislim da je plug-in hibrid bolje rjeÅ¡enje, al baterije poskupljuju priču

2600

Pričamo o zamjeni kod malih gradskih automobila. Tu je mild hybrid zakon. Ipak je grad stani kreni u dobrom dijelu Europe. Sa posla na posao. I nema problema sa DPF-om, EGR-om i slično. Nekih drugih može biti. Takav sustav je tu spas jer znamo gdje s troši najviše goriva u gradu.

FCA ima PHEV u SAD-u. Dolaze neki drugi modeli. Tu su visoki automobili bilo movolumeni, crossoveri, ili Å¡to već u prednosti radi pakiranja. Samo tko bi to sada platio? ÄŒak i u SAD-u postoje odreÄ'ene subvencije. Mi imamo prednost u brzini punjenja jer je naÅ¡a električna mreža na 230V.
Ima veći električni domet od BMW PHEV modela. Zašto? Nisu htjeli ući ranije u priču pa da imaju starije baterije. To razvoj leti.

No čak i puna elektrika nije sreća na otvorenoj cesti, a još gore na AC. Vozite sa najboljom Teslom oko 130 km/h na AC ZG-ST pa nećete doći ni na pola puta.

Å to se CNG-a tiče. I tu ima poticaja. Pogotovo jer ima najmanju realnu emisiju CO2. Mislim da kod Nijemaca ima neko financiranje da napraviÅ¡ mini-punionicu kod kuće. Isto tako ako tank za CNG prelazi odreÄ'eni kapacitet možeÅ¡ biti osloboÄ'en nekih davanja za vozilo. No tu puno varira od tržiÅ¡ta do tržiÅ¡ta.
I što bi ja u ST di još nema CNG-a?

Čini se da LPG nije taj koji se traži...

2600


Mike20

To već da, 30 km samo na struju.
Ali čemu dc-dc konverter, kaj ne bude imao standardni akumulator, neko sve ide preko tih li-ion baterija?
Znači iza je elektromotor, a prednjeg glumi alternator?
Kaj prek remena onda je pogon?
Možda bi bilo bolje da je to sve na mjestu zamašnjaka, motor je ionako mali, uski pa ima mjesta