FCA razvija nove Å¡est cilindarske motore

Autor 2600, 14 Veljača 2017, 23:52:19

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

2600



Prvi motor u pitanju bi trebao biti redni benzincac sa šest cilindra. Ne bi trebala biti riječ o potpuno novom motoru nego 3.0 I6 baziranom na novom 2.0 I4 kakvoga nalazimo u Alfa Romeo Giulia.

U prijevodu to znači da bi vjerojatno sve tehnologije sa 2.0 motora kao što su MultiAir, direktno ubrizgavanje, twin-scroll turbine, a moguće i 48V tehnologija, trebale biti prisutne na ovom novom 3 litarskom motoru.

Ovaj motor bi barem za sada trebao biti korišten prvenstveno za američke FCA brandove.



Na drugom motoru razvoj radi FPT u Italiji. Riječ je o 4.3 litarskom rednom šestaku za buduće HD modele RAM-a, odnosno motorima za buduće RAM 2500 i 3500 modele. On bi tu zamijenio Cummins.

Naravno ovo ništa ne znači da će isti modeli biti i predstavljeni. Kako to obično biva neki projekti nikad ne ugledaju svjetlo dana.

http://blog.dnevnik.hr/fcagrupa/2017/02/1632068011/fca-razvija-nove-sest-cilindarske-motore.html


Mike20

Talijani i redni šestaki, pa jel to moguće???

Boxer

Dijagnoza postavljena, lijek se još traži...

2600

Ako se razvija nešto i ako ze može ugraditi i u Talijana ja ne bih ništa isključio. Uostalom sa novim 4 cilindarskim GME-om su u novoj Giulie napravili neke impresivne brojke. Pa što bi onda tel bilo sa 2 cilindra više. Doduše to u Giuliu ne stane.

Što se 4.3 dizela tiče to razvija FPT Idunstrial tj. Iveco koji nije član FCA nego sestrinske CNH Industrial grupacije.
Ne bi me iznenadilo da ovo ode u Daily.
Nekima su poznati F1 motori u Dailyu. E pa ovi je bi bio iz te porodice. Uostalom novi Daily npr. koristi i ZF 8HP automatik.

Mike20

Citat: Boxer  u 15 Veljača 2017, 07:28:32
Ma to je za američka groblja od auta

MultiAir, direktno ubrizgavanje, twin-scroll turbine- s tim bi se preporodili, bolje bi išli, a trošili duplo.manje hahahaha

2600

Citat: Mike20  u 15 Veljača 2017, 11:37:16
MultiAir, direktno ubrizgavanje, twin-scroll turbine- s tim bi se preporodili, bolje bi išli, a trošili duplo.manje hahahaha

Zapravo... Njihovi aktualni V6 koji se zove Pentastar je nešto najnaprednije imaju u ponudi. Jako lagan aluminijski V6, lakši od ičega u klasi do 3.6 litara. Jako rafiniran i proizveden praktično u milijun primjeraka godišnje ako sada nije i više.

Problem je što nije turbo i problem može biti što nije GDI. Mada za atmosferske motore bolje da nije GDI, nema tu baš efekta.
Ali ova najnovija verzija čak ima Valve Lift u dva položaja, VVT na ispuhu i usisu, a čak su uveli sada i Atkinson verziju za hibride.

Njima čak ni V8 nije toliki problem iako je OHV i iako se zove HEMI. Na autoputu ionako vozi na 4 cilindra, a njih ograničenje 70 milja na sat.

Njima su baš najveći problem mali motori sa 4 cilindra. Bilo malo turbaci, 2.0 turbaci, ili 2.0 i veći atmosferci. Čak niti T-Jet pa niti MultiAir turbo više nisu konkurentni što se potrošnje tiče nekim novim motorima. A Chrysler je kod atmosferaca ostao na onome 2.4 koji je originalno Hyundaiev. Taj baš dosta pije za današnje standarde.



Nego da se vratimo na ovih 6 cilindara. Naravno čak da Alfa ili Maserati dobiju ovaj novi motor on bi bio rijetka zvijerka. Turbak 3.0 benzinac se u nas skoro nikada ne kupuje. Ali na nekoj globalnoj razini bi čak i njima puno značio.

Ne znam je li itko od vas gledao novi Mercedesov 3.0 redni šestak sa 48V tehnologijom. To vam više nema remenice za skoro bilo što. Sve je pokretano elektrikom i smješteno sa strane. Rezultat je motor koji je šestak a dug jedva više od klasičnog rednog sa četiri cilindra.

A pričao sam da FCA intenzivno radi na 48V tehnologiji za benzince. Nešto bi već trebalo izaći ove godine za Giuliu u Americi. 2.0 sa 350 KS.