500X i Renegade facelift, MY2019

Autor 2600, 09 Siječanj 2018, 13:18:25

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

2600

Predstavljanje i mogući start prodaje već na jesen.

Novost će biti motori. Benzinci GSE T3 i GSE T4, a i dizeli po Euro 6d normi koji će morati imati SCR. Biti će GSE benzinaca u mild hybrid sistemu, znači dodatni 48V sistem. Kako će realizirati ne znam. FCA je već predstavila mild hybrid sa 2.0 GME T4.

Novost će biti Full LED svjetla u ponudi.

Renegade već u MY2018 ima 8.4" infotainment sa Android Autom i Apple Car&Playom. Kod oba 7" ekrana u MY2018 imaju mogućnost Android Auta i Apple Car&Playa. Očekuje se 8.4" ekran i na 500X od MY2019 no ništa nije sigurno.

Biti će sigurno jako puno elektronskih pomagala. Prvo za sustave aktivne sigurnosti. A biti će i automatsko parkiranje.



500X








Renegade


















gandi

Sto nisi jednom pisao da im je u skorom planu i PHEV? Ili je to bilo samo za US market?

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk

--->>>    click here      <<<---

2600

Moram vidit za koje sam modele pisao. Ne sjećam se da sam konkretno za ova dva.

PHEV je više stvar većih modela.

OK, nude neki proizvoÄ'ači full električne modele ove veličine no pitanje je tko ih kupuje. Gledao sam neke prodajne brojke i uglavnom je Å¡to se tiče EU situacija da se takvi modeli nude radi imidža. Možda je bitno u Danskoj i Nizozemskoj. NorveÅ¡ka nije u EU. Na sva tri navedena tržiÅ¡ta su Talijani statistička greÅ¡ka gdje je jedino atraktivan Fiat Ducato.

AntonioK

Baš razmišljam kako se dočepati jednog 500X-a

2600

Mild hybridi će biti tu da mijenjaju dizele, pogotovo onaj 1.3 sa 95 KS. Ali bila bi shema imati 1.0 GDI turbaka sa oko 120 KS kojega u startu fila mild hybrid. Ispegla se turbo rupa i uštedi gorivo u gradskoj vožnji.

Na LPG sa dolaskom GDI motora nažalost zaboraviti. Iako postoji 500X 1.4 T-JET 120 KS sa tvorničkim plinom. Mislim da ga kod nas ne prodaju.

No Fiat radi na CNG verziji GSE motora. Konkretno znam da se radi i na GSE T3 CNG. Kod nas je problem mreže punionica. Ona ne postoji.

Kasnije ću staviti skenove. Neke usporedbe mjerenih dimenzija interijera 500X. Pa ću staviti one od najpribližnijeg mogućeg vozila na tržištu, a to je VW T-ROC kojega VAG reklamira kao C segment. Možda stavim i Golfa, Astru i 308 sa usprednog testa. Po prostoru je 500X razina kompakta pogotovo radi visoke H točke, tj. višeg položaja sjedenja.

2600

Talijani mjere sav prostor interijera, prtljažnika. I naravno položaj sjedenja uključujući visinu sjedala od podnice kao i visinu od tla.

500X







Astra, 308, Golf







T-ROC




2600

Na Torino Motor Showu dolazi MY2019 Jeep Renegadea. To bi bio facelift.

Novost su motori 1.0 turbo sa 120 KS odnosno 1.3 sa 150 i 180 KS.


2600

Osim novih GSE benzinaca su i dizeli dobili konačno SCR. Tu je i prepoznavanje znakova. Naravno i Full LED svjetla.


2600

Snimala se reklama za 500X facelift. U ulozi je Christopher Lloyd. Naravno tema je "Back to the Future".












2600

FCA Srbija daje press materijale za FCA na srpskom pa evo dio toga materijala.

Nova paleta GSE turbo benzinskih motora

Novi GSE turbo benzinski motori prvi put se pojavljuju u modelu Renegade. Bazirani na modularnoj strukturi, oni su dostupni u dve konfiguracije: 1-litarski trocilindarski motor sa 120 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 190 Nm, uparen sa šestostepenim ručnim menjačem i 1.3-litarski 4-cilindarski agregat koji isporučuje 150 KS, uparen sa DDCT menjačem sa dvostrukim kvačilom - oba sa pogonom na prednjim točkovima. Tu je i dinamičan GSE turbo agregat od 1.3 litre i 180 KS, uparen sa devetostepenim automatskim menjačem sa konverterom obrtnog momenta i pogonom na sva četiri točka. Oba 1.3-litarska motora imaju maksimalni obrtni moment od 270 Nm.

Novi benzinski motori zadovoljavaju Euro 6/D standarde i poseduju GPF filter (Gasoline Particulate Filter).

FCA Grupacija unapredila je  porodicu novih GSE turbo motora kako bi ponudila paletu umanjenih motora koje karakteriÅ¡e dobra potroÅ¡nja goriva i performanse koje postavljaju standarde u Å¡irokom spektru primene. Osnovna struktura novih motora garantuje efikasnost, modularnost i solidan nivo standardizacije po pitanju komponenti i proizvodnog procesa, fleksibilnosti i potencijala za razvoj u budućnosti.

Novi motori su u potpunosti napravljeni od aluminijuma kako bi bili Å¡to lakÅ¡i (težine im kreću od 93 kilograma). Karter, koji je razvijen u saradnji sa kompanijom Teksid, je napravljen od aluminijumske legure livene pod visokim pritiskom. Cilindri od gvožÄ'a se koriste kako bi se povećala strukturalna robustnost. Debljine su 1,8 milimetara i presvučeni su aluminijumom sa spoljne strane kako bi se napravila „metalurÅ¡ka veza“ izmeÄ'u cilindra i bloka. Posle proučavanja raznih vrsta kartera, odabrana je arhitektura sa postoljem jer nudi najbolji odnos buke, vibracija, težine i strukturalnih performansi.

Da bi se maksimizirala efikasnost i obezbedile bolje performanse i potrošnja goriva u odnosu na one motore koje treba da zamene, novi motori imaju prečnik cilindra od 70 milimetara sa kompresionim odnosom od 1,24 i odstupanje kolenastog vratila od 10 milimetara. To čini veoma kompaktnu komoru za sagorevanje što doprinosi termalnoj efikasnosti. Konstrukcija poluge klipnjače sa poboljšanom mehaničkom efikasnošću za rezultat ima minimalno trenje. Svi trocilindarski i četvorocilindarski GSE turbo motori primenjuju ovaj inovativni modul sagorevanja sa zapreminom od 0,33 litre.

Glava cilindra motora ima četiri ventila po cilindru i jednu bregastu osovinu. Kompaktna struktura komore za sagorevanje i usisnici sa visokim protokom omogućavaju turbulenciju vazduha i kratko vreme sagorevanja sa redovnim Å¡irenjem plamena, Å¡to podrazumeva visoku termalnu efikasnost i kontrolu lupanja.  Visok nivo inženjerskog umeća u novom pogonu demonstriran je kroz prisustvo mnogih inovativnih tehničkih karakteristika, kao Å¡to je direktno ubrizgavanje goriva radi maksimiziranja volumetrijske efikasnosti i slabo inertni turbo punjač kojim upravlja električni aktuator uparen sa turbo kompresorom sa vodenim hlaÄ'enjem u usisnoj grani da bi se osigurao bolji tranzientni odziv.

Treća generacija ekskluzivne tehnologije MultiAir, koja poboljÅ¡ava efikasnost sagorevanja tako Å¡to prilagoÄ'ava podizanje ventila i tajming, se po prvi put pojavljuje u novim GSE turbo motorima. Najnovije MultiAir III izdanje joÅ¡ viÅ¡e optimizira nezavisno otvaranje i zatvaranje usisnih ventila. Primenom posebnih usisnih i izduvnih profila bregova poboljÅ¡ava se efikasnost pri niskom opterećenju â€" naime, ponovo se koristi izduvni gas tako Å¡to se usisni ventili otvaraju unapred, dok je istovremeno izlaz visokog opterećenja naglaÅ¡en tako Å¡to se odloži zatvaranje usinog ventila. Drugim rečima, tehnologija MultiAir III može da smanji pravi kompresioni odnos, kontroliÅ¡e lupanje i znatno poboljÅ¡a potroÅ¡nju goriva čak i kad motor isporučuje veliku snagu.

Novi GSE turbo motori podešavani su kroz više od 75.000 sati virtualne analize, 60.000 sati testiranja van vozila i pet miliona kilometara vožnje širom planete, kako na drumu tako i van njega, da bi se testirala robusnost i pouzdanost.

Novi Jeep Renegade je prvi model iz ove grupacije koji koristi paletu inovativnih GSE turbo motora, kreiranih da pruže ugodno iskustvo u vožnji koje kupci očekuju od terenaca brenda Jeep, dok u isto vreme štede 20% goriva u odnosu na svoje prethodnike i donosi odličnu udobnost pri vožnji.

Dva moćna MultiJet II turbo dizel motora od 1.6 i 2 litre sa Stop&Start tehnologijom

Novi model Jeep Renegade za 2019. godinu može takoÄ'e da bude opremljen turbo dizel motorima od 1.6 i 2 litre. Oba motora mogu da se pohvale MultiJet tehnologijom druge generacije, koju je razvila i patentirala FCA Grupa. Ovi motori su dostupni u dve zapremine i sa tri nivoa snage, i to 1.6-litarski motor sa 120 konjskih snaga, uparen sa ručnim ili DDCT menjačem sa dvostrukim kvačilom; i 2-litarski agregat sa 140 ili 170 konjskih snaga sa ručnim ili 9-stepenim automatkim menjačem.

Da bi maksimizirali efikasnost nakon podešavanja, ovi motori imaju SCR filter, rešenje koje integriše Selektivnu katalitičku redukciju (SCR) preko supstrata DPF filtera, da bi unapredio:

- Smanjenje emisije azotnih oksida kroz AdBlue ubrizgavanje (pasivni SCR sistem kontroliše curenje amonijaka, nastavljajući proces redukcije),

- Smanjenje emisije finih čestica, kroz upravljenje regeneracijom.

Grafikoni snage i obrtnog momenta potvrÄ'uju izvrsnost MultiJet II porodice motora, koji donose visoke performanse i efikasnost.

Mike20

Ovo ne kužim:

".....slabo inertni turbo punjač kojim upravlja električni aktuator uparen sa turbo kompresorom......"
Kaj ima i turbo punjač i kompresor?

A u čemu se očituje modularnost samih motora?

topolino

To znaci da ima turbo punjac sa keramickim kuglicnim lezajevima i elektronsku regulaciju okretaja tj tlaka kojeg isporucuje turbina. Pa osim broja cilindara sama arhitektura motora je ista. Znaci sem extra klip i sto dolazi sa njime ostalo je medusobno zamjenivo. Ventili, opruge ventila, pumpe, lezajevi, itd ...
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

2600


2600

Citat: topolino  u 21 Lipanj 2018, 15:38:48
To znaci da ima turbo punjac sa keramickim kuglicnim lezajevima

Ne mora to značiti. A i sumnjam da bi na malom motoru išli na takvo rješenje.

2600

Za MY2020 treba doći PHEV Renegade. Koliko znam GSE T4 sa 180 KS i 60 KS elektro motor.