Vakum pumpa

Autor robert_zd, 15 Veljača 2016, 19:04:02

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

robert_zd

Evo jedan upit vezano za vakum pumpu kako naslov kaze.
Nekidan sam na bravu 2.0 mjet mijenjao hladnjak ERG ventila i kad se skine plasticna kapa sa glave smo vidili da mrvicu bali ulje na ( kako je majstor rekao vakum pumpu).


Slika nije sa mog auta nego cisto informativno kako otprilike izgleda pumpa posto nisam slika kod sebe.
Pozicija na motoru isto slicno ovako, gore visoko iznad termostata. U ovlastenom nisu imali brtvi kod sebe pa je nisam zaminija.
Pitanje glasi , cemu sluzi pumpa  i jel steti icemu sto malo bali ulje?

Ok nasao cemu sluzi, a jel steti sto pusta :)

Puntigamer

Pa cemu sluzi napisi ako si saznao!?

natipkano na jednom


Antonijo

Vjerovatno pušta na samoj brtvi koju bi bilo dobro promjeniti.
TUTUM OMNIA LEGERE, NON OMNIBUS CREDERE

Antonijo

Citat: Puntigamer  u 15 Veljača 2016, 21:24:35
Pa cemu sluzi napisi ako si saznao!?

natipkano na jednom

Vakuum pumpa stvara vakuum koji potpomaže kod pritiskanja kočnice.
Automobili sa dieselskim gorivom je koriste.
TUTUM OMNIA LEGERE, NON OMNIBUS CREDERE

robert_zd

Citat: Puntigamer  u 15 Veljača 2016, 21:24:35
Pa cemu sluzi napisi ako si saznao!?

natipkano na jednom

Evo mali poduzi tekst :)
Evo jedan od brojnih članaka:

Ovaj ureÄ'aj je dograÄ'en na hidraulički sustav kočnice i kompatibilan je sa kočnim sustavom. U slučaju bilo kakvog kvara na servo ureÄ'aju, hidraulički sustav i kočni sustav u cjelini će i dalje raditi. Kod ovoga se mora dati posebno objaÅ¡njenje kako ne bi doÅ¡lo do zabune ili krivog razumijevanja. Ispadom iz funkcije servo ureÄ'aja kočnice kočni sustav će i dalje raditi samo će efikasnost i komfor prilikom kočenja biti znatno slabiji.

Poznata je činjenica da prilikom kočenja koristimo vrlo malu silu kojom djelujemo na pedalu kočnice, to je samo prividno jer se za ostalu razliku u sili kočenja brine servo ureÄ'aj. Prestankom rada servo ureÄ'aja biti će potrebna puno veća sila kojom treba djelovati na papučicu kočnice da bi se ostvario potreban efekt kočenja. Kočenje bez servo ureÄ'aja najbolje je shvatiti i osjetiti kada se u toku vožnje ugasi motor (ovaj test napravite na mjestu gdje nema prometa), u ovom momentu trebati će viÅ¡estruko veća sila na pedali kočnice nego kada kočimo uz pomoć servo ureÄ'aja kočnice.

Servo ureÄ'aj kočnice je po principu rada isti kod benzinskih i kod dizel motora , razlikuju se samo u jednom detalju, kod benzinskih motora za stvaranje podtlaka nije potrebna vakuum pumpa (dekompresor) dok je kod dizel motora navedeni sklop neophodan za funkcioniranje servo ureÄ'aja, kod benzinskih motora koristi se podtlak u usisnom kolektoru.


Princip rada servo ureÄ'aja kočnice zasniva se djelovanjem podtlaka na glavnu membranu ureÄ'aja. Sustav se aktivira već pri prvom kontaktu s papučicom kočnice. U tom trenutku na servo ureÄ'aj djeluju dvije sile u istom pravcu i to sila s kojom vozač djeluje na pedalu kočnice i sila koju stvara ureÄ'aj pod djelovanjem podtlaka

Servo ureÄ'aj je fleksibilnim cijevnim vodom direktno povezan s usisnim kolektorom koji je pod stalnim podtlakom sve dok radi motor. Kvarovi na ureÄ'aju su vrlo rijetki, a ako se i pojave onda je problem uglavnom propuÅ¡tanje na priključcima na samom kućiÅ¡tu ureÄ'aja ili na usisnom kolektoru. OÅ¡tećenje glavne membrane ureÄ'aja može nastati i prilikom propuÅ¡tanja kočne tekućine iz glavnog kočnog cilindra, tada ulje za kočnice direktno ulazi u kućiÅ¡te servo ureÄ'aja i oÅ¡tećuje spomenutu membranu.

Princip rada servo ureÄ'aja kod dizel motora je isti kao i kod benzinskog, razlika je jedino u vakuum pumpi koju koristi dizel motor. Vakuum pumpa se nalazi direktno na motoru a pokreće se direktno preko bregastog vratila, pogonskog lanca, može biti smjeÅ¡tena u sam blok motora , ovisno o tipu vozila i proizvoÄ'aču. Održavanje vakuum pumpe praktički nije potrebno jer je tehnički izvedena kao centrifugalna pumpa s promjenjivom geometrijom rotora. U praksi se može vidjeti i membranska vakuum pumpa koja se sve manje koristi jer je potrebno viÅ¡e brige po pitanju održavanja iste .

Morat cu i to rijesit da ne bali, cim prije :)

McShok100M

Pozdrav. Zanima me moze li ova pumpa da utice na performanse auta,da slabije ubrzava i da ima manju snagu? poz i hvala !

robert_zd

Nisam strucan po tom pitanju ali iz ovog gore opisa rada te pumpe bi reka da NE utjece na nikakva vozna svojstva

the-rider

ona radi podtlak za raznorazne ventile i regulatore, tako da ako ne radi onda utjece
Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far the wall moves after you hit it.