Punto Mk1 1.1 - problem hladni start - nema motorića ler gasa?

Autor zvona33, 06 Studeni 2014, 19:00:15

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

zvona33

Već sam pretražio teme vezane za teško paljenje hladnog motora i motorić ler gasa, ali nisam pronašao isti problem. Ako već postoji takva tema, onda se ispričavam pa neka Admin ovo briše.
Dakle još jednom, auto je Punto Mk1 55S 1.1 98god., motor: 176B2.000, verzija: 176AQ53A00, broj za rez. dijelove: 4184899
Problem je paljenje kada je motor hladan i počeo se postepeno pojavljivati unazad pola godine ili više.
Dok je sve bilo u redu, on bi prilikom svakog paljenja, upalio sa lagano poviÅ¡enim brojem okretaja. To se dogaÄ'alo pri svakom paljenju, neovisno bio motor hladan ili topao. Ako je motor već zagrijan onda bi nakon nekoliko sekundi spustio broj okretaja, a ako je hladan onda bi ga držao tako dok se ne zagrije.
Onda se postepeno počeo pojavljivati taj problem da više uopće nije palio sa povišenim brojem okretaja, tako da bih morao držati gas, a čim ga pustim motor se ugasi (tako skroz dok se motor malo ne zagrije). U početku mi je to radio svakih nekoliko dana, pa onda jedno duže vrijeme nije, da bi se na kraju problem ponovno počeo pojavljivati sve češće i sada zadnjih mjesec dana više uopće ne pali sa povišenim gasom.
Vidim da se za slične probleme najviše spominje motorić ler gasa i ect senzor.
Krenuo sam od ect senzora (zakruženo na slijedećoj slici, valjda je to taj senzor?)

i izmjerio ga ommetrom dok je motor bio hladan, pa kako se motor grijao, tako se i otpor senzora mijenjao u skladu sa temperaturom, a približno po vrijednostima koje sam negdje na webu pronašao, ali sad se više ne sjećam gdje sam to pronašao niti koje točno vrijednosti su bile (ako se dobro sjećam 8kohm na 0C i otpor pada sa porastom temperature). Uglavnom, zaključio sam da bi taj senzor trebao biti ispravan, a što se slaže sa mojim razmišljanjem da motor uvijek pali sa povišenim brojem okretaja i onda kada nakon nekoliko sekundi kompjuter očita vrijednosti svih senzora, ako zaključi da je motor zagrijan onda spusti broj okretaja. Kako sada uopće ne pali sa povišenim brojem okretaja, onda ispada da nije problem u ect senzoru. Osim ako se vrijednosti senzora ne očitavaju čim se ključ okrene u kontakt položaj (znači još prije paljenja)?
Ostaje mi taj motorić ler gasa koji ne znam gdje se nalazi pa sam ipak otišao do svog automehaničara koji mi je rekao da ovaj auto nema motorić ler gasa i da bi ga trebao odvesti negdje na dijagnostiku.
Može li netko potvrditi na osnovu priloženih slika da ovaj auto nema motorić ler gasa?

Koji je i čemu služi senzor zaokružen na slijedećoj slici?


Dali je u opisu dovoljno podataka da netko može zaključiti u čemu je problem ili ipak moram na dijagnostiku?

markohemarko

Svaka čast na opisu  :ok:
ect je taj sensor kaj si ga zaokružio, dobro si pretpostavio. IÅ¡tekaj Ä'ek tog senzora I onda upali auto da vidiÅ¡ kak će se ponaÅ¡ati.
Onaj sensor kaj neznaš kaj je to je iat sensor, sensor temperature usisanog zraka.
Meho te lagao, ima motoric minimuma.

zvona33

probao sam i sa otkopčanim ect senzorom, nikakve promjene nije bilo, svejedno pali bez povišenog gasa
ma i mislio sam da on baÅ¡ i ne zna, al jbg, nekako me uvjerio da nema (kao to ti je prva serija takvih fergazera koji nemaju motorić ler gasa i da mu on pri paljenju samo ubrizgava viÅ¡e goriva)  :82:
a gdje se onda nalazi? dali se vidi na slikama? skužio sam da bi trebao biti negdje uprešan u kućište fergazera?

topolino

motorić lera ti je na bočnoj strani. suprotna strana od one na kojoj je spojena sajla gasa. imaš dva senzora jedan je potenciometar gasa drugi je motorić lera. onaj manji je motorić lera i nije spojen na osovinu leptira gasa.
vide se na prvoj slici na desnoj strani na tjelu ubrzgavanja ista strana na kojoj si zaokružio senzor. senzor bliže kabini je potenciometar gasa onaj manje vidljiv bliže motoru je je motorić minimuma. na mk1 se pojede osovina motorića i onda šteka
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

zvona33

hvala puno za objašnjenje!
znači ako sam dobro shvatio, br.1 je potenciometar gasa, a br.2 motorić minimuma?
ima li kakve pomoći za problem osovine, tj. dali je i ovdje motorić uprešan ili je moguća zamjena?

topolino

Broj 2 koji si zakružio ti je konektor za senzor temperature zraka onaj komad ispod onog crijeva do konektora 2 ljevo. Malo je drukcije to izvedeno nego na MPI od 75, ali motorić je zavidan. Po pitanju osovine samo drugi motorić.
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

zvona33

u pravu si, sad vidim da je to konektor senzora temperature zraka
znači ovo je motorić minimuma i pričvršćen je sa ova dva vijka?

topolino

ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

zvona33

sutra ako stignem ću ga pokušati skinuti da ga pogledam
puno ti hvala za pomoć  :ok:

Virago

Jedna preporuka iz vlastitog iskustva! Nemoj uzimati zamjenski motorić - traju izmeÄ'u tri mjeseca i godine dana. Radije odi na otpad i uzmi neki rabljeni, ali originalni.

zvona33

hvala na preporuci
nisam još uopće stigao provjeriti ni koliko košta novi

zvona33

motorić zamijenjen  :bravo:
evo i slika, lijevi je originalni, a desni je novo ugraÄ'eni

našao ga polovnog preko oglasa za 100kn (kod tokića novi 300kn)
kada sam ga montirao i upalio auto, gas u leru je poludio, svakih nekoliko sekundi je motor sam spuštao i dizao gas. moram priznati da sam i ja već bio lud, ali nakon nekoliko paljenja i gašenja, odjednom se popravio. mislim da se morao "pronaći" jer se vidi na slici da je stari ostao u skroz zatvorenom položaju, a novi je prije ugradnje na pola otvoren. Može li to netko potvrditi, ili će se divljanje sa gasom ponavljati?
U svakom slučaju se sada čini da radi u redu, svako paljenje lagano povisi gas i onda ga za par sekundi spusti. Vidjet ću još kako će upaliti ujutro na hladno.
Inače sam pokuÅ¡ao dati kontakt sa starim motorićem izvaÄ'enim da vidim dali će se neÅ¡to dogoditi, i on doista neÅ¡to pokuÅ¡ava, tako da vjerujem da nije izgorio, ali moguće da je potroÅ¡ena osovina kako je napisao topolino pa zbog toga ne radi. kada ulovim vremena ću ga pokuÅ¡ati rastavit (ako je moguće) da vidim kako izgleda pa ću postavit i sliku da svi vide.
ovaj oriÄ'iÄ'i je američanski i cijeli je metalni, a polovni je Å¡vicarski i od plastike. oba su magneti mareli. ne znam kakav se prodaje u tokiću, dali je isto magneti mareli ili neki drugi? dali će to imati utjecaja na trajnost kako virago tvrdi, budemo vidjeli, ali za 100kn me nije briga i da traje par mjeseci  ;D
za drugi put ću onda bar znati što je u pitanju pa ću tražiti ovaj američanski
ma ovaj punto je zakon, je da je kanta kakve nema, ali je jeftin i koga briga za drugo, bitno da se kotrlja  :lol

ivanm

bokte, marelli je uvijek bio jak brend, zemlje porijekla su brutala... kaj je ovo, made i USA, made in Swiss..
predobro.. :ok:

Virago

Kad sam pitao prije koju godinu, originalni je bio oko 800kn, a zamjenski cca 300. Dva puta sam stavljao zamjenski. Jedan je trajao tri mjeseca, drugi skoro godinu dana. Na kraju sam po....io i na otpaddu skinuo originalni rabljeni - radi još i danas.

zvona33

jutros upalio bez ikakvih problema, izgleda je problem rijeÅ¡en  :yahoo:
sjećaš li se možda koji je bio taj zamjenski?
dali je to ovaj švicarski plastični mareli ili neki drugi?