Punto 55 neće upaliti, ne vergla

Autor Fyodorovich Dragunov, 06 Prosinac 2015, 10:41:15

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

Fyodorovich Dragunov

Neugodno iznenaÄ'enje me dočekalo danas ujutro kada sam htio upaliti Punto. Zadnju vožnju je odradio u petak, uredno sam ga pospremio u garažu i tako je stajao preko petka i subote do danas nedjelju ujutro. U suhom, na relativno toplom koliko može biti u negrijanoj garaži spojenoj na kuću u kojoj živim.

Simptomi: otpustio sam ručnu, izbacio iz brzine, spustio se na prilazni put. Pokušao upaliti rezervnim ključem i neće. Ono kao okrene krug dva tri i gotovo. Drugi puta opet, treći opet, četvrti je to već bilo dva puta i šesti, sedmi i osmi i deveti samo ono jednom i amen. Nakon neuspješnog paljenja mi se upali radio i svjetlo iznad glave iako je sve spojeno da se pali kad ja stisnem gumb za paljenje. Znači svjetlo je isključeno, radio je prespojen da se pali samo na gumb.

Koji bi bio problem? Kad sam bio kod mehaničara i pregledavao je auto, nije našao nikakav problem potencijalni oko paljenja. Do sada nisam imao problema s paljenjem, palio bi na prvu na hladnom na toplom. Nikakvih problema.

Pada mi napamet slična situacija s Lagunom gdje je otišao automat alternatora, ali ona mi često nije htjela zapaliti pa je barem verglala.
Prva potpis druga i u oblaku si dima

Stilo M

PRODAJEM DIJELOVE ZA FIAT STILO 3V /5V/MW
https://www.njuskalo.hr/korisnik/car-parts001

the-rider

cim se radio pali i gasi, ostaje bez struje, akumulator
Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far the wall moves after you hit it.

Fyodorovich Dragunov

Ne znam iskreno. Odspojio sam kleme, pričekati ću pa probati opet. Ako ne zovem susjeda koji ima Punto ko moj da mi donese akumulator da probam. Ako ne radi ni njegov akumulator možemo isključiti.
Prva potpis druga i u oblaku si dima

Mike20

Opet, treba razlikovati kad vergla i ne želi primiti ili kad ne vergla.

Ak ne vergla, ili okrene par puta-akumulator je gotov, izvukao ga neki potrošač ili alternator ne puni dobro. TAkav aku ak se ispraznio da ne može okretati možeš baciti i kupiti drugi, kapacitet mu je pao drastično

Napon se mjeri na akumulatoru sa volt metrom dok motor radi u leru, upaljena kratka svjetla i grijač zadnjeg stakla, napon MORA biti 13.0-13.5V

Naravno, pod uvjetom da je anlaser dobar, tj. nije pomalo zacvikan od starosti.

Ak vegla a ne prima ide se redom-kod ključa, dovod goriva, svječica na iskri

Kod ključa-svijetli lampica, ili je ključ, probati s drugim, ili je jednostavno došlo vrijeme elektronici da crkne

Nema goriva-filter goriva zaÅ¡topan, pumpa goriva je gotova/zahrÄ'ala, naravno pod uvjetom da ima goriva u spreminu

Nema iskre-bobine, ak one probiju ode i kompjuter, kablovi loši/u prekidu, svječice dugo nisu mijenjane, senzor položaja radilice crkao ili gubi kontakt

Fyodorovich Dragunov

Ovako Mike20 auto neće ni na prvu da okrene...znači uredno dam kontakt, pogase se lampice, ja okrenem i ono kao da jednom pokuÅ¡a i stane. Znači ne vergla mi u prazno. Svječice su promjenjene pri velikom servisu. Anlaser je relativno nov, tako mi je rekao mehaničar kad je pregledavao auto prije velikog servisa. Probao sam s glavnim ključem i s rezervnim ključem. Ista shema. Goriva ima pri kraju ali nije na rezervi, nikada se tako ne vozim, takoÄ'er je filtar goriva promjenjen na velikom servisu. Servis sam radio nema dva tri tjedna.
Prva potpis druga i u oblaku si dima

Mike20

STavi drugi akumulator, upali i primjeni 3. red gore navedenog mojeg posta

Ako se to bude i dalje dogaÄ'alo,na ugaÅ¡eni auto spoji mutimetar, prebaci na područje za mjerenje amprera i to do 10 ampera i to na načinda otpojiÅ¡ plus klemu sa akumulatoru, na plus pol akumulatora spoji plus tj. crvenu žicu multimetra, plus klemu spoji sa crnom (minus) žicom mutrimetra i gledaj vrijednosti.

Ako vuće preko 100mA tj. 0.1A, nešto ti dosta vuće struju

Ostavi spojen tako multimetar, i vadi jedan po jedan osigurač: izvadiš osigurač, pogledaš multimetar, ak i dalje vuče, vratiš taj osigurač na mjesto pa ideš do drugoga.

To radiš tako dugo dok na multimetrnu ne bude 0.00A, pogledaš koji je osigurač, i našao si kvar

Svi vi koji bi preko foruma poravljai aute, nabavite si bar taj multimetar, košta 10 dolara na ebayu i to prava stvar koja mjeri sve živo i čak do 20A

Fyodorovich Dragunov

Mike20 hvala na savjetima. Hocu nabaviti cu ga prvo prilikom da dodjem do love. Trebam sada prvo naci drugi akumulator da probam. I novce da kupim drugi novi jer sam prazan prejako xD
Prva potpis druga i u oblaku si dima

franjo-fritz

ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks

Fyodorovich Dragunov

Donesao doma veći jači akumulator, spojio kablove. Upalio je bez zadrÅ¡ke bez ičega na prvu odmah. Hvala joÅ¡ jednom na savjetima sutra idem po novi akumulator, pribaviti ću poneÅ¡to stvari Å¡to je nabrojao mike20 i provjeriti naknadno da ne bi bilo kakvih iznenaÄ'enja.
Prva potpis druga i u oblaku si dima