Punto 75 TPS senzor?

Autor Memphis, 12 Rujan 2016, 15:22:58

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Memphis

Imam neobičan problem sa svojim Puntom 75. Kad se vozim i pustim gas auto zatrza. Prema meni bi OK bilo da trzne jednom radi mogućeg naglog usporavanja ali baÅ¡ trzne onak 2 puta kao da zacuka. To se dogaÄ'a u svim brzinama ali najviÅ¡e se osjeti u drugoj tu cukne 2 puta. Nije niÅ¡ta straÅ¡no ali užasno me nervira. Kod ubrzanja nema nikakvog trzanja.
Osim toga ima još jedna stvar. Kad je auto topao teže pali. On upali ali vidim da jedva primi kad vergla. Nekad i neće od prve al to je rijetko.

E sad pošto sam s vremenom dosta toga već promijenio na autu moja sumnja pada na TPS senzor. Na autu su nove svjećice, novi kablovi, nova crijeva vakuma, senzor radilice, senzor temperature, nova pumpa goriva, EVAP ventil i preventivno očišćen motorić ler gasa iako sa lerom nema problema.

Što se tiče paljenja kad je topao prije nego što sam promijenio senzor radilice još je teže palio. Znači nije htio iz prve nikako i onda mi je jednom prilikom izbacio grešku da je senzor radilice. Kad sam stavio novi paljenje je osjetno bolje ali ostaje još taj neki moment u kojem teže sastavlja.

Bio sam kod kolege na tehničkom i reko mu da mi ga spoji na ekotest da vidim kakav je tu. Auto je bio zagrijan na radnoj temperaturi i ekotest je bio savrÅ¡en prema njegovim riječima. E onda smo sjeli popili piće i auto se meÄ'uvremenu već ohladio. I sad doÅ¡ao je neki noviji clio koji nije mogao proći ekotest i reko on da spojimo mog punta umjesto clia da pusti tipa. I ja ga oću upalit on neće sastavit od prve, upali i osjeti se miris benzina. Spojimo ga i naravno rezultati ekotesta koma. Onda ga je malo isturirao i opet se sve vratilo u normalno stanje za ekotest.

Mjerio sam TPS senzor multimetrom. Prema auto-dati voltaža senzora bi na leru trebala biti oko 0,3 V dok na full gasu oko 4.7 V. Ja sam na svom izmjerio 0,61 V na leru i 4.49 V na full gasu. Isto tako mjerio sam postepeno otvaranje i zatvaranje klapne i tu nisam primjetio osciliacije u naponu.
Spojio sam auto na komp (multiecuscan 3.0) i primjetio da komp prikazuje cca 900 okretaja u leru dok kazaljka na tabli pokazuje na 750 okretaja na radnoj temperaturi.

E sad da li je netko imao sličan problem ili je već mijenjao ili mjerio TPS senzor jer ne mogu naći originalne parametre. I da li je to do njega ili je možda problem negdje sasvim drugdje?


topolino

Iz mog iskustva kada je tps stekao kod mene eco test ni pod razno. Eco voznja potrosnja preko 10l, zivlja voznja potrosnja 7l. Motor je nekada radio grubo nekad ugladeno, tako da sumnjam da je problem u njemu iako moze biti. Probaj u autodjelovima ako su sustretljivi da ti daju na probu tps. Imao sam cudno iskustvo sa mk1 da je motor palio iz prve, a svjetlila je code lampica i nis drugo na autu nije radilo. Ni svjetla, zmigavci, nis kao da je auto ugasen. Ugasio ga upalio sve radi ok, code se normalno ugasi.
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

topolino

Skini + sa baterije i pregledaj i posprejaj kontakt sprejem sve konnektore u motornom prostoru.
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

Memphis

Nemam više pojma šta radit i di gledat. Kontakte sam čistio još i prije. Auto ne gubi struju niti ima pad napona. Mogu još to počistit.

Najveći problem mi je sad kod paljenja. Kad je mlak nekad neće sastavit od prve. Nekad se kod paljenja osjeti benzin. Skinuo sam svjećicu sagorijevanje je dobro. Na leru radi savršeno.
Pratio sam ECU parametre sonde. Na leru je u zadanim vrijednostima dok pod gasom malo prelazi gornju granicu. Klapna je na 10.6 stupnjeva u leru. Ne ne znam koliko je inače. Iako sam na internetu vidio da neki imaju i manje 7.2 ako ti uopće ima kakve veze.

topolino

Osjeti se benzin jer dize daju gorivo, ali nedaje iskru. Ako nije dirana vida trebalo bi biti ok, kod nekih auta ima malo ljepila na njoj. Sta god da ti kazem kosta zamjena, a mozda nije u tome problem. Zamjeni tps jer ti parametri nisu ok, je li do njega nadam se da je. Ja sam 2g. ludio sa mojim dokle nije riko komplet. Isto je pokazivao sve ok, ali motor radi nikako. Skini kleme kada ga mjenjas i nakon montaze daj kontakt, neka odradi code i daj gas do kraja te pusti, pa upali motor da se tps kallibrira. Code se upali kada das kontakt i ugasi nakon par sec?
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

Memphis

Riješio problem. IAC ventil ili ti motorić ler gasa ... iako je ler bio dobar ... očito nije dovoljno brzo otvarao i zatvarao.