DIY: Fiat Punto Evo - Zamjena otpornika ventilatora grijanja

Autor Michael, 21 Kolovoz 2017, 06:23:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Michael

S vrućim ljetnim danima dolazi i potreba za paljenjem unutarnje ventilacije/klimatizacije. Unutarnji ventilatori najčešće imaju nekoliko brzina, npr. 1-2-3-4. Kada prestanu raditi prve tri brzine, a četvrta radi, najčešće je kvar u otporniku unutarnjeg ventilatora (rezistoru). Evo citat sa drugog foruma vezano uz rad unutarnjeg ventilatora te načinu rada otpornika:
"Najvjerojatnije je otišao termički osigurač, on štiti sustav od pregrijavanja pa ga nije dobro premoštavati. Pri brzinama 1, 2 i 3 se koristi pad napona na žičanom otporniku, a kako je struja dosta velika on se grije. U njegovoj blizini (2-3mm uz njega) je termički osigurač koji pregara ako se taj otpornik previše zagrije, a otpornik se previše zagrije jer je možda veltilator zapeo ili su ležaji loši, pa ventilator vuče više struje! Brzina 4 je na naponu 12V tj. otpornik se mimoilazi, zato radi samo 4. brzina! Dakle; ne brikati termički osigurač, jer ako ventilator zapne otpornik će se previše grijati pa može doći do grijanja instalacija i zapaljenja!"
Potreban alat:
- odvijač za torx vijke T25
- mala čegrtaljka (1/4"); kratki nastavak (5 cm); gedora 5.5 mm
- mali odvijač, ravni (5 mm)

Potrebni dijelovi:
- otpornik (kat. br: 55702407, Denso, 216°C)


Kako bi si olakšali način rada i pristup mjestu gdje se nalazi otpornik, najprije je potrebno maknuti suvozački pretinac. Kako ga maknuti, opisao sam u ovoj temi:
http://italia-corse.com/forum/index.php?topic=41292
Kada skinete pretinac, imati ćete otvoren put ka otporniku:


Na ovoj slici vidite kako izgleda konektor te mjesta koja se trebaju pritisnuti kako bi odvojili konektor od otpornika:


Kada odvojite konektor, imati ćete čist pogled na otpornik. Otpornik se vadi tako da se pritisnu zakačke sa gornje i donje strane te se cijeli dio povuče lagano prema dolje. Kod mene u originalu otpornik nije bio dodatno pričvršćen sa vijkom.


Novi otpornik utisnuti u predviÄ'enu rupu i gurnuti prema gore. Novi otpornik pričvrstio sam vijkom koji je doÅ¡ao s njime.

Nakon što se otpornik pričvrsti, utisnuti konektor i provjeriti da li ventilator radi te da li rade sve brzine. Ako je sve u redu, namontirati pretinac obrnutim redoslijedom.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Fiat Punto Evo 1.4 16V (2010.), BMW E30 316i (1985.)