Bravo 1.6 lampica injektora

Autor robert-bj, 17 Travanj 2015, 10:44:20

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

patmat

Dogovoreno Tono, ali dugujem Franji joÅ¡ neka objaÅ¡njenja oko čoka, temperature i paljenja te famozne lampice jer očigledno neÅ¡to neshvata ili je krivo shvatio 
Sve je lako kad si mlad.

franjo-fritz

Nemoj mi ništa dugovat ni objasnjavat.... A ni poklanjat.... Ti radi kak ti mislis da znas a ja kako ja mislim.... Meni se nijedan nije vratio nezadovoljan ili sa pola obavljenog posla. Tako da jel.....
ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks

Miha.

#32
Prvi put čujem da se lampica injektora pali radi neispravnog termostata 8) Nešto drugo je tu u pitanju. Ovo s termostatom mi nema logike nikakve! Motor će biti hladniji , al će i dalje 100%-normalno funkcionirat uz možda drugačje parametre..

Citat: tono92  u 26 Travanj 2015, 15:01:26
ja to cijelo vrijeme govorim a niko ne slusa , zbog loseg termostata se moze upalit lampica jer tada on nema radnu temperaturu i sonda salje krive informacije , uglavnom napisao sam to vec 10000puta ali niko ne slusa i svi se prave pametni

Znači samo na radnoj temperaturi šalje dobre informacije :rofl

Franjo je sve rekao :ok:

Kod mene nedavno slučaj s Puntom, možda pomogne http://fiatisti.hr/forum/index.php?topic=37014.0 I da nebude zabune kod mene termostat isto ne funkcionira tj ne zatvara pa mi se nije palila lampica zbog toga ;D

franjo-fritz

Jbg miha uz dnevno min 10 razno kakvih vozila na servisu ja trabuljam gluposti....... Moram nazat u Å¡kolu
ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks

franjo-fritz

Oooooo bozeee sve znajući..... Ajd dodji kod mene u servis da ti. Pokazem da vise ne lupetas..... Koje gluposti valjas.... Imao ili ne termostat auto ce postici min temp. 60c sto je sasvim dovoljno da ecu i elementi ocitavanja daju dovoljno info za pravilan rad motora. Dali ti to kopcas????  Ili ti nikako nije jasno.... Ja stvarno tebe Nekuzim...... Ta *** lampica samo ocitava gresku rada ubrizgavanja ili ispuha a ne termostata.
ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks

franjo-fritz

Btw na 1,6-16 termostat nejde iz kucista van jedino ako ga na silu ne strgas van. Termostat na 1,6-16v je zajedno sa kucistem......
ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks

tom1961

Jao, ljudi, oko čega ste se zakvačili, nitko neće popustiti, a meni baš lijepo navijati :bravo:

Poštujem svačije znanje i iskustvo i lijepo molim da se nitko ne uvrijedi, ali imam dojam da ovdje nitko od vas sasvim dobro i do kraja ne razumije funkcioniranje i važnost rashladnog sustava i točnog održavanja radne temperature motora.

Pa bih, ako smijem, rekao par riječi, ne želeći nikome "popovati", već u najboljoj namjeri prenijeti svoja znanja i iskustva kojih mi takoÄ'er ne nedostaje.

ÄŒemu služi termostat? Služi tome da drži radnu temperaturu rashladne tekućine iznad točno odreÄ'ene vrijednosti (na modernim automobilima to je najčešće izmeÄ'u 87 i 92°C), jer je na toj temperaturi najbolje izgaranje. Na temperaturama koje su ispod navedene, on je zatvoren i sprečava cirkuliranje rashladne tekućine, omogućujući motoru da Å¡to prije postigne radnu temperaturu. Kad je postigne, polako otvara prolaz rashladnoj tekućini kroz hladnjak.

ÄŒemu služi hladnjak? Da rashladnu tekućinu hladi putem zraka koji prolazi kroz njega za vrijeme dok se auto kreće. RashlaÄ'enu tekućinu vraća opet u motor i hladi ga, ali ne niže od temperature na kojoj se ponovo zatvara termostat. Hladnjak na sebi ima i ventilator, koji dodatno hladi rashladnu tekućinu dok auto stoji ili vozi malom brzinom, pa zrak ne struji kroz njega dovoljno jako da bi se rashladna tekućina u njemu mogla dovoljno ohladiti. Ventilatorom upravlja termoprekidač, koji se u pravilu nalazi na hladnjaku i reagira na povećanje temperature hladnjaka, a ne motora. Dakle, ako nema dovoljno rashladne tekućine ili slučajno termostat nije otvorio prolaz, pa se motor pregrije, ventilator se neće upaliti.

Dakle, Å¡to se dogaÄ'a ako termostat ne otvara? Tu je stvar prilično jasna, nema cirkulacije rashladne tekućine i motor se vrlo brzo pregrije.

Å to se dogaÄ'a ako je termostat ispravan, ali je neispravan termoprekidač ili ventilator? Dok se voziÅ¡, apsolutno niÅ¡ta, jer se motor hladi strujom zraka od vožnje. Problem nastane ako se zaustaviÅ¡, jer motor i dalje u leru proizvodi toplinu, ali nema struje zraka koja ga hladi. RjeÅ¡enje je odmah krenuti, a ako ne možeÅ¡, ugasiti motor prije nego Å¡to kazaljka doÄ'e u crveno. Upaliti ga neposredno prije kretanja.

A Å¡to se dogaÄ'a ako termostat ne zatvara kako treba? Ovaj slučaj izaziva najviÅ¡e kontroverzi i neslaganja meÄ'u ljudima, jer se naoko ne dogaÄ'a niÅ¡ta spektakularno, a zapravo se dogaÄ'a puno toga. Ako termostat ne zatvara kako treba, dok auto stoji i zagrijava se u leru, on već nakon kratkog vremena, koje nije mnogo dulje od onog kad je termostat normalno zatvoren, postiže radnu temperaturu i može se čak i pregrijati, jer nema struje zraka koja ga hladi. MeÄ'utim, čim kreneÅ¡, on se počne hladiti i ohladi se daleko ispod temperature na kojoj bi trebao ostati. Prema tome, priča da on bez termostata dostigne temperaturu od bar 60°C je samo djelomično točna, jer on kad je vani toplo i polako se voziÅ¡, može doseći i radnu temperaturu, ali probaj se voziti bez termostata s uključenim grijanjem kad je vani -10°C, ma neće ti se ni na 20°C zagrijati. Hoće, tek kad staneÅ¡ i opet će se ohladiti čim ponovo kreneÅ¡, jer ga strujanje zraka kroz hladnjak neprestano hladi.

Kad radna temperatura motora nije dovoljno visoka, u motoru se proces izgaranja ne odvija onako kako je predviÄ'eno i može se očekivati svaÅ¡ta. Jedna od stvari koje se dogaÄ'aju je i čaÄ'enje i prljanje svjećica i nedovoljna temperatura katalizatora, u kojem se onda nakuplja ta čaÄ'a i malo-pomalo dolazi do takvog stanja motora u kojem parametri viÅ¡e nisu onakvi kakvima ih je projektant zamislio. Kad motor radi kratko u tom režimu, neće biti niÅ¡ta, ali ako zanemariÅ¡ termostat i voziÅ¡ se tako dulje vrijeme, prije ili kasnije motor će se "pobuniti" i doći će do poremećaja. Začepi li ti se katalizator ili začaÄ'i lambda sonda, eto lampice!

Dalje, ne dogodi se uvijek da se termostat sasvim otvori ili sasvim zatvori. On znade ostati i negdje na pola, malo više prema ovamo ili prema onamo. To znači da će ponekad taj loš rad termostata biti jedva primjetan i spustit će temperaturu motora za 5 ili 10 stupnjeva, što će se jedva osjetiti. A može zakazati sasvim i ponašati se kao da ga nema, e onda će temperatura oscilirati od plusa do minusa u najvećim mogućim krajnostima. Sve će se to, naravno, vidjeti na kazaljci, ali i na općem stanju motora.

Današnji auti imaju sve sofisticiranije sustave praćenja rada motora i paljenja te famozne kontrolne lampice. Ima automobila koji prate vrijeme potrebno za zagrijavanje i ako vide da se motor nije zagrijao na radnu temperaturu u očekivanom vremenu, pale lampicu upozorenja. Neki to nemaju. Negdje senzori imaju malo veću toleranciju, pa ne osjete sitne varijacije u parametrima, negdje je ta tolerancija manja pa će prije reagirati. Negdje ta lampica očitava brdo parametara i pali se na svaku glupost, negdje se, kao meni na starom Mitsubishiju, nije u 5 godina upalila nijednom, a već sam ostajao i bez katalizatora, i bez lambda sonde, i bez dihtunga glave, ma na ništa nije reagirala, osim kad sam zaboravio ukopčati senzor protoka zraka.

Dakle, treba se držati pravila da sve na autu po mogućnosti bude ispravno i ne treba se čuditi ako se lampica pali na nešto što nije ispravno, a na prvi pogled nema izravne veze s onime što se pokvarilo. Drugim riječima, ako se lampica pali, a tebi nije u redu termostat, nemoj tražiti drugi uzrok prije nego što promijeniš termostat. Isto vrijedi i za bilo koji drugi sklop ako znaš da je neispravan.

Oprostite na malo dužem postu, ali osjetio sam potrebu da pokušam zaustaviti ovo prepucavanje koje ne vodi nikamo i neće popraviti auto.
Kad ti brzina prijeÃ,,Â'e 100 km/h, viĹÄ,,e ne voziĹÄ,,, nego - gaÃ,,Â'aĹÄ,,.

patmat

#37
Franjo nemoj se ljutiti ali majstor tvoji referenca da lupa takve gluposti nemogu vjerovati, iskreno ko čita ovaj tvoj tekst morao bi se zapitati prije nego Å¡to ti doveze auto na popravak, na čemu ti uzimaÅ¡ ljudima novac. ja sam ti sve napisao o termostatu i njegovome radu ali ti bi izgleda stvarno trebao ponovno u Å¡kolu ili se bar odi dodatno obrazovati u neki fiatov servis. TERMOSTAT DOBRO NEZATVORI, MOTOR JE TOPAL, ALI NEDOVOLJNO, ECU TO REGISTRIRA KAO DA JE MOTOR POTHLAĐEN I PREKO LAMBDA SONDE ECU PALI ÄŒOK NA TOPAL MOTOR, ALI NEDOVOLJNO HLADAN ZA ÄŒOK ALI OPET PRETOPAL ZA ÄŒOK I NAKON TOGA DOLAZI DO PALJENJA LAMPICE. NAKON TOGA AUTO VIÅ E NERADI NA 850 OBRTAJA NEGO SE ONI DIŽU NA CCA 1000, 1100. FRANJO Å TA SE DEÅ AVALO NAPRIMJER NA JUGU KAD SI NA TOPAL MOTOR POVUKAO ÄŒOK, POÄŒEO JE RADITI ONAKO TR TR TR, POÄŒEO DIMITI I UGASI SE NAKON NEKOGA VREMENA, JESAM LI U PRAVU ?  A i napisao sam ti da ti to mogu dokazati na živome primjeru AKO TE SE NEMOŽE DRUGAÄŒIJE UVJERITI.
Sve je lako kad si mlad.

franjo-fritz

Nedaju mi se pisati biblije ugl. Vidimo se uskoro.... Ili kod mene ili bertola price koje pricate vam nedrze vodu al ajd samo dalje. Eeee da mjesate kruske i jabuke...... Po ovoj vrucini da se vozic 200kmh nece biti podhladjen sigurno. A ni na mjestu a ni u gradu. Jer ce doci na temp. Zasto???? Eto vama pa vi razmislote zasto i kako
ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks

franjo-fritz

Da jos nesto vecinom ostane termostat otvoren jer je teko konstruiran al ako stojis na mjetu i auto radi dali ce temp doci do 90???? A kad se vozis dali pada na. Nulu?????  Sta se desava dok auto nepostigne 90c???? Kaj onda stalno gori ta navodna lamp. Ili?????  Molim strucno objasnjenje!!!!!!!!! Nemjesaj juga i ovaj tip motora!!!!!!
ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks

tom1961

#40
Franjo, dali su ti objašnjenje već više puta, ali tebi je ego očito prejak.

ECU se zbuni jer u vožnji dolazi do naglog pada temperature motora, što nije očekivano. Jer, nakon što ga jednom zagriješ na 90, on se ne bi smio hladiti nazad, ne bi smio pasti na 60. A past će ako se voziš s otvorenim termostatom, pa čak i po ovoj "vrućini" od ciglih 20 stupnjeva, danas je 11. Fizika kaže da se temperature tijela u prostoru nastoje izjednačiti, pa ti računaj na koliko ti ova "vrućina" želi ohladiti motor.

Termostat, nakon što kreneš, on se zatvori, odnosno pritvori, tako da pušta samo onoliko vode koliko treba da održava temperaturu konstantnom.

Nije svaki ECU jednako programiran, kod onih koji imaju ugraÄ'enu opciju da se motor smije ohladiti na temperaturu nižu od radne tek nakon gaÅ¡enja, ako se to desi u vožnji imaju opciju da upale lampicu signalizirajući da neÅ¡to nije u redu. Da sad ne ulazim u to da se i drugi parametri poremete - 60 stupnjeva je daleko preniska temperatura za rad motora, to je tek dvije trećine u rasponu od 0-90, pa normalno je da senzori pale joÅ¡ malo čoka jer zaključuju da motor nije dovoljno zagrijan.

A vožnja od 200 km/h u pravilu predstavlja preopterećenje za većinu motora, zbog otpora zraka koji raste po eksponencijalnoj krivulji i motor se na toj brzini u pravilu pregrijava, ali ga dobro hladi velika brzina zraka kroz hladnjak i pri takvim ekstremnim uvjetima motor je vruć ne zato što nema termostata, nego usprkos tome. Termostat bi tada bio ionako potpuno otvoren. Takva brzina na ovim prostorima ionako nije ni dozvoljena niti se većina ljudi tako ikada vozila ili će se voziti. Govorimo o režimima vožnje kakve većina od nas ima, a to su gradske i tu i tamo vanjske, umjerene vožnje.

I ne, definitivno neću doći k tebi, eventualno ću se pojaviti s izvaÄ'enim termostatom i ponuditi ti probnu vožnju, ako budem imao vremena da ti dokazujem tko je u pravu. Makar, u pravilu to ne radim i ti, nažalost, nisi ni prvi ni zadnji serviser kojem teoretska podloga i fizikalno objaÅ¡njenje procesa u autu nije jača strana. Sorry, ali ovo ti je netko morao reći (autorska prava na ovu izjavu zadržava VIP  :) ).
Kad ti brzina prijeÃ,,Â'e 100 km/h, viĹÄ,,e ne voziĹÄ,,, nego - gaÃ,,Â'aĹÄ,,.

franjo-fritz

Tom ktiva ti je teorija... A stvarno mi se neda ptepucavati sa nekim ko misli da zna a nezna tako da sretno!!!!!!
ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks

tom1961

Očekujem argumente protiv moje teorije, a tvoji se uglavnom svode na "ne znaš", "krivo", "misliš" i tako dalje. Ja sam ti izložio podatke i fiziku i očekujem da ih pobiješ na istoj razini.
Kad ti brzina prijeÃ,,Â'e 100 km/h, viĹÄ,,e ne voziĹÄ,,, nego - gaÃ,,Â'aĹÄ,,.

franjo-fritz

Evo ti argument!!!!!!  1,MOJ EGO 2, N E Z N A S!!!!! 3 LUPAS GLUPOSTI NE SAMO U OVOJ TEMI NEGO U SVIMA!!!!!!  pametnom dosta.    Valjda?    A sad se odi malo fulnji....
ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks

tom1961

Znao sam da ćeš se prije ili kasnije početi derati. Tako obično reagiraju ljudi kad im ponestane argumenata.
Kad ti brzina prijeÃ,,Â'e 100 km/h, viĹÄ,,e ne voziĹÄ,,, nego - gaÃ,,Â'aĹÄ,,.