Brava 1.6 16V ispada iz trece brzine

Autor Wraith, 02 Listopad 2015, 02:38:06

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

Wraith

Ovako ljudi, juce kad sam dosao sa puta, nekih 5 minuta od kuce prvi put se desilo, nicim izazvan mjenjac je ispao iz trece brzine. Probao sam prvu, ok je, druga isto, samo ispada iz trece, i to nekad nakon par sekundi a nekad nakon pola minuta. Cetvrtu i petu nisam imao gdje iskoristiti, tako da ne znam ispada li neka od njih. Probao sam malo kasnije saltati sa ugasenim autom, i jedino u trecoj rucica krene prema naprijed, zastane, i tek onda udje, dok kod svih ostalih brzina ide glatko. Evo video gdje  se fino vidi kako par puta rucica ''zapne'':



I da napomenem da je nedavno mjenjan set kvacila. Do cega bi ovo moglo biti i cemu da se nadam?

tom1961

Getriba mora van, vjerojatno ti je otišao cijeli sklop treće brzine: sinkron, kandža, vilica, a ako imaš sreće, možda samo dio toga. Nedavno sam imao sličan slučaj na Uniću od prijatelja, baš isto na trećoj brzini.

Imam ti u Zagrebu odličnog majstora za getribe, ako imaš mogućnost skinuti getribu i dovesti je u Zagreb, mogao bih ti organizirati.
Kad ti brzina prijeÃ,,Â'e 100 km/h, viĹÄ,,e ne voziĹÄ,,, nego - gaÃ,,Â'aĹÄ,,.

Wraith

Nemam mogucnost da vozam getribu ni po Sarajevu, a kamoli preko granice. Ima li razlike u mjenjacima po godinama, ili odgovara npr sa Brava 95/96 na moju koja je kraj 99-te? Jeftinije mi je citavu getribu zamijeniti nego bilo kakvo otvaranje.

tom1961

To ne znam, ali ima ovdje majstora s više iskustva koji to znaju, Franjo bi mogao znati.

Ali ti bi mogao doći autom u Zagreb, čovjek ti skine i sve napravi. Možeš voziti bez treće brzine, malo je kvrgavo, ali ide. Problem je što ako ti napravi, znaš da je u redu, a ako staviš drugu, za dva mjeseca možeš s njom imati isti, ako ne i veći problem.
Kad ti brzina prijeÃ,,Â'e 100 km/h, viĹÄ,,e ne voziĹÄ,,, nego - gaÃ,,Â'aĹÄ,,.

Wraith

Najgore je od svega sto ne znam tacan uzrok. Maloprije sam ga vozio, od 30 usaltavanja u trecu, izbacio je mozda 3 puta, i to nijednom na ravnom, nego svaki put u zavoju. Mozda je bilo i prije, ali nisam primjetio - na leru, rucica ima par mm hoda lijevo desno i skoro jedan cm naprijed/nazad. Do Zg imam oko 300 km u jednom smjeru, bilo bi dobro ako neko moze da mi provjeri koliko se otprilike novaca krece taj popravak..ako je uopste to u pitanju.

tom1961

Nemoj, tono, ne možeš znati. Nijedan odgovoran majstor neće ti reći cijenu prije nego što otvori. I na onom uniću smo mislili da je samo sinkron, pa je na kraju ispala i ogrlica, koja je bila najskuplja od svega.

MeÄ'utim, ja sam načelno uvijek za popravak radije nego za kupovinu rabljenog dijela, naravno, ako se ne radi o dijelovima limarije ili jednostavnima kod kojih odmah vidiÅ¡ u kakvom su stanju. Ti ne možeÅ¡ znati Å¡to će ti prirediti polovna getriba, može se na njoj desiti gori kvar od ovog koji imaÅ¡ na staroj. Ovako, kad se otvori, pregledaju se i ostali dijelovi i kad ti složi getribu, znaÅ¡ da si miran sljedećih nekoliko godina.
Kad ti brzina prijeÃ,,Â'e 100 km/h, viĹÄ,,e ne voziĹÄ,,, nego - gaÃ,,Â'aĹÄ,,.

franjo-fritz

Sinhroni, vilice, birac, cak koj zupcanik.. Svašta nesta
ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks

M.P.

to se ne isplati otvarat, za bravo mjenjač kompletan max 400-500kn ( 100-120km )

Wraith

Nasao sam jednu getribu, 2001- godiste, sa 136.000 predjenih, za 50 eura, i rezervisao sam je. Medjutim, ljudi, od petka vise se nista nije desavalo, mjenjac najnormalnije funkcionise  :shock:  na istim mjestima gdje je ranije ispadalo, nista, sve ok. Jel moguce da se desio neki zamor materijala od brze i napornije voznje? Mislim, ja sam spreman sutra otici i staviti drugi mjenjac ali sto da mijenjam nesto sto (trenutno) sasvim uredno funkcionise? Ako je sinhron ili nesto sl, sigurno se nije preko noci popravio, ta nema sposobnost regenaracije  ;D

tom1961

Vjerojatno ti se odlomio neki komad zupčanika ili nečega, plivao je po getribi, zapeo ti u trećoj brzini i tamo pravio probleme dok nije ispao. Ako se radi o komadu od željeza, njega je vjerojatno uhvatio magnet na čepu za ispuÅ¡tanje i tamo će ostati do smaka svijeta, a ako se radi o komadu od mesinga (komadu sinhrona), on će vjerojatno takoÄ'er spavati na dnu getribe, ali se ipak može dići i ponovo proÅ¡etati.

Takva getriba, čak i s komadom koji fali, može funkcionirati besprijekorno još deset godina. Prema tome, ako je prestalo, ne diraj ništa i vozi, možda budeš imao sreće da ti se taj kvar više nikad ne ponovi. A ako se ponovi, tek onda interveniraj.

I, naravno, pažljivo slušaj zvuk getribe. Možda ne bi bilo loše ispustiti ulje i provjeriti magnet na čepu, kao i sve komadiće koji su ispali s uljem. Nešto ćeš naći, to je gotovo sigurno.
Kad ti brzina prijeÃ,,Â'e 100 km/h, viĹÄ,,e ne voziĹÄ,,, nego - gaÃ,,Â'aĹÄ,,.

Wraith

Hvala @tom1961. To mi je najlogicnije objasnjenje. Vidjecu ovih dana da ispustim ulje i to sve pregledam. Hvala svima na udjelu.

tom1961

Kad ti brzina prijeÃ,,Â'e 100 km/h, viĹÄ,,e ne voziĹÄ,,, nego - gaÃ,,Â'aĹÄ,,.