Propuštanje ispuha kod motora

Autor Puntigamer, 16 Rujan 2014, 19:53:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Puntigamer

Na Bravu T-jet kad se na hladno upali  malo se muklo čuje u prostoru motora oko ispuÅ¡ne grane i turbine i kad pomiriÅ¡em osjeti se miris ispuha u prostoru di je ispuÅ¡na grana, turbina, katalizator, ali se ne čuje "prduckanje". kad se zagrije zvuk je "ok" Na spoju turbine i grane je nedostajao vijak s maticom i na tom mjestu je bilo malo gareži a okolo po metalu su bile nekakve žute naslaga vjerojatno sumporni ostaci goriva, i nedostajala je matica na ispuÅ¡noj grani a tu je bilo malo masne čaÄ'e ali sitno neÅ¡to, stavio sam vijak i maticu i pritegnuo ali nema promjena.
Sad ono glavno .... jel moguće da su na tim spojevima brtve izgorile i ne brtve više i da se tu uvlači zrak u ispuh prije sondi i onda se javlja višak kisika koji "vara" sonde koje očitavaju viši postotak kisika u ispušnim plinovima onda mijenjaju vrijeme ubrizgavanja. To pitam jer mi se desi da motor nema snage, postane bučniji a pedalu gasa moram jače pritisniti da auto povuče a potrošnja poraste cca za 1,5lit/100km a dok ecu ne daje nikakve greške. Zadnji pu kad sam iša na redoviti servis sve je bilo ok tako da ništa nisu pronašli. Taj "kvar" nije uvjek prisutan. Nakon resetiranja promjenjlivih parametara rada motora u ECU sve bude ok neko kratko vrijeme al onda se opet sve ponavlja. Kad je sve ok onda je motor jako tih i pedalu je dovoljno stisnuti malo da auto "poleti".

Napon prve sonde varira od 0-1 a druga se drži oko 0,76 a Long trim varira od 11 - 14%

(Ili čak da se vanjski dio lambda sonde naÄ'e u ispuÅ¡nim plinovima i onda ima krivu referentnu vrijednost za očitavanje, koliko sam skužio princip rada lambda sonde)

get

A ovo kad stišćeš gas jače, jel ti okretaji odgovaraju ubrzanju ili ne?
Jel isto kroz sve brzine?

Kada ti je bio eko test?

Puntigamer

Kroz sve brzine je isto, eco test ne radim jer vozim na plin. Stvar se jednako desava na benzinu i plinu.  Jednostavno laički rečeno motor kao da "ne bude u fazi" slabije ubrza ali dodje do krajnje brzine

get

Ovo sa stiskanjem pedale me asocirao, kao da imaš sport tipku :)

KOd mene je, većinom vozim SPORT OFF, onda ipak malo više treba stiskati pedalu gasa u odnosu kada je SPORT ON, onda je gas superosjetljiv.

Ja bi prvo krenuo od svjećica. Kada su one izmijenjene, prije koliko KM, i koje su unutra i da li su ikada bile mijenjane?

Puntigamer

Kod servisa se postuju svi intervali i sa originalnim djelovima.

AntonioK

#5
Greška u radu lambda sonde vodi do stvaranja gorive smjese u kojoj udjeli goriva i benzina odstupaju od idealnog stehiometrijskog omjera pri kojem je funkcija katalizatora maksimalno iskorištena. Ako je smjesa prebogata gorivom ponavlja se gore spomenuti problem ulaska neizgorenog goriva u sastav ispušnih plinova, a ako je presiromašna gorivom vozilo gubi na snazi. U tom slučaju katalizator ne obavlja zadovoljavajuće svoju funkciju.

probaj još neki servis

Get ti je napisao za svičice ,a provjeri i kablove

Puntigamer

T jet nema kablove za svicice, svaki cilindar ima svij svitak koji direktno ide na svicicu. Ali ovo s uvlacenjem zraka u ispuh i uticaj na sondu ima nekog smisla.

get

Al tada bi ti se trebao pojaviti check engine.

Može biti svašta, ali baci oko i na ove simptome
http://www.doityourself.com/stry/6-symptoms-of-ignition-coil-failure#.VBmGJ00cS70

Samo mi je zanimljivo da kod tebe nije pravilo . . .

AntonioK

Puntigameru od lošega goriva tj sumpora u njemu (više nego triba) počmu ta sranja
kada ulivam gorivo na nekim pumpama motor mi bruji i trese ko penta,a na nekim mi je bešuman kao da vozim elektro
Jedno jutro sam ga jedva upalija .Otišao kod Brkića kaže do goriva ,pa budi pametan

moj zakljućak: loše ulje u motoru + loše gorivo =problem na 2

Puntigamer

Evo sam danas prijetio razliku u LTFT. Za vrime "nepravilnog" rada danas LTFT je bio na 15,5%  a u vožnji kad je ok onda je LTFT bio 5,5% e sad ću to pratiti. A STFT se kreta u uobićajenom rasponu par % u + i -

AntonioK

kolika je normala izmeÄ'u + i - da li možda 10 ili...

Puntigamer

Nazire se neka povezanost s STFT i LTFT i radom motora. Kad je LTFT od cca 12% do 16% a LTFT varira od 0 do 5%  tada rad motora nije uglaÄ'en.
U situaciji kad STFT bude u minusu onoliko koliko je LTFT u plusu tad motor radi uglaÄ'eno.
Kad je LTFT oko 5% a STFT oko 0% i tad motor radi uglaÄ'eno. 
Još ću pratiti vrijednosti druge sonde usporedo s trimovima.

Sent from my EVOLVEO StrongPhone Q4 using Tapatalk


AntonioK

da to su sve senzori za zrak i gorivo koji su povezani sa računalom koji sve to dozira i šalje u motor(laički ne stručno),ali sve zavisi i od starosti vozila i komponenti
možda bi netko to stručnije objasnio :finoucat

Puntigamer

Mali update
Jučer sam na hladan motor pokuÅ¡a detektirati gdje ispuh propuÅ¡ta i pronaÅ¡ao sam tako da sam ugurava prste oko ispuÅ¡ne grane dok me nisu ispuÅ¡ni plinovi opekli po prstu  :shock:. U ponediljak Bravac ide na kanal pa ćemo viÅ¡e znati nakon sanacije.

pirec

Šprungirala ti je ispušna grana!
DA SAM NORMALAN POLUDIO BI!!!!!!