Problem poluosovina kod Brava-trese kod ubrzanja

Autor Mike20, 06 Veljača 2015, 08:43:15

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mike20

Ak vam auto trese osjetno ali samo kod  ubrzanja, neovisno dal je dizel/benzin, problem je u unutranjim zglobovima poluosovina.

Radi nepravilnog oblika tog unutarnjeg zgloba, mažete nisu okrugle već imaju gumena zadebljanja koja sjedaju na udubljenja na zglobu. Radi toga s vremenom na tim mjestima iscuri mast van, i počne trešnja pa čak i lupkanje na volanu kod ubrzanja, skretanja u zavoju itd.

Ak se to na vrijeme ne skuži, ošteti se križ i šalica zgloba. Originalna šalica je oko 2500kn, reparirana tvornički oko 1400, križ je oko 900 kuna original, zamjenski 400kn

Zato bi trebalo svako malo provjeriti mast, da li je uopće ima.
Bilo bi idealno navariti na šalicu krug i staviti okruglu manžetu koja bi bolje brtvila (btw tak imaju neki stariji auti ko Punto 1 i tam nema curenja masti)

Jer kakvu god visokotemperaturnu mast stavili, izaći će van s vremenom.

Ovak izgleda oštećena šalica, pod prstima se osjeti udubljenje (ovaj svjetliji flek)








Križ dobije luft kad se proba micati prstima:




Ali ima i opcija reparacije šalice+novi križ, mast i mažeta za nekih 1000kn komplet sve

get

A jel pomaže redovita izmjena?

Sve si mislim na slijedećm servisu izmijeniti masti, ako to već nisu napravili prilikom izmjena ležajeva na mjenjaču. To ih moram pitati.


Mike20

Da, mislim da je to riješenje, npr svakih 30 000km ili jednom godišnje baciti pogled na njih

get

Ja sam planirao to na ovom servisu.
Ali ako su mi to prošle godine u sklopu mjenjača, onda neću.

Toliko i o našim servisima . . .

Da mi je znati kakav je to pregled u x točaka, a pol toga ne vide.

Mike20

I ovaj moj je bio servisiran prije kod ovlaštenog, al nitko nije očito skužio kaj znači razbacana mast oko unutranjih zglobova

get

Al to bi ovi na tehničkom trebali vidjeti.

Možda je tvoj dobio neki jači udarac pa se proces ubrzao?

Ali vjerujem da izmjena masti ne košta više od 100kn. To bi trebalo dodati svake tri godine ili ovo kaj kažeš svakih 30 000km.

Mike20

Nije bilo udarca, jednostavno šelna manžete ne može zadihtati tak dobro, opet ovisi od servisa do servisa kakve šelne stavalju, da i staviš onu na šrafljenje i bolje stegneš, guma bi se previše stisnula i pomakla sa ležišta i opet isto.


Miha.

Ima neka specijalna mast ili može INA grafitna mast?

Mika bedex

ima jos jedno rjesenje umjesto repariranja salica.stavi se podlozna plocica tako da si krizevi pomaknu i okrecu po novom mjestu!

ja sam mislio da je meni zbog toga isto treslo,ali nakon skidanja poluosovine bilo je samo malo svjetlije,ali bez udubljenja i masti je bilo dosta!

prvo gume provjerite!

Mike20

Nakon reparacije poluosovina na mom autu, vibracije su dosta nestale, al su postojale, bio je u pitanju vanjski homokinetički zglob, njegovom promjenom je to nestalo