Grande Punto 1.4 - Izmjena prednjih kočionih obloga (pločica)

Autor bos, 13 Rujan 2012, 20:23:50

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

bos

Kako su mi se potrošile prednje pločice te sam ih išao izmijeniti odlučio sam usput okinuti par slika pa možda nekome pomogne ako se odluči sam na isti zahvat.

Potrebno vam je:
Dobra volja, dizalica, ključ 17 za otpustiti vide koje drže kotač
Ključ ili gedora 13 za otpustit dvije vide na klještima
Jedan jači ravni odvijač
Vremenski meni je trebalo oko 45min sa svim slikanjem.
Nakon izmjene pločica, kad ste stavili kotače na mjesta , kad upalite auto obavezno napumpajte kočnicu da klip stisne pločice, inače ćete kad krenete bit bez kočnice prvih par metera dok ne napumpate kočnicu, a ako ste na nekom parkingu ili nizbrdici ispred kuće mogli bi se ne zaustaviti i eto  :tres:

Kad ste skinuli kotač vidjet ćete nešto ovakvo


Volan smotate u stranu i odvijač zagurate izmeÄ'u pločice i klipa




Klip gurnite unutra koliko god ide skroz do kraja, u protivnom ćete teško vratit sve na mjesto kad stavite nove pločice koje su puno deblje.


Konektor potrošenosti pločica samo skinete dole, prije toga ga otkopčate naravno


Na klještima trebate otpustit ove dvije vide


Kad ih otpustite dio klješta sa klipom samo položite na disk da vam ne smeta a ono što ćete vidjetikad to maknete, disk i stare pločice


Pločice povučete van, kako god samo da ih maknete, kopče koje ih drže isto skinete jer ćete staviti nove, barem sam ih ja stavio jer su bile u kompletu s pločicama

Kopče skinete tako da ih odvijačem povučete van ležišta


Nove samo gurnete nazad, legnu bez problema, a ukoliko ih niste dobili ostavite stare na mjestu.

Skinute pločice i vidi se jedna nova i jedna stara kopča


Usporedba nova i stara pločica


Montirane pločice


Složena klješta



Na slici se ne vidi ali ne zaboravite spojiti konektor potrošenosti kočnica
Nadam se da će nekom pomoć
Ako sam nešto krivo napisao slobodno me ispravite


zvezdo

Odlican post! :ok: :ok: :ok:
Inace na vecini auta je veoma lako zamjeniti plocice tako ukoliko netko nije siguran u sebe neka se ne plasi! Nema potrebe placati majstora jer je u cjeloj prici najveci posao skinuti i vratiti tockove a vjerujem da je zadovoljstvo daleko vece ukoliko sam vozac zamasti ruke i pri tome se i upozna malo sa automobilom!
Ti si plocice bas istrosio "po propisu", jel ti se palila lampica?
Ako dobro vidim to su plocice "TRW"? Kako si zadovoljan-cjena kvalitet?
Ja sam stavio orginalne, kupio na nekoj servisnoj akciji za manje od 500Kn a i zamjenske su tu negdje, Interesantno u kutiji sa orginalnim plocicama nisam dobio kopce?!? Fiatova politika! :bad:
Ukoliko netko i mjenja diskove potrebno je odvrnuti jos dva vijka (kljuc 17 mm) sto drze nosace kocionih kljesta i ova dva toraxa sto drze diskove- vide se na slikama dakle jos koji minut po tocku pod predpostavkom da imate taj torax kljuc. Inace tko ponekad sarafa po fiatu nije lose kupiti neku hobi garnituru toraxa.
Sve ono Ã,,ega nema, ne moĹže se ni pokvariti!
ALFA u srcu,FIAT u garaĹži.

Josip_hgt

bravo za post!! :ok: :ok:

samo bi napomenuo, prilikom izmjene pločica na bilo kojem autu, bez obzira dali u setu dobiješ nove kopčice(limiće) treba stare skinuti i počistiti mjensto na kliještima gdje te kopčice(limići) naliježu, te ih malo podmazati sa masti(bez obzira dal se vračaju stare ili nove kopče(limići)..ne puno tek toliko da bude masno da se ne zapeku.

takoÄ'er, kad se skinu vijci koji drže klijeÅ¡ta, treba skinuti i gumice, vijke treba očistiti, unutraÅ¡njost gumice takoÄ'er, te pri vračanju natrag, na vijke se takoÄ'er stavlja malo masti (ne na navoj nego na tijelo vijka koje klizi kroz klijeÅ¡ta)..

na taj način se uvelike sprečava to da kliješta zapeku, da se pločice neravnomjerno troše, trešnje volana pri kočenju i sl..


bos

Nije se palila lampica, iako me je to malo začudilo jer je već disk gulio po žici od konektora.
Pa što se TRW pločica tiče trebale bi bit jako dobre, imao sam ih na puntu mk2a i bio sam prezadovoljan s njima pa sam ih sad uzeo i za Grande punta.
Meni su pod original nudili ATE pločice, isto su bile na nekoj akciji po 499kn, inače njih sam mogao dobiti za 360kn (redovna mislim oko 440kn) a ove TRW su me izašle 390kn (redovna im je 517kn).

Zasada su super ali moram preć bar 300-400km da bi mogao reć dal su bolje ili ne, ali za sad osjetim da moram pedalu stisnuti lakše nego prije za isti efekt a original su mi bile pločice BOSCH.

Inače je TRW malo "mekša" pločica, tj. ima veći koeficijent trenja od ostalih pa se samim time malo brže troši ali i bolje koči. Oni po svojim testovima garantiraju da se zaustavni put pri brzini ok 50 km/h nakon montiranja njihovih pločica smanji za otprilike 7 metara što i nije malo.

Hvala za dodatak postu.  :)

Grandist

Kod vas ista ponuda kao i ovde Trw sam uzeo paknove i ponekad se cuju al bas retko taj Ate gura kit komerc firma al ne znam kakvi su oreginal su skupi ko djavo negde oko 90 evra...ja imam valeo trenutno platio sam ih bio oko 30 evra pre 2 god sad su mi pri kraju ima za jos mozda 2 hiljade pa ne znam dal da se uzdam u tu zicu, vidim da si ih ti bogami bas fino potrosio a nije se nista upalilo hmmm, moje imaju jos recimo 3mm mesa...

Nixon86

Jel se ikad ikome upalila ta lampica za istroÅ¡enost kočionih obloga? Meni se na Bravu TD nije upalila a imao sam to upozorenje, isto tako frendu na BMW-u 3 pločica maltene nije bilo i isto se niÅ¡ta nije upalilo  :)

zvrk

da...istina...ni je neznam nikoga kome se upalila lampica.  ;D

btw, odličan post  :good:

meni zadnje pločice toliko stružu da moram pojačati muziku da ne izludim od buke  :D
naručili smo trw pločice, trw diskove i set za reparaciju čeljsuti (izgleda da je problem u čeljustima pa mi se zato pločice prebrzo i neravnomjerno troše, a i diskovi su mi se spigali od toga)..

kad sve stigne, isto ću napraviti tutorial...samo što neznam što ću sve dobiti u setu za reparaciju, i kako ću to napraviti... nadam se da ću uspjeti...


Josip_hgt

Upalila se mom burazu na seat altei, i puncu na bmw e60...

Ja sebi uvijek mkenjam i prije nego sto se potrose do kraja...

nasumfan

eto, izgleda da su i meni pločice pri kraju. počele se čuti.
sad gledam što uzeti, i bit će vjerovatno ATE. to je OEM ili nije?

zvrk

Citat: nasumfan  u 21 Rujan 2012, 23:23:56
eto, izgleda da su i meni pločice pri kraju. počele se čuti.
sad gledam što uzeti, i bit će vjerovatno ATE. to je OEM ili nije?
e sad neznam za ove novije fiate...
a za ate sam čuo da su im bolji diskovi od pločica....ali nisam imao ate pa neznam iz osobnog iskustva...
imao sam samo trw

bos

Ja sam mislio da je ATE prva ugradanja a nakraju su mi gore bile pločice od BOSCH-a tako da nemogu reć što im je original ali mi se čini da je na novijim modelima ATE ipak prva ugradnja.

Ja sam mislio staviti ATE ali kako mi je TRW bio malo skuplji ipak sam odlučio staviti njih i zasada nakon nekih  300km mogu reć da sam zadovoljan, kao da nisam ni mijenjao pločice i čak mislim da koče nekih 25% bolje od starih.

nasumfan

ma, uzet ću i ja izgleda trw. svi ih hvalite, a i blizu kuće imam dućan gdje ću uzet i ostale stvari.

nasumfan

zamjenjene pločice. sad imam obično kočenje kao na svim autima :/
prije su mi oči ispadale koliko je kočnica agresivno grizla i sviÄ'alo mi se to. :/
Å¡teta...

zvrk

misliš da je to zbog trw pločica?
ne vjerujem....ne može biti tolika razlika u jačini kočenja samo do promjene proizvoÄ'ača pločica, a pogotovo ako se radi o kvalitetnim pločicama kao Å¡to su trw...

i obzirom da se radi o "običnom" autu i motoru...

da ti nije neÅ¡to drugo u pitanju?  :neznam:

Robi 27

Evo samo da kazem da i kod mene struzu plocice,nikakva lampica se nije upalila...na autu je jos prva ugradnja tj. plocice sa senzorom potrosenosti. Valjda bu zasvijetlilo kad plocica izleti van:)