Fiat Linea - općenito

Autor patch, 03 Listopad 2008, 10:39:51

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

patch

Vozim Lineu već 10 mjeseci. Toči se plin i benzin, a do sada je napravljeno 20.000 km

Do sada sam vozio Punta II (ukratko) koji se pokazao kao dosta dobar, ali sa dosta garancijskih kvarova i popravaka. Imao sam tu sreću pa sam 5 godina radio u Fiat postprodaji kod dealera u Vinkovcima, pa sam uglavnom bezbolno prolazio kroz sve re popravke (spojka 3x zbog zatrzavanja na hladno, uklopka upravljača, brtva glave, brtva dekla jedno 5x, prednja svjetla brtve i nešto sitnijih stvari...). Osobito sam bio zadovoljan udobnošću (osim Punta imam i Golfa 2 pa Golfa 3) i potrošnjom. Na kraju sam ga zamjenio zbog elektroserva na kojem su otišli senzori na 70.000 km.

Linea.... hm, što reći. nisam nezadovoljan, ali ima nekoliko stvari, koje me, kao već starog Fiatista smetaju. Nije dobar izbor materijala - pucaju rešetke centralnih usmjerivača zraka zbog razlike u temperaturi. Pogotovo izraženo ljeti kada se putnički prostor zagrije (a moje Linea crna) i uključi se klima sa centralnog stupa (mislim na rešetke iznad radio aparata).
Auto je dosta masivan, dobro leži na cesti, a motor.
E, o njemu bi se dalo toga reći - slab je na 1270 kg (koliko ima s ugraÄ'enim plinom sustava BRC). 77 KS, odnosno 55 kW nije dovoljno za kvalitetna ubrzanja, pogotovo s opterećenjem i na autocesti. Upravo zbog ovoga potroÅ¡nja je veća nego bi to trebala biti. Ugradnjom plina ovaj se problem dijelom rjeÅ¡ava, ali pitanje do kada obzirom na najavljeno poskupljenje.

Performanse na plin jednake onima na benzinu uz povećanje potrošnje od oko 10%. Pogotovo izraženo kada se uključi klima odnosno sada kada počinje hladnije vrijeme.

Udoban u vožnji, i na sjedala Å¡to se udobnosti tiče zamjerki nemam. ali imam po pitanju Å¡lamperaja kod izrade. S donje strane se Å¡pužva kruni. Reklamirao sam, ali Å¡to će napraviti ne znam. Ovo se na Puntu II nije dogaÄ'alo. koliko mi se čini trebala bi ići nova sjedala...

Od kvarova, do sada, ako ne računam ovo sa sjedalima, jedino ozbiljno su bili ležaji prednjih amortizera. Osim njih sam 2 komponentnim ljepilom vrlo uspjeÅ¡no zalijepio jednu puknutu reÅ¡etku sustava hlaÄ'enja.
Ono što me očaralo kod ovog auta je prostornost. I u kabini, a pogotovo u prtljažniku.

Nadam da imate sličnih iskustava.

patch

Evo i prvi veliki kvar na mojoj Linei.
RijeÅ¡eno je uz obostrano zadovoljstvo a svima koji imate 1,4 8v motore (znači tu spada i Grande Punto) u par kratkih crtica evo slijeda dogaÄ'aja.

Radom u leru, auto je i na plinu i na benzinu (ovo je bio znak da je s plinom sve u redu pa ga nisam niti dirao) je praviio oscilacije i to od 500-1000 okretaja u minuti. Radio je na 4 cilindra.
Ovo se pogotovo dogaÄ'alo kada bi broj okretaja naglo pao, ili s druge strane, kada bih uključio neko od jačih troÅ¡ila npr. ventilator.

- Mislili smo u početku da vuče falši zrak. Brtve su bile ok, kao i svi spojevi.
- zatim je očišćen difuzor, na kojem je bilo prljavštine, ali ne toliko da bi pravilo probleme. Pregledan je i step motorić.
- nakon toga je pregledan senzor tlaka zraka kao i senzor protoka zraka.
- nakon pregleda svih senzora (da auto nije ništa pokazivao na testeru) uzeli smo s druge testne Linee centralu ubrizgavanja i zamjenili. Napravili test vožnju - i otklonili kvar.
Sve skupa je trajalo gotovo 2 dana. (puno, ali riješeno je)...
Evo već par dana, auto opet radi kao singerica.

gandalf

jeli to tvornička greška ili je centralina krepala zbog nečega?

patch

Nisam dobio povratnu informaciju. Pretpostavljam da nešto sa softwareom centrale nije bilo u redu.... s drugom centralom već devet mjeseci radi kao beba.

vvilic11

Ja sam prvi put na forumu kao učesnik. Pozdrav svim fiatistima a naročito vlasnicima Linea. Moja ima 31000 km sve na lpg i iskustva su odlična. Potrošnja 8 plina i 0,4 benzina. Jedini problem ako to uopće jest koji sam imao je da se povremeno pali upozorenje da se kontrolira motor. Auto je pod garancijom pa odem u servis i oni skinu upozorenje. Inače što se tiče variranja obrtaja motora to se meni dešava samo ljeti u gradu na semaforu kada je temp. preko 30 a auto na leru. I onda je to samo 200-300 obrtaja i u servisu su mi rekli da je to normalno.
Inače rado bi da se javi još netko sa iskustvom voženja i održavanja Linee. Ja sam inče vozio ritmoI,RitmoII, regatu, tipo, punto i bravu tako da imam iskustava sa Fiatima ali Limea je relativno rijetka
pozz

patch

Ukratko, nakon nekoliko pitanja inzistiranja na odgovoru nisam dobio povratnu info.

A ono što me je jučer pogodilo - bila je neispravnost pumpe goriva.
Jucer sam napravio cca 75 km, ostavio auto ispred posla.
uglavnom, kada sam nakon par sati pokusao startati, dajem kontakt (i nakon redovite procedure gasenja svih lampi na kontrolnoj ploci) dobijem obijanac... nece upaliti nikako...

garancija istekla 3 oko 2 mjeseca.... sretan sam bio kao prstom u drek.

ujutro slepanje u servis - crpka goriva ne radi.... kilometraza 49.865 km.
...nova dolazi iz Italije kroz cca 7-14 dana.... super.

mikeg20

Ako si se vozio tu i tam sa manje od 1/4 spremnika benzina, POSEBNO po ljeti, normalno je da ti je pumpa krepala.
Ja se nikad ne vozim sa manje od polovice spremnika benzina

vvilic11

U vezi toga koliko imati goriva u rezervoaru meni su rekli u servisu da je bolje imati uvijek preko pola rezervoara zbog boljeg hladjenja pumpe. Ne znam da li to i kod tebe ali moj frend je imao takvo iskustvo sa Fiestom (crkla pumpa) i u servisu su mu rekli da je to česta pojava kod plinaša. Ne zvuči mi baš lijepo a i ne znam zašto pri ugradnji plina ne upozore na to. Inače za ovo koliko imati goriva meni su rekli nakon što sam pitao (kada sam saznao za prijateljevo iskustvo).

patch

Znam za taj problem. Uvijek je bio pun do vrha, u najgorem slucaju sam pustio da se isprazni do pola.

patch

Ako se sjecas kako su varirale cijene benza i plina, pa nestajalo plina.... uvijek sam ga drzao punim benzina, za svaki slucaj....

gandalf

jesi probao upaliti auto direktno na plin?
pritisneš i držiš tipku za prebacivanje P/B i dulje zaverglaš auto.
i pustiš ga da se grije na leru, da ti ne zaledi isparivač.

patch

nisam. kada sam ugradjivao lik u BRC-u mi je rekao da to nije dobro, pa sam uredno poslusao.

vvilic11

Tko bi bio tako dobar da mi kaže gdje su najjeftinija Selenia ulja (Zagreb, Zagorje). Interesira me Selenia K pure energy ili da mi netko predloži neko drugo, naravno da nije skuplje a ni lošije :help:

GP

Citat: gandi  u 11 Veljača 2010, 13:59:20
jesi probao upaliti auto direktno na plin?
pritisneš i držiš tipku za prebacivanje P/B i dulje zaverglaš auto.
i pustiš ga da se grije na leru, da ti ne zaledi isparivač.
Ja vozim Grande Punta i takoÄ'er mi je prije tjedan dana pumpa goriva prestala raditi, auto je imao oko 59800 km.
Pokušao sam ga upaliti direktno na plin jer je auto bio zagrijan na radnu temperaturu i uspio sam ali auto radi samo dok držim gas, čim pustim gas auto se gasi. Tako da sam morao zvati šlep službu. Poslije zamjene pumpe goriva sve radi kako treba.

mikeg20

Citat: vvilic11  u 21 Travanj 2010, 15:28:10
Tko bi bio tako dobar da mi kaže gdje su najjeftinija Selenia ulja (Zagreb, Zagorje). Interesira me Selenia K pure energy ili da mi netko predloži neko drugo, naravno da nije skuplje a ni lošije :help:

Ja nakon Selenije prešao na Liqui Moly Sinthoil 5w40 prava sintetika, 80tak kuna litra, imam ga i u Marei 1.8 LPG i u Puntu 2004.g 1.2 LPG i zasad se pokazalo odlično