Isplati li se dalje ulagati u Punta? I u Å¡to?

Autor Ĺ ejki, 23 Svibanj 2020, 02:10:58

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Ĺ ejki

Poštovanje, imam Punta 2, 2002. tri vrata, 1.2 klasik... Vozim ga već cca 2.5 godine i zadovoljan sam... Kupio sam ga kao prvi auto, na njemu sam se učio i puno sam mu zahvalan jer mi je mnogo toga oprostio 😁

Kupljen je u Karlovcu, Å¡to mi je bila velika greÅ¡ka... Tamo su ceste pune soli. Auto je hrÄ'av odispod. Imao je lijepih 100.000 km na sebi... I sve original... Staro 16 godina ðŸ˜' no bio je u ok stanju, podvozje rijeÅ¡eno bitumenom, barem sam tako mislio ja početnik. Vlasnik je plovio i auto mu je stajao i nije ga vozio.

Čim sam ga doveo u Rijeku odveo sam ga na servis... Gdje je ustanovljeno da je moguće slupan, jer je nešto vareno iza lijevog fara na spoju. Super. Dokaz je bio taj da nije bilo zračnog jastuka suvozača.

Promijenjene su sve tekućine, ulja, filtri, flex cijevi, gumice, semering, pakne, doboÅ¡i, brtva glave motora gdje je curilo ulje, pregledalo se struju i promijenjeni su stražnji desni far i prednji desni far jer su bacali velik napon. Promijenjen desni retrovizor jer je bio puknut. Nategla se sajla od ručne, očistilo se i podmazalo zupčanike od mijenjača. Promijenio sve cijevi auspuha osim lonca... Jedna opruga je bila puknuta pa se promijenila. (Inače se mijenjaju u paru ali mehaničaru su pukle vide i morao je buÅ¡iti cijelo jutro i raditi navoj da popravi... Sve zapeklo... Pukle su mu vide i na paknama... Tu sam shvatio da podvozje nije baÅ¡ ok). Drugu oprugu je rekao da će promijeniti kad mu proÄ'e želja da me ubije. Gume sam stavio Toyo, cijelogodiÅ¡nje, 550 kn komad...

Za prvi servis je prošlo sve ok... Onda moje neiskustvo dolazi na naplatu nakon 6 mj. Krivom vožnjom sam izraubao lamelu i morao sam staviti novu. Nakon par dana je zaribao rotor alternatora i spalio mi novu remenicu. Alternator sam reparirao. Akumulator je otišao kvragu pa sam i to promijenio.

Zadnji trošak koji sam imao je bio elektronički podizač stakla sa vozačeve strane. Pukla je sajla.

Imam problem sa servom gdje mi izbaci servo kad ga smotam do kraja. Moram ugasiti i upaliti auto da vratim servo. Navodno je problem u elektromotoriću serva pored volana.

Auto ima hrpu točkica, zareza i ogrebotina po limariji... Stražnji blatobran je klimav i trebalo bi ga promijeniti... Pragovi su počeli hrÄ'ati... Ne mogu zaključati poklopac gdje točim gorivo... RazmiÅ¡ljao sam o novim čeličnim felgama. Ove izgledaju hrÄ'avo.

Tražim savjet. Koliko mi se isplati dalje ulagati u auto, u Å¡to da uložim i da li mi se isplati polirati limariju i sreÄ'ivati podvozje?

Početnik sam i ne znam kako se sam brinuti o autu. A nemam neki prostor gdje to mogu raditi. Sad kad sam već toliko uložio u auto (1000â,¬ auto +1000â,¬ servisi, registracije ne računamo) ne isplati mi ga se prodavati kad je koliko toliko u voznom stanju.

the-rider

vozi dok je regan i baci ga, takve gnjile aute nema smisla popravljati, vise dode srediti hrdu nego vrijedi auto, plus drugi popravci
Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far the wall moves after you hit it.

g3ar

Slična situacija je bila i kod mene (ulupao love i love) doduÅ¡e pod je 99% bio zdrav, na pragu je krenuo pokazivati fleke. Sve sam sanirao i prodao auto. Nema smisla apsolutno nikakvog, niti je auto sam po sebi raritet a ni motor (takoÄ'er je bio prvi auto koji je glasio na mene).
<3JTD

forsage

Puno si toga promijenio...i činjenica je da održavanje struje i mehanike nije odveć skupo za taj auto...ali s limarijom čeÅ¡ uvijek imat problema jer taj punto je općepoznat po slaboj zaÅ¡titi od prohrÄ'avanja-posebno pragovi i podnica...znači taj dio je načet ozbiljno i vjerojatno te čeka limarija i ozbiljnija zaÅ¡tita a to ti kao rider govori može iznosit skoro cijenu tog auta...i opet to neče biti to.MoraÅ¡ si vagnuti malo te stvari i razmisliti koliko bi dugo želio vozit taj auto.
prvak Hrvatske u bespluznom oranju...

Mairon

Za servo ti mogu reci da trebaÅ¡ promjeniti 2 releja na elektromotoru. Meni se isto deÅ¡avalo, dijagnostika izbacuje senzor kuta. Ali nije bio senzor kuta. Nakon 1000 kn potrosenih, na kraju isto bilo. 2 releja nabaviÅ¡ za manje od 100 kn i promjene se i vozi dalje (posao od 30 min sa skidanjem motorića). PoÅ¡to si dosta toga promjenio, svakako bi rijeÅ¡io joÅ¡ taj volan.  ImaÅ¡ nove gume, kočnice i tonu stvari koje si napravio i sada da prodajeÅ¡ dobio bi jako male novce. Ja sam zdravog mk2a 3 vrata proÅ¡le godine prodao za 8000 kn sa dugom regom i novim setom guma falken.

Ako ti financije nisu najbolje, drži se joÅ¡ ovog auta, sredi taj volan. To je auto kojem Å¡to god mijenjaÅ¡ koÅ¡ta manje od servisiranja bicikla. Ja to najbolje znam jer sam promjenio skoro sve Å¡to se moglo promjeniti u 7 godina. 30 posto tog sam promjenio jer sam htio, ne jer je trebalo. Dijelovi su tolika bagatela da je smijeh.  Primjer komplet prednji diskovi, pločice 290 kn lpr, ili 550 ate.

Sada imam Grande Punto 1.9 htio sam ATE diskove i pločice. Taj sport košta 1200 kn u ducanu. Pa sam slucajno naletio na diskove oba za 500 na njuškalu krivo kupljeni, pločice sam našao na jednom shopu za 310 kn, necu ni spominjati koliko je tokić htio za pločice.

Ja za cijenu samo promjene diskova prednjih i pločica na GP, na mk2 sam mogao napraviti isto to, ali i + veliki servis remenja, vodene, u to bi još ušlo 3 litre ulje, filter ulja, zraka, kabine. Kad kombiniraš sve to + prejeftinu registraciju, gume komad 280 kn umjesto 500-700 na gp 195/55/16 jednostavno ti je onda i ulagat u mk2. Zato sam ga dugo imao. Što god trebalo je unutar par stotina kn.

eM.

Kao da čitam za svog Punta. Isto je bio iz Karlovca, sve izgledalo super (zapravo je sve bilo zamaskirano super). Na prvom tehnickom rekli da imam malo hrdje, da to rjesim. Odem do majstora da pogleda, krene dizati auto na dizalici, dizalica ide gore a auto stoji na mjestu. Pod sav trul, pragovi i jos par dijelova karoserije. Platio 5000 kn da se popravi hrdja, dok je lik radio skuzio da je bio udaren na vozacevoj strani. Nakon tog napravio veliki i mali servis, novi alternator, nove komplet prednje i straznje kocnice, nove svjecice, kablovi i bobina, nova sajla od mjenjaca, sajle od rucne kocnice, MAF senzor, nove ljetne gume, prednji amortizeri i komplet prednji ovjes, pumpa goriva, jedan far i jos sam vjerojatno nesto zaboravio.
I sad auto stoji parkiran ispred zgrade, istekla rega i razmisljam sta s njim. Opet je poceo hrdjati i necu proc tehnicki radi tog, a jos ima rupu u asupuhu i treba zamijeniti ventilator sto hladi motor. Ako ga prodam dobit cu 100-150â,¬ za njega, ako kupim nesto jeftino opet cu morati promijeniti sve ovo sto sam vec promijenio  :neznam:

Mike20

Vozi ga barem 3-5 godina da ti se isplati s obzirom na uloženo.
Jer ako ga prodaješ, nećeš dobiti uloženo, dobit ćeš koliko si dao za njega.

the-rider

za 5 godina ce vrijediti koliko i tezina zeljeza  :D:
kao da takvi stariji auti ikad vrate ulozeno
Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far the wall moves after you hit it.

dinko1981

Ja sam prije 6 mjeseci slucajno naletio i kupio puntica za 8 tisuca kn od prvog vlasnika, ali stanje limarije je zaista nevjerovatno dobro za jednu dvojku i to je bio glavni razlog zasto sam ga uopce uzeo u obzir jer znam kakvi su inace. Poanta je da se moze pronac auto u izvrsnom stanju za novce koje bi ulupao u krpanje limarije koja bi opet procvjetala za godinu dvije, samo malo strpljenja i upornosti..

Mike20

Citat: the-rider  u 25 Svibanj 2020, 06:50:31
za 5 godina ce vrijediti koliko i tezina zeljeza  :D:
kao da takvi stariji auti ikad vrate ulozeno

Krivo izraz, ne vratiti nego amortizirati  :haha7:

eM.

I napokon sam prodao Punta  :flag:. Otisao za relativno male novce (150 EUR) s obzirom koliko ima novih dijelova na njemu ali mislim da mu je to realna vrijednost jer je limarijski dosta los. Jednostavno se ne isplati raditi limariju na ovako jeftinim autima. Da se dobro napravi treba sigurno 1000-1500â,¬, a za te novce se vec moze naci neki bez hrdje. Samo treba biti strpljiv, jer vecina ovih sto se prodaju "bez ulaganja" imaju vec trule pragove.

forsage

Onda ak želiÅ¡ ostati kod fiata dooobro otvori oči i potraži neki stilo sa 3 vrata..dobar primjerak koÅ¡ta ali može se naći za oko 2000 eura neÅ¡to u Å¡to se isplati uložit i vozit dulje...preporuka JTD  sa 115 ks , ako nije bio udaren zaÅ¡tita od korozije je puno bola nego na puntu, a auto je ipak prostraniji i malko uobniji, naravno održavanje jest malo skuplje nego za punto ali ti motori recimo ak je održavan ok idu i do 500 tkm bez problema...seleni, balans Å¡tangice i te neke sitnice su mu mana..ali treba tražit i može se nać neÅ¡to vrijedno početnog uloga.
prvak Hrvatske u bespluznom oranju...

Bero

Citat: eM.  u 11 Lipanj 2020, 17:06:50
I napokon sam prodao Punta  :flag:. Otisao za relativno male novce (150 EUR) s obzirom koliko ima novih dijelova na njemu ali mislim da mu je to realna vrijednost jer je limarijski dosta los. Jednostavno se ne isplati raditi limariju na ovako jeftinim autima. Da se dobro napravi treba sigurno 1000-1500â,¬, a za te novce se vec moze naci neki bez hrdje. Samo treba biti strpljiv, jer vecina ovih sto se prodaju "bez ulaganja" imaju vec trule pragove.

Mislim da si ga ipak malo podcijenio  :crazy2: ,mogao si izvući bar 200-250 eur.
Pretpostavljam da je rega istekla?
Samo boxer bajo moj :)

eM.

Da, rega je istekla. Nije mi se dalo cjenkati, lik je ponudio 150â,¬ i rekoh samo neka ga vozi. Sad mi je lakse jer vise ne moram razmisljati kad ce se nesto pokvariti  :laughing-smiley-001:. A da bude  u OK stanju (bez da uopce popravljam limariju) trebalo je barem 3000 kn... Pa jos 2000 kn za regu i jos barem 1000 kn da limariju "sredim" da barem prodjem tehnicki. I eto me na 6000 kn i jos bi se tu sigurno nesto naslo i dosao bih do 1000â,¬ bez problema  :kidam:

Citat: forsage  u 12 Lipanj 2020, 07:27:46
Onda ak želiÅ¡ ostati kod fiata dooobro otvori oči i potraži neki stilo sa 3 vrata..dobar primjerak koÅ¡ta ali može se naći za oko 2000 eura neÅ¡to u Å¡to se isplati uložit i vozit dulje...preporuka JTD  sa 115 ks , ako nije bio udaren zaÅ¡tita od korozije je puno bola nego na puntu, a auto je ipak prostraniji i malko uobniji, naravno održavanje jest malo skuplje nego za punto ali ti motori recimo ak je održavan ok idu i do 500 tkm bez problema...seleni, balans Å¡tangice i te neke sitnice su mu mana..ali treba tražit i može se nać neÅ¡to vrijedno početnog uloga.
Sad necu kupovati nikakav drugi auto. Kad budem kupovao ici cu na nesto puno novije (max 3 god starosti), nemam vise volje ulagati u stare aute. Nekad u daljnoj buducnosti cu opet kupiti Punta ali kao projekt auto, ali tko zna kad ce to biti :).

Roberto1985

Pozdrav. Imam takoÄ'er problema sa puntom ali sa motorom i mjenjačem i kvačilom. TakoÄ'er sam već  uložio oko 1500â,¬ i sad ne znam Å¡ta da radim.Može kakav savjet?

Poslano sa mog SM-A715F koristeći Tapatalk