Što je Punto Classic?

Autor 188, 14 Kolovoz 2021, 16:06:35

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

188

Davno kada je moj buraz kupio novi Punto Classic (kojeg sada ja vozim) stari mi je rekao da predpostavlja da je to Punto za neko drugo tržište, čuo je od jednog mehaničara da je to model za mađarsko tržište. Stari je imao problema sa nabavom nekih djelova kada ga je servisirao što isto upučuje da je drugaćiji od standardnog Punta.

Od kada ga je servisiram primjetio sam da ponekad postoji različitih djelova i za ostale Puntiće a ne samo za Classic model. Također znam da proizvođaći automobila dorađuju djelove kroz serije a ne samo kroz modele. Clio MK2 je isto imao nešto slično kao i Punto Classic. Moje predpostavka je da je to uobićajan model koji je napravljen da bude još jeftiniji i služi svrhu da pokupi još malo love koje neće noviji skuplji model.

Što je od toga bliže istini? Ima li tko kakve informacije o tome? Koliko je na Puntu Classic ušparano nasprem uobićajnog modela? Da li već unaprijed imam instalaciju za npr. maglenke ili za instrument ploča sa obrtomjerom?

Mike20

#1
Punto classic je Punto mk2b koji se paralelno prodavao sa Grande Puntom.
Prije pojave Grande Punta, bio je samo Punto mk2b

Isto ko o Škoda Octavia 1 kad se prodavala paralelno da Octaviom 2 (i redizajnom) dobila je pridjev Classic itd.

Za maglenke nemaš instalaciju.
Za vure s putnim računalom imaš.

188

Hvala na odgovoru. Znači ako sam te dobro razumio, bilo koja instrument ploča sa Punta mk2 paše na bilo koji drugi Punto mk2 tj. ako si stavim ploču sa obrtomjerom čim upalim auto automatki će proraditi obrtomjer?

Mike20

Tako je.
Samo mk2b na istoga (kraj 2003-2009), s mk2a (1999-2003) ne pašu
Na dva Punta sam to radio.
Jedino se ne sjećam dal su blinkali km, pa je trebalo raditi postupak koji se zove proxy alignment preko dijagnostike

Tooutman

Trebat ce proxy, čak je i za neke mk2a uređaje trebao makar ja na kojem to radio model iz 2001 nije trebalo. Sve u svemu diagnostika ti treba da si podesiš KM. S legalnim diagnostikama  možeš dignut KM prema gore, dok se nelegalnim softverima na dolje :)

Italia Corse na 2 kotača tracking
https://www.strava.com/clubs/263699

188

Znači ako stavim instrument pliču sa obrtomjerom od mk2b na svoj mk2b koji je nema i upalim auto, obrtomjer će proraditi sam od sebe ali mi se neće pokazivati moji kilometri točno ili ih neće zbrajati točno. Sve drugo bih trebalo raditi.

Nakon što montiram tu instrument ploču moram ići kod nekoga tko radi sa Fiatima da mi napravi proxy alignment. Pošto alignment znači poravnanje predpostavljam da treba sinkronizirati informacije za ECU na nekakav čip u instrument ploči.

Tada bih mi trebalo sve šljakati. Da li sam ja to dobro shvatio?

skrooz

Imat ce kilometara koliko pise na toj novoj tabli i blinkati ce dok ne napravis proxy. Bitno je da nova tabla ima manje od tvog auta trenutno, jer mozes upisati samo vise kad radis proxy. Okretaji bi trebali odmah raditi

188

Hvala svima na informacijama.

Mike20

Proxy ti je kao update drivera na kompu. Body ecu skuži da si priključio novi, drugačiji uređaj, i da bi radio ispravno radiš taj proxy. Onda program skenira ispočetka sve uređaje na autu i prijavi na popis novi uređaj.

Sve će raditi, samo će blinkati km. Njih će normalno brojiti dalje