Tipo povijest

Autor LP3871, 08 Siječanj 2007, 13:32:23

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

LP3871

FIAT Tipo proizvodi se od 1988 - 1995
Javnosti je predstavljen u siječnju 1988. godine kao zamjena za Ritmo/Stradu te se u početku nudio isključivo u peterovratnoj izvedbi. Cijenjen zbog svoje prostranosti ali i opremljenosti ipak je bio kritiziran zbog konzervativnog dizajna. No kao i u gotovo svakom modelu Fiat je morao nešto dodati što drugi nemaju... Bila je to digitalna instrument ploća. U studenom 1989. dolazi top izvedba Tipa pokretana 1.8 16-ventilskim motorom od 136 KS i disk kočnicama na sva četiri kotača te ABS-om u opciji.
Godinu dana kasnije gama motora je temeljito pojačana; uz postojeći 1.9 litreni turbodizel, predstavljene su atmosferska verzija tog motora sa 65 KS te turbodizelska verzija sa EGR tehnologijom i 86 konja. Benzinska ponuda proširena je 1.8 8v motorom od 108 KS te dvolitrenim 8v motorom od 113 KS, oboje opremljeni elektronskim ubrizgavanjem goriva, a kasnije i trostupanjskim katalizatorom. 1.4 i 1.6 motori pojačani su na 75 odnosno 86 konja. Uz motore upotpunjena je ponuda mjenjača predstavljanjem Tipa Selecta koji je koristio automatski CVT mjenjač, a dolazio je u izvedbama pogonjenim 1.4 i 1.6 benzinskim motorima.
Na ženevskom auto salonu 1991. predstavljen je novi top model Tipa, popularni Sedicivalvole ili samo Sedici, ovog puta pogonjen 2.0 16v motorom od 145 konja 
Kako je time nestala potreba za 1.8 16v motorom, on je maknut iz ponude u rujnu iste godine. Na auto salonu u Frankfurtu, predstavljen je blago obnovljeni Tipo. Glavne izmjene odnosile su se na promjenu FIAT-ovog loga na automobilu te na promjenu naziva paketa opreme. 
Druga serija došla je 1993. godine. Uz prepoznatljive kozmetičke izmjene, glavne novosti bile su trovratna izvedba te povećanje pasivne sigurnosti (bočna ojačanja, pojasevi podesivi po visini te vozački zračni jastuk). Svi benzinski motori od tada su opremljeni katalizatorom, a digitalna instrument-ploča je izbačena iz ponude.
Kao takav, Tipo se proizvodio do 1995 kada ga zamjenjuje dvojac Bravo/Brava.

Fiat - tipo
Fiat - tipo
Fiat - tipo

boresky

Držanje na sceni od punih sedam godina na tržištima skoro cijelog svijeta je bilo opravdano.
Mali obiteljski automobil je bio strh i trepet pred njemačkom "konkurencijom" koju su pričinjavali modeli Golf,Escort i Kadett.
Zamisliti danas da se jedan automobil drži tolike godine,zaista je teško.U njegovo vrijeme je bio zaista najbolji izbor za ljude koji su automobil birali srcem i razumom a ne uticajem okoline.Predrasude o ovim ili onim automobilima na našim prostorima su uzele dosta maha i čak dan danas se može čuti kako talijan nije ni sluga njemcu i slične teorije koje nisu opravdane ni približno.Automobil godine,tržište cijele Europe i široka ponuda modela su obilježile njegovo vrijeme ispred kojeg je ipak on bio. :party:
+ ko ne maze,taj ne vozi +

zvrk

Fiat Tipo - benzinski modeli



Fiat Tipo - dizelski modeli