tempra 1.9 td - višak ulja??

Autor allenp, 08 Siječanj 2014, 18:57:43

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

allenp

prije par mjeseci kupio auto i odmah sam primijetio na štapu da pokazuje višak ulja, ali kako je pokazivao puno previše, rekao sam si da je to zato jer se ulje razlije po štapu dok ga umočim tj da nekako ostane na cijevi i štap ga pokupi, neki je čudan štap, savitljiv i debeo.. rekoh da valjda ako je stari vlasnik normalno vozio, mogu i ja, i tako je bilo prešao sam par tisuća km bez problema, sad je došao interval zamjene, pogledao sam po manualu koliko ulja stane u tempru iz 1992. god, taj motor sa 66kw, piše 5.0 litara.

ok, kupio seleniu 10w40 TD ulje i ispustim staro, po mojoj procjeni toliko ga je i bilo, nisam mjerio ali rekao bih oko 4-5 litara da je isteklo starog ulja, na oko.

čak sam pustio par sati da se sve iscijedi i joÅ¡ sam kompresorom ispuhivao na Å¡tangicu da izaÄ'e i onaj mulj na kraju, tako da je joÅ¡ par deci viÅ¡e isteklo i ja sav sretan.
dok je bio tako prazan stavio sam iz zajebancije štap za provjeru razine ulja nazad i sve ok, par tragova, točkica ulja po njemu što je ostalo na cijevi, ostalo čisto... rekoh to je prazno do daske.


meÄ'utim, stavim sve nazad i nove filtere jasno, natočim 5 litara ulja, umočim Å¡tap, kad ono, ulje crno?! kako crno majku ti pa novo ulje sam stavio, vidio sam ga dok je ulazilo, nije crno.

i opet očitavam iznova i iznova preveliku razinu i to za jedno 3x preveliku razinu, kao da je 3x do maximuma ulje.

upalim svejedno auto, normalno radi, napravim probnu vožnju, sve normalno...ostavim ga da se ohladi, vratim se, provjeravam iznova i iznova, stalno očitava preveliku razinu ulja, a isto tako je i crno ulje koje je na štangici.

pa kako??!

gledam po čepu ulja i antifriza, nema majoneze, razina vode normalna, kako je i bila. mislim da ne miješa ulje i vodu.

Puntigamer

Ako si ulio onoliko ulja koliko piÅ¡e manual a po Å¡ipki ispada da je preko maximuma ja bih se zapita da li je to orginalna sipka, prema onome kako si opisa.  Podrucje od MIN do MAX cca 1 lit a to sto je crno ulje, vjerojatno je prije bilo ulje nize kvalitete pa je stvaralo talog. Mozda bi bilo dobro isprat motor s nekom tekucinom za te namjene.

Sent from my HTC One

markohemarko

Ravno 5l ide u motor sa novim filterom ulja. Puntigamer je sve rekao. Krivo mjeriÅ¡ ili je Å¡ipka duža pa očitavaÅ¡ viÅ¡ak ulja. Ako si utočio 5l nemaÅ¡ brige... Al bilo bi zgodno da u meÄ'uvremenu rjeÅ¡iÅ¡ problem jer ćeÅ¡ trebati tu i tamo dotočiti ulje pa da znaÅ¡ na čemu si

tipo 1.7d

na starom dizelu kad zamjeniš ulje brzo će biti crno

allenp

sad sam par sati ostavio štap vani i ponovo ga umočio i pokazuje "samo" par mm iznad max, ne više 3x više.
ali ima na sebi jedno oštećenje pri vrhu od savijanja, možda je tu produžen za tih par mm pa krivo pokazuje, uglavno jel to taj origigi stap za taj auto?
http://img281.imagevenue.com/img.php?image=212105305_IMG658_122_41lo.jpg
http://img293.imagevenue.com/img.php?image=212070728_IMG656_122_398lo.jpg
http://img187.imagevenue.com/img.php?image=212090849_IMG657_122_491lo.jpg

tipo 1.7d


allenp

sad sam istočio oko pola litre i palo je ispod razine max, ali je hladan motor pa sam tako i ostavio.

uglavnom ulje je crno skoro ko katran nakon samo 2 kilometra vožnje, kako to??

tipo 1.7d


autoservis-edo

Nemozes usporedjivat tvornicke podatke i ono kaj ti tocis u motor,tvornicki podaci si za za prazan karter,suhu uljnu pumpu.....uvijek u motoru ostane jedno 2 dcl ulja,kad se kod dizla mjenja nije nista cudno da ulje bude crno,cak ni kod benzinca.



kemba

pa ako mislis da je od nekog drugog modela mjerac ulja, nadji nekog ko ima takav auto ili takav motor u autu i zamoli covjeka da primjeris mjerac da li su isti
koliko se sjecam isti takav mjerac je bio i na 1.7 i na 1.9 dizelu iz 84 dodine
Ja sam taj iz Ã,,ÂŒaÃ,,Â'avice