Novi Bravo 1.9 - Problemi sa kočnicama

Autor Tomislav, 08 Travanj 2009, 16:27:25

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Tomislav

Dragi forumaši,

Ponosni sam vlasnik Fiata Bravo 1.9 i sada nakon 13000 km i cca 6 mjeseci starosti pojavio mi se problem sa kočnicama. U nekim situacijama (prva je bila na autoputu) papučica kočnice se stvrdne i auto laganim pritiskom na kočnicu odmah počinje kočenje, tj. nema onog lufta koji je prije bio normalan. Sada mi se dogaÄ'a da (nakon ovakvih sunčanih dana) prilikom kočenja kočnice ostanu zablokirane čak i nakon puÅ¡tanja pedale kočnice. Naime, primjetio sam nakon jednog kočenja da mi se auto zaustavljao sam od sebe iako nisam držao pedalu kočnice, a pedala kuplunga je bila pritisnuta do kraja (u normalnim okolnostima, auto bi trebao nastaviti glatko kliziti). Normalno, zvao sam servis i dogovorio pregled, ali me zanima je li netko od vas imao sličnih problema i kakav je kvar bio u pitanju.

Unaprijed hvala svima.

Tomislav

FileFixer

Moguče da je glavni kočioni cilindar ostao zablokiran. Jesi li provjerio na kojim ti kotačima ostaje zablokirano? Ako su to zadnji kotači, onda je moguče da je zablokirao treći cilindar koji rasporeÄ'uje silu kočenja na zadnjim kotačima.

                          E=mC^2 +/-3dB

Tomislav

Mislim si to i sam iako nemam informaciju koji dio ostaje blokiran. Naime kad se tako neÅ¡to dogodi, dva do tri puta jače pritisnem pedalu kočnice i onda se sve odblokira. Mislim da ćemo sutra u servisu isforsirati auto i mjeriti zagrijavanje pa ću znati viÅ¡e. Ono Å¡to me viÅ¡e brine je to Å¡to je to novi auto (6 mjeseci u opticaju). Pa sam mislio ako je netko već imao takvo iskustvo.  :hm:

get

Pa koliko sam ja primjetio pri vecim brzinama kocnice bolje funkcioniraju nego kada se sporo voziš. Po gradu mi se čine dosta mekane, a na otvorenoj super love i koče. Meni je to više stvar osjećaja. Ovo sto si drugo naveo je problem.

Tomislav

Evo u kratko opis. Bio sam u servisu. Prvo su dečki istestirali auto na cesti i kao za inat niÅ¡ta. Sve normalno radi. Dopeljaju ga na dizalicu, dignu, skinu sve kotače, a diskovi normalni (boja odgovara, hrÄ'a na rubnim djelovima postoji...). Razgovaram sa radnikom i kaže mi, kako bi da mi kočnice ostanu blokirane, diskovi trebali promjeniti boju zbog velikog zagrijavanja, kako hrÄ'a na rubnim djelovima diskova odpadne itd. U glavnom, provjere sa aparatom kočonu tekučinu, i kažu mi, da nije savrÅ¡ena ali je sve u granicama normale. Odlučili su promjeniti kočionu tekučinu u potpunosti, očistili kočiona klijeÅ¡ta pregledali pakne i sada je dogovor da testiram vozilo jedno dva tri dana i ako bi se pojavljivalo ponovno, da doÄ'em pa da ABS jedinica ide van na pregled.
Toliko za sada. Javit ću promjene.

tomislav10

Moguće da se radi o kočionoj tekućini. Sličan problem sam imao na ženinoj Octavii dok nisam promijenio ulje u kočnicama!

Tomislav

Pozdrav svima,

Evo u kratko riješenje problema sa kočnicama. Konačno se otkrio kvar. Na linkovima

http://img196.imageshack.us/img196/6137/dsc00032lxf.jpg
http://img196.imageshack.us/img196/2143/dsc00035e.jpg

nalaze se dvije slike koje prikazuju papučicu kočnice i osovinu kojom se ona fiksira. Na kraju je ispalo kako je ta osovina plastična te je najvjerojatnije napravljena 0.1 ili 0.2 mm većeg promjera. Kada je vani vruće u kabini temperatura u kabini varira i do 40 stupnjeva i više. Kako se materijal širi dolazilo je do toga da se papučica jednostavno zacvika za osovinu i ostane zablokirana (i to veoma malo jer se papučica u pravilu vratila skoro do kraja pa nisam mogao primjetiti kvar prije). To je najvjerojatnije izazivalo pupmanje sistema i stvrdnjavanje papučice kočnice.
U servisu su potokarili tu osovinicu i sada se vozim normalno, a papučucu kočnice su naručili novu.

U glavnom sada je sve u najboljem redu.
Najvjerojatniji krivac za to je dobavljač dijelova za FIAT.

Pozdrav svima i hvala.

FileFixer

Znači da bi bilo dobro kod kupovine Brava otići odmah kod tokara i napraviti jednu takvu osovinu od pravog materijala za 100KN i lijepo se voziti dok sve ostalo na autu ne pukne osim te osovine. :ok: :)

                          E=mC^2 +/-3dB

Tomislav

Citat: FileFixer  u 22 Svibanj 2009, 01:47:15
Znači da bi bilo dobro kod kupovine Brava otići odmah kod tokara i napraviti jednu takvu osovinu od pravog materijala za 100KN i lijepo se voziti dok sve ostalo na autu ne pukne osim te osovine. :ok: :)

Da da. Ali nije bio problem u pucanju. To je izrazito čvrsta plastika. Problem je bio u tome što je napravljena u plusu. Drugim riječima, bila je predebela (laički rečeno). A plastična mora biti da ne pohaba ostale djelove.

get


Super, lijepo je znati da Fiat servis ipak može otkloniti kvarove za razliku od onih u Peugeot-u :)


FileFixer

Bez obzira koliko bila čvrsta ta plastika, to je PLASTIKA, a kao takva ne vidim na tom mjestu koje je izrazito pod opterečenjem nekakvu svrhu osim da netko dobro ne naplati to habanje.

                          E=mC^2 +/-3dB

Global

Vidim da nemam samo ja problem sa kočnicama, naime vozim Bravo 1.9. JTD, preÅ¡ao 19.000 km, i već par dana se deÅ¡ava da mi auto sam koči u vožnji, jednostavno koči dok ne stane, da poludiÅ¡, isto kao i kod Tomislava, tvrda kočnica da poludiÅ¡, pa kasnije opet sve o.k. Sutra idem u servis da vidim u čemu je problem, vidim da ste objasnili o čemu se radi, ali to je full sve čudno, pa to su novi auti  :tres:

Ako ima tko kakav savjet ili dodatno objašnjenje, vrlo rado ću ga poslušat.

Pozdrav svima!

Global

Evo, bio ja na servisu u Rijeci i lijepo objasnio Å¡to se deÅ¡ava sa kočnicama...kvar odklonjem u roku odmah, sve u svemu, neki prekidaÅ¡ je gubio kontakt i sad je to zamjenjeno i trebalo bi biti sve o.k. Druge stvari Å¡to sam reklamirao takoÄ'er će mi sve promjeniti, a Å¡to se tiče volana koji preskače u skretanju i to će mi rijeÅ¡iti, sve je to vezano za neki nosaÅ¡ amortizera, eto, sad ćemo vidjeti kako će biti. Tomislavu se zahvaljujem na savjetima i pomoći.

Pozdrav svima!

dodo999

evo toliko o fiatu, danas se vračam sa posla i auto sam koči, papučica tvrda i lagano se osjeti miris, stanem odmorim malo i poslije opet dobro, možete mi reći kolika je bila cijena tog popravka, ok znam da se to riješili u garanciji ali ako netko zna? jer me to čeka.

SEB

Citat: dodo999  u 25 Svibanj 2010, 21:00:18
evo toliko o fiatu, danas se vračam sa posla i auto sam koči, papučica tvrda i lagano se osjeti miris, stanem odmorim malo i poslije opet dobro, možete mi reći kolika je bila cijena tog popravka, ok znam da se to riješili u garanciji ali ako netko zna? jer me to čeka.
nemože ti se reč kad se nezna Å¡to je točno...otiÄ'i u servis nek se to pogleda
BERTOL AUTMOBILI specijalizirani Fiat,Lancia,Alfa Romeo servis- NOVOST: AUTO STOP brzi servis za sva vozila !!!
www.bertol-automobili.hr
091 62 22 223 SEBastijan Bertol