Sergio Marchionne na NAIAS-u 2016 i neke druge novosti

Autor 2600, 14 Siječanj 2016, 15:41:26

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

2600

Ovo su priče i novosti koju su Marchoinne i drugi FCA čelnici spomenuli u zadnjih mjesec dana ili na NAIAS-u.

Jeep

Rekao je da u Brazilu u 2016., točnije u 9. mjesec, započima proizvodnja drugog modela. Ne treba zbrojiti 2 i 2 da bi se skužilo da se radi o idućoj generaciji Jeep Compassa jer isti će biti na istoj SUSW platformi kao i Renegade za koji tamo već postoji najmodernija FCA tvornica uopće.
Zatim je rekao da u 2016. u Kini počima proizvodnja drugog Jeep modela što će biti Renegade. Prvi je bio Cherokee i on u prva dva mjeseca prodaje solidno gura.

Zatim je krenula priča o seljenju proizvodnje Jeep Cherokeea iz Toleda (Ohio) negdje drugdje. Rekao je da je to poradi toga Å¡to postojeću tvornicu Toledo North za Wrangler nisu mogli Å¡iriti i da sljedeća generacija Wranglera preuzima Toledo South od Cherokeea. Nadodao je da dolazi sa sljedećom generacijom i Wrangler pick-up, a da sljedeći Wrangler dolazi  do kraja 2017.

Shema je sljedeća. Cherokee ode u novu tvornicu. Toledo South je slobodan. U njemu se radi priprema za proizvodnju novoga Wranglera dok se u Toledu North ne prestaje sa proizvodnjom starog. Zatim krene proizvodnja novoga Wranglera, a tvornicu od staroga kasnije preuzme novi Wrangler pick-up. To je nekakva ideja da ne ostanu bez Wragnlera na par mjeseci jer i ovako je potražnja daleko veća od ponude.

Ono Å¡to ovdje nije spomenuto, a Å¡to je spomenuo nedavno Alfredo Altavilla, je da kroz tri godine dolazi novi Jeep srednje veličine. Ja imam odreÄ'eni info, a i poklapa se sa klasom vozila, da je to sljedeći Jeep Cherokee koji sa FWD CUSW platforme prelazi na RWD Giorgio platformu.

Mike Manley, CEO Jeepa, je potvrdio da će sljedeća generacija Jeep Compassa biti predstavljena krajem 3. mjeseca ove godine na sajmu u New Yorku.

Odobren je Jeep Grand Cherokee sa Hellcatom i dolazi kao MY2017.

Dodge

Bilo je pitanje o Dodge Journeyu, vozilo koje je kod nas poznato ka FIAT Freemont. Je li sljedeća generacija Journeya ide u isto tvornicu kao nova Chrysler Pacifica? Rekao je da je pogrešna platforma ako se njega pita, budući Journey će biti sasvim nešto drugo.

Pretpostavka je da sljedeća generacija Dodge Darta i Dodge Journeya idu na Giorgio RWD platformu, a biti će predstavljeni kao MY2018 što će reći da im je predstavljanje negdje tokom 2017.

Chrysler

Ništa posebno nije bilo spomenutu u vezi novih proizvoda. Javna je tajna da dolazi crossover blizanac Pacifice kada aktualna dva minivana stanu sa proizvodnjom, a to nije prije konca ove godine. Isto tako Chrysler će preuzeti "na sebe" pravoga nasljednika Dodge Journeya što se forme tiče.

Buduće tehnologije

O hibridima, električnim automobilima, autonomnim automobilima, je rekao da će biti tamo ali ne pod svaku cijenu. Sve je izvedivo ali ne po trenutnoj cijeni. Ionako sve rade dobavljači i kada jednom proizvočaću bude neka prihvaltjiva cijena biti će i FCA. Do tada se samo gubi novac i to nudiš da budeš "glavni baja u selu".

Isto tako je rekao da će u 2018. barem pola FCA game nuditi hibrida kao opciju.

O nasljedniku

Opisivao je sebe kao čovjeka koji popravlja pokvarene stvari. Prvo FIAT gdje je gubio 4 milijuna dolara na dan 2004. kada je došao do 2009. kada su prijavili najveću dobit u povijesti tvrtke. Zatim se osvrnuo na financijsku krizu koja je sve to pomela.

Zatim je pričao o Chrysleru i kako je njega morao popraviti. Da prvi mjesec kada je došao da je gubitak bio milijardu dolara.

Sve je završio sa tim da moraš imati globalnu tvrtku, da će svakako u u jednom dijelu svijeta biti u minusu.
Ipak njegovo vrijeme dolazi kraju i negdje u 2019. će ga netko zamijeniti, a tko bi se trebalo znati 2018.



I sve to na You Tubeu:






ElRa

Ocekivao sam vise informacija oko Chrysler modela, odnosno prosirenja game. Izgleda da je Jeep trenutno rudnik.

Boxer

Jeep je realno brand koji se najmanje srozao u cijeloj toj priči pa je jasno da njega cijede koliko se da :ok:
Dijagnoza postavljena, lijek se još traži...

2600

Citat: ElRa  u 14 Siječanj 2016, 18:48:38
Ocekivao sam vise informacija oko Chrysler modela, odnosno prosirenja game. Izgleda da je Jeep trenutno rudnik.

Nije ga nitko ni pitao. Jednostavno, svi mediji su skakali za pitanja o Jeepu i to toliko da se oko par istih stvari vrtio više puta. Da je netko konkretno pitao o bilo kojem Chrysleru, kao što se pitalo o Journeyu, dobilo bi se i konkretan odgovor.

Inače ima jedan veliki problem za sve američke brandova osim možda Forda. Ako si masovka, a Chrysler to sada je, onda ideÅ¡ na volej Japancima i ne shvaćaju te ozbiljno ma koliko god ozbiljan proizvod bio. Jeep i Dodge se doživljavaju kao drugačiji i zato imaju uspjeha. Eno Dodge napravio Dart na bazi Giulie pa se Talijani rugaju da je Fart (a i na tržiÅ¡tu je proÅ¡ao kao prdac).  :lol

Citat: Boxer  u 14 Siječanj 2016, 18:49:29
Jeep je realno brand koji se najmanje srozao u cijeloj toj priči pa je jasno da njega cijede koliko se da :ok:

Ameri bi rekli da se Jeep najviše srozao ovim prostituiranjem...

Recimo da trenutno Dodge ima odličan profit po prodanom primjerku, očito taj imidž muscle cara sa RWD modelima pali i sada to žele proširiti i na ostatak game, a da pri tome tehničku podlogu imaju.