Promjena 5-godišnjeg (2014-2018) FCA biznis plana

Autor 2600, 01 Veljača 2016, 22:52:28

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

2600

Prvo da krenem sa financijskom situacijom. Ona je daleko bolja od očekivanja jer u SAD-u odlično ide prodaje visoko profitabilnih SUV-ova i pick-upova. Isto tako se Europa oporavila i došla u plus godinu dana brže od očekivanja. Tako da je sve to pokrilo minus Maseratia, Azije i J. Amerike. Za daljnju financijsku konsolidaciju je pomogla prodaja 10% udjela u Ferrariu.




Jeep

Jedini američki brand u grupi koji ima i može imati globalnu popularnost. To će se iskoristiti za dodatni rast prije svega u Kini gdje u 2018. namjeravaju proizvoditi 500 tisuća Jeepova i to Renegadea, Compassa i Cherokeea.




Alfa Romeo

Alfin plan se prolongira za dodatnu godinu i pol. U biti to je godina kako Giulia kasnie sve skupa oko pola godine pa je ostalima dano još godinu vremena. Isto tako je mix modela promijenjen. U biti njima je najveći problem što Kina sve manje kupuje uvozne automobile.




Tvornice u Sjevernoj Americi

Plan je da se gubitaši u C i D segmentu, što su Dodge Darr i Chrysler 200, povuku, a da njihova mjesta u tvornicama dobiju profitabilni proizvodi. Znači još više crossovera, SUV-ova, pick-upova. FCA u Sj. Americi nedostaje proizvodnih kapaciteta.

Nije plan ukinuti Dodge Dart i Chrysler 200. Ionako će idući Dart vjerojatno biti RWD. Pitanje je što sa klasičnim FWD C i D segmentom. Pa vjerojatno će ih za FCA raditi neto drugi, a Mazda je najizgledniji kandidat.




Emisije ispušnih plinova

Ove godine nam i službeno dolaze dvije nove porodice motora. Iako ne piše javno jedna je sigurno Global Medium Engine (GME) gdje se radi o 4-cilindričnom 2.0 motorima, a druga modularna Global Small Engine (GSE) sa 1.0 3-cilindrašem i 1.4 4-cilindrašem.

U budućnosti će biti sve više hibrida. Ove godine smo već vidjeli predstavljanje plug in hybrida dok bi 2018. trebao doći mild hybrid i 48V instalacija u autu.




ElRa

Fino je zamisljeno. Koliko vidim fokus je na SUV i crossover modelima. Nadam se da ce cijena nafte ostati niska jos neko vrijeme, inace bi se ovakav plan morao revidirati. U Kini polako dolazi do zasicenja, pa mislim da bi se FCA morao okrenuti i npr Indiji, Africi (JAR, Nigerija, Madagaskar...) a FCA je slabo zastupljen i u arapskim drzavama. E sad sigurno tu treba dosta ulaganja i vremena kojeg bas i nema. U Indiji je Fiat cini mi se nesto pokusavao sa lokalnom proizodnjom, ali to slabo ide.

2600

Svi žele sa minimalno ulaganja vratiti najviÅ¡e love. Sa tim u vidu ta neka tržiÅ¡ta trećeg svijeta koja često imaju i carinu i nisu toliko atraktivna. Donekle to mogu biti Brazil i Indija pogotovo ako imaÅ¡ lokalnu proizvodnju. Sa druge strane jednoj Kini je prednost Å¡to im možeÅ¡ prodati isti proizvod kao u Europi ili SAD-u Å¡to će reći da samo trebaÅ¡ otvoriti tvornicu jer razvoj je već odraÄ'en.

Neke su analize da gorivo neće značajno skakati sigurno do 2020. no to tek trebamo vidjeti. No unatoč cijeni goriva trend je nezaustavljiv, crossoveri i SUV-ovi uzimaju tržište hatchbackovima, karavanima i limuzinama i to čak i u Eruopi. Zamisli onda kako je tek u SAD-u.

I pazi. IzaÄ'e Marchionne u javnost sa tim da se okreću ka crossoverime i SUV-ovima. Par dana kasnije isto najavi Toyota. Onda doÄ'e ova nova pressica gdje sve ponovi i gdje kaže da traži partnera u klasičnim FWD C i D segmentu limuzina. Kaže Ford da oni nemaju niÅ¡ta protiv partnera kod malih automobila. A bome se oglasi i Hyundai gdje kaže nećemo viÅ¡e raditi Azeru/Grandeur.

gturcic

"Divno" upakirani powerpoint za investitore, kojima je navažno proizvodi li kompanija automobile ili šibice... bitna je samo dobit, koja se u kratko-do-srednjem roku može fabricirati na razne načine (smanjenje rashoda, prvenstveno R&D; prodaja imovine npr. Ferrari itd.)

FCA uporno smanjuje troÅ¡kove, i "reže" neprofitabilne modele (koji su neprofitabilni jer su nekonkurentni / zastarjeli, a takvi su zbog ne-ulaganja, i tako u krug)... od 2004. kad je postao direktor Fiata, Sergio Marchionne je spasio kompaniju od propasti ali je reducirao koncern od proizvoÄ'ača (skoro) kompletne game automobila (od A do D segmenta) na prozvoÄ'ača malih i "niche" modela.

Neshvatljiva mi je izjava od pred par dana, kako će odustati od razvoja/prodaje slijedeće generacije C/D automobila (Dodge Dart, Chrysler 200 - Fiat Bravo, Cromu, Lancia Delta su mrtvi već neko vrijeme), ili će proizvodnju "outsourcati", pri tome aludirajući na moguću suradnju s Fordom (budući da snubljenje GM-a nije dalo rezultata).
- “The Dodge Dart and Chrysler 200 … will run their course,” said Marchionne, further indicating that they will do so in the next 18 months.
- The two plants that currently build the Dart and 200 will be retooled for more profitable SUV and truck models, Marchionne indicated.

Potpuno glupe izjave:
1. potkopava trenutnu/buduću prodaju ta 2 modela,
2. uništava vjeru vlasnika lojalnih Chryslerovim brandovima,
3. u osnovi kaže da imaju loš proizvod / nedovoljnu prodaju, i da odustaju umjesto da se bore s konkurencijom, te će se okrenuti "lakšem" putu - Jeep / RAM
4. plan zaokreta prema SUV-ovima temelji se na trenutno vrlo niskoj cijeni nafte (koja je više uvjetovana geopolitički nego ekonomski, kao da pred par godina barel nije koštao skoro 150$!?)


Koji dan kasnije, upitan o budućnosti Fordov CEO Mark Fields odgovara:
- Fields said that Ford won't be getting out of the small-car business anytime soon. - "We believe very strongly that it's important to have a balanced portfolio, to anticipate changes in customer demand, changes in the economic environment, or in the regulatory environment."

IMHO, Marchionneovo razmišljanje je financijski kratkoročno ispravno ali dugoročno vrlo rizično i spekulantski, čist suprotnost Fordovom razmišljanju odgovorne kompanije.

2600

Citat: gturcic  u 02 Veljača 2016, 10:13:06
Potpuno glupe izjave:
1. potkopava trenutnu/buduću prodaju ta 2 modela,
2. uništava vjeru vlasnika lojalnih Chryslerovim brandovima,
3. u osnovi kaže da imaju loš proizvod / nedovoljnu prodaju, i da odustaju umjesto da se bore s konkurencijom, te će se okrenuti "lakšem" putu - Jeep / RAM
4. plan zaokreta prema SUV-ovima temelji se na trenutno vrlo niskoj cijeni nafte (koja je više uvjetovana geopolitički nego ekonomski, kao da pred par godina barel nije koštao skoro 150$!?)

Meni je glupo da netko uopće to ide propitkivati...

Činjenica je da je prodaja SUV-ova rasla i uz puno veću cijenu goriva, a da ih FCA ne proizvodi ni blizu koliko ih tržište želi.

Sa druge strane Chrysler 200 i Dodge Dart imaju slabu prodaju. Dart se ne domaÅ¡i niti do 100 tisuća godiÅ¡nje i to je aposlutno neodrživo pogotovo sada kada tu tvornicu napusti Compatriot dvojac i kada vjerojetno doÄ'e Cherokee koji će trebati taj kapacitet.
Sa druge strane tvornica od Chryslera 200 će ovaj mjesec biti zatvorena.

Inače to su segmenti koji su za američke proizvoÄ'ače ekstremno neprofitabilni. Ako i imaju profit on je jako malen. Fordu recimo pomaže "one Ford" ideja gdje isti proizvod se nudi po cijelom svijetu pa i u Europi i SAD-u. FCA to ne može jer nema svjetski poznat mainstream brand.

Zapravo ja sam jako optimističan i vjerujem da će prije 2018. barem jedan proizvoÄ'ač moliti FCA za suradnju.

gturcic

Ponavljam, sve odluke su kratkoročno ispravne, a dugoročno u najboljem scenariju spekulativne, u najgorem fulane.
Dokaz je da europska komponenta kompanije (Fiat, Alfa, Lancia) trenutno nema pošteni "obiteljski" auto, ako ne računamo Fiat 500L (napuhana Punto platforma stara barem 10 godina) ili 500X (koji nije baš prostran).

Slično će izgleda biti i u NAFTA regiji, ako ne želiš terenac nećeš imati zašto ući u Chrysler/Dodge/Jeep/RAM salon.

Argument da kupci žele samo Crossover/SUV-ove, a ne žele klasične aute, je upitna.
Godine 2015. u Americi je prodano cca.
- 7,7mil automobila,
- 6,2mil crossover/SUV-ova,
- 2,5mil pickup-ova.
U Chrysler 200 klasi, Toyota Camry se proda u 400.000+ komada, Accord, Altima i Fusion cca. 300.000.
U Dodge Dart klasi, Corolla i Civic prodaju preko 300.000.
Dakle, ako imaš dobar proizvod i marketing, postoji potencijal za prodaju 500.000 auta u C/D segmentu. Naravno da nije lako, ali s ovakvim pritupom "teško je", "ne isplati se" i "malo bi piškili malo bi kakili" naravno da nije dostižno.

ZaluÄ'enost SUV-ovima je podložna ekonomskim i političkim odlukama - početkom 21.stoljeća SUV-ovi su promovirani različitim sredstvima, da ne kažem mitovima (pop i hip-hop kultura, aktivni lifestyle) jer su domaći proizvoÄ'ači (GM, Ford, Chrysler) u njima bili jači od stranaca. Dodatno, izlobirali su da se smjernice o smanjenju CO2 / povećanju efikasnosti ne primijenjuju na SUV/Crossovere (koji su svrstani u kategoiju "light trucks" zajedno sa pick-upovima). Kad je cijena nafte počela rasti (cca. 2004. godina, s pikom 2008.), i dolaskom financijske krize 2007-8 "velika 3" kažnjeni su za godine zabijanja glave u pijesak, te su zavrÅ¡ili u bankrotu odnosno spaÅ¡eni su novcem poreznih obveznika. GM i Ford su očito naučili lekciju, i imaju nikad konkurentniju ponudu modela, dok se Chrysler pod okriljem FCA, vraća na rizični put manjeg otpora (trend Crossover/SUV-ova upitnog trajanja).

Još bih dodao da FCA kao jedan od rijetkih "globalnih" igrača nekoliko godina kasni u primjeni i dostupnosti Hybrid/EV tehnologije. Po Marchionnievijem riječima, "jer se električni auti ne isplate". Osobno mislim da je to vrlo kratkovidan pogled, jer je vrlo teško nadoknaditi zaostatak kad "odjednom" taj segment postane masovno tražen ili politički uvjetovan (npr. ZEV kvote). Pogotovo imajući u vidu duge cikluse razvoja automobila (od platforme koja mora trajati par generacija modela, razvoja pogonskog sklopa, samog modela automobila, proizvodno-logističkih sustava).

To je moje viÄ'enje situacije, koje ne mora biti ispravno. Živi bili pa vidjeli.

ElRa

FCA bi trebao da ulozi sredstva i napore u fuel-cell tehnologiju. Hibridi (iako takav auto tesko da bih kupio) su neizbjezni danas.
Da dodan da pored 500L i 500X u Evropi imamo i Freemont koji se solidno prodaje u ITA i Svedskoj (ostala trzista nisam pratio).

gandi

Fuel cell tehnologija za sada nema buducnosti. Cisti vodik je tesko (skupo) dobiti, ne moze ga se skladistiti na dulji period i jako je nestabilan u doticaju sa kisikom.
S druge strane za vece aute je hibridno podrucje pun pogodak, odnosno full elektricno za manje, gradske aute.

Sent from the Middle Earth by carrier pigeon

--->>>    click here      <<<---

2600

PHEV je razvijen u suradnji sa dobavljačem koji je proizveo baterije. No sam taj pogon sa e-CVT-om i kako radi je djelo FCA inženjera iz SAD-a. Problem je gdje ćeš staviti baterija. Zato Sergio i kaže za naše SUV-ove i crosoovere nema straha i biti će PHEV opcije i to kod dobrog dijela njih zaključno sa 2018. Ista stvar sa monovolumenima. To im ide u prilog što danas čak i u Europi potražnja za crossoverima raste puno brže nego ona za hatchbackovima, karavanima, limuzinama.

FCA već duže ima dobre osnove za mild hybrid, vlastiti razvoj. Kako kažu to će doći 2018. no to je stvar koja može ići u sve aute.

Isto tako su hibridi potvrÄ'eni za sve Maserati limuzine osim za sportske kupe modele.

Fuel cell tehnologija je za zaborav.


No danas interesantna stvar oko dizela. Službeni press materija.


FCA on Real Driving Emissions


In the past several months the issue of diesel emissions has been the subject of a great deal of attention, particularly in Europe, where diesel is quite common.

In response to these events, FCA has conducted a thorough internal review of the application of this technology in its vehicles and has confirmed that its diesel engine applications comply with applicable emissions regulations.

In particular:

ï,· FCA diesel vehicles do not have a mechanism to either detect that they are undergoing a bench test in a laboratory or to activate a function to operate emission controls only under laboratory testing. In other words, although emission levels vary depending on driving conditions, the emission control systems of the FCA vehicles operate in the same way under the same conditions, whether the vehicle is in a laboratory or on the road.
ï,· FCA diesel vehicles when tested following the only testing cycle prescribed by European law (NEDC) perform within the regulatory limits and comply with the relevant regulatory requirements.

...

FCA is responsive to this change and is taking proactive steps to prepare its emissions calibrations to more quickly adapt to the developing RDE standard.

As a voluntary measure, not mandated or requested by any regulatory authorities, FCA will be updating its Euro 6 calibrations with new data sets to improve emission performance in real driving conditions. These new calibrations will be ready starting from April 2016 and will be available on all new vehicles sold on or after that date, and will be made available to all other owners of Euro 6 FCA vehicles at no charge, as part of vehicle calibration update programs that are implemented on a regular basis. This does not constitute a recall campaign.

In addition, FCA intends to accelerate its ongoing programs to expandapplication of Active Selective Catalytic Reduction (or SCR) technology that is already used in certain FCA vehicles, to make it available on other diesel engines families starting from the second quarter of 2017, well in advance of any applicable regulatory requirements.

...


http://www.fcagroup.com/en-US/media_center/fca_press_release/FiatDocuments/2016/february/FCA_on_Real_Driving_Emissions.pdf