Main Menu

ALFA ROMEO GTAm

Autor ciccio-75, 30 Prosinac 2007, 00:50:42

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

ciccio-75

Najpoželjniji iz serije 105...


GTAm modeli su izvedeni iz 1750 Veloce kupea. Homologacija je bila bazirana na amerièkoj verziji 1750 GTV Tipo 105.51. Veæina od èetrdesetak proizvedenih bila je 105.51, a njih 4-5 bili su Tipo 105.44, europski 1750 GTV. Èinjenica je da GTAm-ovi nisu imali posebne serijske brojeve kao recimo GTA, nego su svi bili raðeni na standardnim 1750 šasijama, što èini otkrivanje pravih originalnih primjeraka dosta kompliciranim.
GTAm je bio ozbiljan Autodeltin projekt u vrijeme kad je Alfa razvijala i T-33 prototipove i pokušavala financijski preživjeti. TZ i TZ-2 modeli bili su otkazani u korist Tipo 33, i vjerojatno bi se GTAm i dalje razvijao, da je bilo sredstava. Svejedno, bio je to vrlo uspješan trkaè, i u Europi i u Americi.
Autodelta je pripremala GTAm za European Touring Car Championship (ETCC). 1970 model pobjeðuje na šest od devet utrka, a nizozemac Toine Hezemans osvaja europsko prvenstvo. U 1971 klase su podijeljene i uvedena nova minimalna težina, ali Hezemans uspijeva obraniti titulu.
Brojke govore da je napravljeno 40 GTAm-ova, ali je potvrðen broj tek polovica od toga. Petnaest automobila je isporuèeno direktno Autodelti za njihovu upotrebu â€" tvornièki trkaèi. Nekoliko auta je prodano privatnim trkaèima koji su ovlastili Autodeltu da ih prepravi na GTAm specifikaciju. Ostatak je izraðen od strane privatnih trkaèa koji su kupili dijelove od Autodelte i sami napravili preinake.
Sa punim razvojem, GTAm motor je donosio dvostruko više snage od standardnog karburatorskog modela. Kreæuæi od 1779 cc iz 1750 GTV, korišteno je Spica ubizgavanje goriva, zadržan je hod od 88,5 mm i proširen provrt sa 80 na 84,5 mm i stavljena nova glava sa 45 stupnjeva izmeðu ventila sa dvije svjeæice po cilindru, dajuæi ukupnu zapreminu od 1985 cc. To je bilo dovoljno za 220 hp na 7200 rpm.
Karoserija je sadržavala vrata, poklopce i instrumentnu ploèu od fiberglasa i raskošne proširene blatobrane. Autodeltin sliding-block stražnji ovjes snižavao je centar rotacije, poboljšavajuæi upravljivost. Auti su vozili na 13 inènim Campagnolo kotaèima i imali su ventilirane diskove.

Par slièica savršenog primjerka, koji i danas drma po utrkama oldtimera, baš kao nekad, u vrijeme najveæe slave.

Danas originalni GTAm postiže cijenu 100-120 tisuæa eura...





ciccio-75

GTAm i GTA Junior zajedno su nastupali ranih sedamdesetih. Razlika je bila velika u snazi, ali i u masi, tako da dobro pripremljen Junior može bez problema parirati GTAm-u. I zbog specifiènog naèina bodovanja GTA Junior je osvojio prvenstvo 1972, iako je GTAm bio moæniji.

Lijevo je GTAm, desno GTA Junior.


MaliBuda

stvarno jko dobar text svaka čast

tomislav livno


DinoG

Koja linija, koji zvuk  :slin: