Ferrari otkrio novi hibridni sistem

Autor zvrk, 26 Travanj 2012, 22:59:57

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

zvrk

Ferrari je otkrio novi hibridni sistem za svoje V12 automobile. Uz kontinuirani razvoj efikasnih i motora visokih performansi, Ferrari prvi put objavljuje i detalje o novom središnje postavljenom V12 hibridnom agregatu na Salonu automobila u Pekingu.



Dizajniran specijalno za nasljednika modela Ferrari Enzo za koji je najavljeno prvo pojavljivanje u javnosti krajem ove godine, Ferari planira isporuku novog hibridnog sistema koji će postaviti nove standarde u performansama, emisiji ispuÅ¡nih plinova i uÅ¡tedi goriva. Novi HY-KERS sistem ima dva električna motora povezana na baterije. Kako primarni električni motor montiran na mjenjaču Å¡alje snagu na zadnje kotače, uloga sekundarnog elektromotora je opskrba energijom pomoćnih sistema automobila, uključujući servo upravljač, kočioni servo sistem, klima ureÄ'aj i on-board sisteme.



U stvari, Ferrari je razvio sedmostupanjski mjenjač sa dvostrukim kvačilom koji je sastavni mehanički dio električnog pogona. Električni motor uparen sa jednom od dvije osovine daje snagu preko jednog od dva kvačila u mjenjaču osiguravajući trenutnu isporuku snage. Prilikom kočenja, električni motor djeluje kao generator pretvarajući toplinsku u kinetičku energiju za punjenje baterija. Postupak skladiÅ¡tenja hibridne energije i njene isporuke kontrolira namjenska ECU jedinica posuÄ'ena direktno iz bolida Ferrari Formula 1.



Ne samo da ECU kontrolira elektromotor, nego kontrolira i isporuku energije pomoćnim sistemima automobila. Ove dodatne komponente pogonskog sistema mogu povećati ukupnu težinu automobila, ali Ferrari tvrdi novi sistem koristi mnoÅ¡tvo manjih i lakÅ¡ih materijala radi postizanja povećanja snage od 1,34 konjske snage za svaki dodatni kilogram težine hibridnog sistema. Rezultat ovog tehničkog čarobnjaÅ¡tva je odličan. Prema Ferrari-ju, HY-KERS sistem postiže 40 % smanjenja emisije ispuÅ¡nih plinova u odnosu na SUS motore sličnih performansi, a ostale performanse biti će na nivou očekivanog, mada neće dostići one rezultate kao predviÄ'ene za novi model sa 920 KS snažnim motorom.



PoÅ¡to je ovo najnoviji Ferrari superautomobil, logično je očekivati odlične karakteristike novog HY-KERS sistema. Vezujući se za sisteme iz Formule 1, odnosno koristeći najbolja rjeÅ¡enja iz Scuderia Ferrari F1 programa, automobil posjeduje najsuvremenije uzdužno i poprečno dinamičko ogibljenje, kao i upravljanje kontrolom proklizavanja i distribucije kočione sile preko naprednog menadžment sistema. Dolaskom do kraja eksperimentalne faze u ispitivanju ovog sistema, Ferrari  započinje razvojnu testnu fazu nasljednika modela Enzo.

http://bcove.me/yln9ijjt

http://www.ferrari.com/English/GT_Sport%20Cars/599-HY-KERS/Pages/HY-KERS-Experimental-Vehicle.aspx

Ferrari 599 200mph Electric Hybrid Supercar
___________________
Izvor: Netauto.rs/topgear.com
Tekst prilagodio: zvrk