FIAT Coupé

Autor Tomo, 17 Siječanj 2007, 11:39:44

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Tomo

Moj Izvorni post o Fiatu Coupé-u (objavljen 10.09.2005. na CroFiatu)

"Fiat Coupé "JDP" (Jaaako dugačak post)"

Listajući postove s temom Fiat Coupé-a, vidim da se u nas o njemu poprilično malo zna.
Kako već neko vrijeme skupljam informacije a i vlasnik sam istog, odlučio sam ponešto od toga "znanja" podijeliti i s vama:

Povijest Fiat Coupé-a

Početkom 90-tih Fiat je odlučio svojim kupcima ponuditi jedan ekskluzivniji sportski model. Zadatak izrade prototipova povjeren je dvama dizajnerskim studijima: Fiatovom Centro Stile-u i Pininfarini. Odabran je prototip Centro Stile-a izraÄ'en po skicama dizajnera Chris Bangle-a (sadaÅ¡nji Å¡ef dizajnerskog odijela BMW-a i dizajner modela Z3, Z8, ...) a s Pininfarinovog prototipa odabrana je unutraÅ¡njost. (Pininfarinin prototip je kasnije takoÄ'er ugledao svijetlo dana kao Peugeot 406 Coupé) Serijska proizvodnja je krenula krajem '93 u pogonoima Pininfarine i za razdoblje od '93-'00. proizvedeno je oko 72.000 vozila.

Prototip Centro Stile-a:




Prototip Pininfarine:



Pininfarinina unutrašnjost:



'93.-'96.
Coupé je izraÄ'en na platformi Tipa s ugraÄ'enim 2.0l 16V Lancia motorima: atmosferskim od 139 KS i turbo (Garrett T3) s 190KS. Paket opreme „Plus“ obuhvaćao je: klima ureÄ'aj, kožom presvučena sjedala i volan, te aluminijske naplatke 15“ i 16“ ovisno o ugraÄ'enom motoru. U turbo model je ugraÄ'ena viscodrive spojka.

16VT



'96.-'99.
Coupé dobiva nove motore, Lancia motori zamijenjeni su novim Fiatovim petocilindričnim 2.0l 20V atmosferskim i turbo (Garrett TB28) motorom (147 i 220 KS) a pridodan je ekonomičniji Barchettin 1.8l 16V s 131 KS. Izmijenjena je unutrašnjost, turbo model je dobio prednje Brembo kočnice i nove 16“ aluminijske naplatke. Dio opreme „Plus“ je postao standardan. 20VT je i danas najjači Fiatov motor kojeg odlikuju velika snaga i elastičnost, čemu je zaslužna i efikasnija manja turbina od prethodnog modela.

20VT:



Unutrašnjost:



'98.
Fiat puÅ¡ta u opticaj „Limited Edition“ (dalje „LE“) seriju za kolekcionare koja za razliku od običnog 20VT sadrži: body kit (pragovi i bočna krilca branika), mjenjač s 6 brzina, Recaro sjedala, aluminijske Sparco papučice, posebno dugme za pokretanje motora i sportske Brembo diskove. Kočiona klijeÅ¡ta, poklopac ventila i strut-bar su takoÄ'er u crvenoj boji (kompletna unutraÅ¡njost je u crno-crvenoj kombinaciji boja). Naplatci, retrovizori, prednja svijetla i okviri zadnjih, aluminijski poklopac za gorivo, lajsna oko instrument table, maska hladnjaka su u boji titana. Svaki automobil ima posebnu pločicu s natpisom: ograničena serija i redni broj proizvedenog automobila.

LE:



Unutrašnjost:



'99.-00.
Zadnja obnova Coupé-a. Turbo model je dobio 6 brzinski mjenjač iz „LE“-a, svi modeli imaju novu masku hladnjaka a pragovi i donji dio branika su u boji vozila. Povećani su bočni oslonci prednjih sjedala. Modeli s 1.8l 16V i 2.0l 20V motorima su dobili nove aluminijske naplatke. Atmosferski 20V motor je moderniziran i osnažen na 154 KS (OBDII, elektronski gas umjesto sajle, promjenjiva geometrija usisne grane). Paket „Plus“ se ponovo pojavio s većinom dijelova s „LE“-a a još su dodani bijeli pokazivači na instrument tabli i novi naplatci. Plus verzija ima unutrašnjost u isključivo crnoj boji a sve je opšiveno crvenim koncem. Na kraju je i najslabiji 1.8l 16V dobio specijalnu verziju: „Serie speciale plus“ s novim naplatcima, bijelim pokazivačima, srebrnom centralnom konzolom, kvakama i maskom hladnjaka. Središnji dio sjedala je proštepan.

20VT+:



Instrument ploča modela 20VT+:



1.8l Serie speciale plus:



unutrašnjost:



Cijena Coupé-a se kretala u rasponu od 20.000-30.000â,¬ ovisno o modelu i opremi a kod nas je u ponudi bio jedino 1.8l 16V, jači modeli su se mogli posebno naručiti.

Coupé je zasigurno jedan od najekstravagantnijih (takvi se uvijek nekome i ne svide) i najljepših Fiatovih modela a turbo verzije su (naročito 20VT) i pravi sportaši.

Performanse

Razvoj Alfa GTV i Fiat Coupé-a je otpočeo u otprilike isto vrijeme pa tako oba automobila dijele neke komponente, oba su preuzela podvozje Tipa a Alfa je razvila sistem upravljanja za oba automobila. Direktan i precizan upravljač sa manje od 3 okretaja volana je neÅ¡to doraÄ'eniji u Alfi GTV koja je i Fiatova stražnja uzdužna ramena zamijenila modernijom multi-link osovinom. (Alfa GTV je izaÅ¡la na tržiÅ¡te 1995.). Kasnija testiranja na trkaćoj stazi pokazala su da je ležanje Coupé-a njegova najslabija točka, ono nije loÅ¡e no malo zaostaje u usporedbi s „mlaÄ'im bracom“ GTV-om i japanskim konkurentima iz tog vremena. Prva generacija Coupé-a je zasnovana na starim Lancia motorima (porijeklo vuku iz 60-ih) poznatim iz Delte. Turbo inačica s velikom Garrett-ovom T3 turbinom s okretnim momentom od 290Nm pri 3400 okretaja i snagom 190KS pri 5500 obrtaja pravi je divljak i treba dosta spretnosti da bi se kontrolirao naročito u 1. i 2. brzini. Ubrzanje od 0-100km/h dostiže za 7.5s od 0-400m za 15,5s a maksimalna brzina mu je 225km/h. Kako je Fiat sredinom '90 razvio novi 2.0l, 5-to cilindrični motor Coupé je bio idealan izbor za prvu ugradnju. Odličan moderan i manje žedan motor s cilindrom viÅ¡e donio je Coupé-u uglaÄ'eniji rad. U suradnji s Garrettom za turbo model odabrana je manja modernija turbina TB28 koja se pokazala kao idealan izbor, za razliku od glomaznije T3 turbine zavrti se puno ranije i duže „drži“, najveći okretni moment novog 20VT iznosi 310Nm pri 2500 okretaja a maksimalna snaga 220KS pri 5750 obrtaja. Da bi toliku snagu bezbolnije prenio na prednje kotače u ECU je postavljena neka vrsta „blokade“ Software prati brzinu povećanja broja okretaja i sukladno time povećava pritisak turbine ne dozvoljavajući (u potpunosti) proklizavanje pogonskih kotača. tj. u 1. i 2. brzini pritisak turbine ne prelazi 0.7 bara (maksimalni pritisak je 1 bar). Time je postignuto da se 220KS snažni Coupé može jednostavno voziti kao i slabiji auto. '98. je u turbo inačicu („LE“ a 99. u sve 20vt) ugraÄ'en novi 6-to brzinski mjenjač koji na žalost, nije donio bolja ubrzanja već samo Å¡tedljiviju 6. brzinu. Ubrzanje od 0-100km/h 20VT dostiže za 6.6s od 0-400m za 14,5s a maksimalna brzina je 250km/h. Tako brz automobil trebalo je efikasno i zaustaviti pa su prednje Fiatove kočnice promjera 280mm zamijenjene Brembo-vim od 305 mm, zaustavni put sa 100km/h do 0 iznosi 38,8 m. 1996. kada je predstavljen Fiat Coupé 20VT je bio jedan od najsnažnijih automobila s prednjim pogonom. (Stručnjaci iz Garretta tvrde da je 20VT najbolji turbo benzinac uopće)

Svakodnevna uporaba

Za razliku od većine konkurenata Coupé je poprilično prostran pa se na zadnjoj klupi može voziti i na dužim relacijama, prtljažnik od 295 litara je takoÄ'er sasvim pristojnih dimenzija. Ovjes je dosta tvrd pa uz niskoprofilne gume vožnja nije najudobnija ali udobna sjedala popravljaju dojam. Sjedala presvučena tkaninom daju viÅ¡e bočnog oslonca za vožnju u zavojima od onih presvučenih kožom, Recaro sjedala iz „LE“ i Plus modela iz '99-'00. nemaju tih problema. Coupé ima velik krug okretanja 11,9 m pa je malo nespretan pri parkiranju i dosta je nepregledan pozadi. Kratka svjetla su doslovno kratka čemu doprinosi s vremenom „zamućivanje“ pleksiglasa na simpatično izvedenim svijetlima.


Problemi

IspuÅ¡na grana oba turbo modela vrlo je kratkog vijeka (2-3 godine) i vrlo nezgodna za (de)montažu. Zamjena remenja je takoÄ'er komplicirana kao i izmjena kvačila. Skučenost uvjetovana velikim motorom je opća karakteristika Coupe-a koja poskupljuje servis.

Tuning

Turbo benzinski motori su vrlo izdaÅ¡ni za chip tuning pa je on kod Coupé-a vrlo zastupljen. Coupé turbo nije OBDII kompatibilan (parametri rada motora se ne mogu mijenjati preko direktnog spoja s centralom) već se ugraÄ'uju zamjenski „plug&play“ epromi (u chipu se nalaze samo podaci za rad motora). Princip chipanja turbo motora se najčešće svodi na povećanje pritiska turbine uz manje podeÅ¡avanje paljenja i ubrizgavanja smjese goriva. Iako se svi „lokalni“ tuneri kunu da je njihovo chipanje sigurno za motor to najčešće nije točno. Kada pogledamo kako je Fiat tvornički podesio motor 20VT onda vidimo Å¡to znači sigurno: maksimalni dozvoljen pritisak turbine TB28 je 1,2 bara a Fiat je podesio u software-u centrale maksimalni pritisak Coupé-a 20VT na 1 bar, elektronski ventil pritiska (ventil pomoću koga centrala dozira pritisak) je dosta neprecizan i u trenutku dostigzanja maks. vrijednosti se ne zaustavlja već se po inerciji zaustavlja tek na nekih 1.2-3 bara a zatim se stabilizira na 1 bar .Tih 0.2-0.3 bara neželjenog prekoračenja se naziva „overboost“ i kako vidimo on je u okvirima maks. dozvoljenog pritiska za turbinu. Ugradnjom izmijenjenog chip-a maksimalni pritisak se u centrali povećava na 1.2 ili 1.3 bara a „overboost“ doseže od 1.4-1.6 bara (ponekad i 1.8 ). To su već vrijednosti koje Garrett vjerojatno nije uzeo za sigurnosnu rezervu. „Overboost“ nije prisutan cijelo vrijeme nego samo u kratkim intervalima ali ponekad su i oni dovoljni da se dogodi katastrofa. To je prvi problem koji se može rijeÅ¡iti ugradnjom preciznog manualnog mehaničkog ili digitalnog regulatora pritiska koji će ograničiti maks. pritisak na 1.2-1.3 bara i onemogućiti „overboost“. Druga stvar je povećanje temperature, kod 20VT pri maksimalnom pritisku od 1 bar (znači 3.-5. brzina u crvenom) pri vanjskoj temperaturi od oko 20°C temperatura stlačenog zraka s standardnim hladnjakom „intercoolerom“ iznosi oko 65° C a pri povećanom pritisku od 1.3 bara 80° C. Zamislite po vrućem ljetnom danu s 38° C kako su klipovi i karike sretni kad ih se zapuhne s 100° C stlačenog zraka. Na sreću Coupé ima detektor samodetonacacije pa će ECU sam pokuÅ¡ati izbjeći katastrofu ali poznavajući pouzdanost elektronike u automobilu evo joÅ¡ jednog „osnovanog“ razloga za brigu. Naravno i za to postoji rjeÅ¡enje: ugradnja masivnog centralno postavljenog hladnjaka stlačenog zraka „intercoolera“. Za Coupé se često koristi onaj iz novijeg Mitsubishi-ja EVO ili neki hibrid uglavnom s okvirnim dimenzijama 600x300x80 mm. KoriÅ¡tenje benzina s viÅ¡e oktana takoÄ'er smanjuje rizik od samodetonacije i oÅ¡tećenja motora. Treći problem je smjesa goriva koja je problematična i za ne tunirane automobile, prije a naročito poslije ugradnje modificiranog chipa obavezno se provjerava smjesa. Motor pri većem opterećenju ima veće Å¡anse doživjeti kvar, zbog prebogate ili presiromaÅ¡ne smjese.

Tuning 16VT

U početku Tuninga Coupé-a za bazu je redovito odabiran model 16VT, Å¡to je i logično jer je u ponudi bio velik izbor dijelova za Deltu a i velika turbina ima u sebi neiskoriÅ¡ten potencijal. Ugradnjom modificiranog chip-a najčešće EVO ili Novitec-a uz neki indukcijski usis (popularnu gljivu) snaga se diže sa 190 na 220-230KS. Uz promjenu standardnog bočno postavljenog hladnjaka stlačenog zraka (intercooler-a) u neki veći centralno postavljen, a s poboljÅ¡anom bregastom osovinom, poliranim kanalima, itd. snaga se podiže na 250-260KS.Za snagu preko 300KS mora se ugraditi pumpa za gorivo s većim kapacitetom, kvačilu je tu takoÄ'er limit.
Dalje ne bih nabrajao jer postoji milijun opcija tuniranja. Jedan takav ekstremni primjer je onaj tunera „RISI Engineering-a“ koji je praktično promijenio sve standardne komponente motora i izvukao nevjerojatnih 513KS. No ni to nije bilo dovoljno za natjecanja ubrzanja pa je auto dobrano olakšan, maknuto je kompletno sve što ne doprinosi snazi.


http://www.autotitre.com/forum/up/0784c4cc49.jpg

Tuning 20VT

S tuniranjem modela 20VT situacija je neÅ¡to složenija, indukcijski usis i chip koji podiže pritisak turbine s standardnih 1 na 1.2-3 bara (Novitec, Superchip, Supertec, Gtec, Squadra…) omogućuju nekih 240-260KS Å¡to je i maksimum za postojeću turbinu. Taj prvi korak je i posebno povoljan, Gtec chip za Coupé se može nabaviti za samo 50-tak â,¬. a zamjenski precizni manualni regulator pritiska za 30-tak â,¬. Odlike Gtec chipa su da podiže pritisak turbine na 1.2 bara i uklanja ograničenje od 0.7 bara za prve dvije brzine, auto postaje puno agresivniji. Tako tunirani Coupé postiže slijedeće performanse: 0-100 Km/h za 6.2s, 0-400m za 14s a maksimalna brzina je 260Km/h. Za svakodnevnu vožnju se ipak preporučuje ograničavanje pritiska na 1.1 bar sa standardnim intercoolerom. Daljnja povećanja snage se uglavnom baziraju na ugradnji centralno postavljenog „intercoolera“ i promjeni turbine: za snagu od 280KS modificira se standardna turbina u hibridnu. Za 300-380KS mijenja se turbina u GT28R i GT28RS uz dodavanje vodenog ubrizgavanja (dodatno hlaÄ'enje stlačenog zraka) i programibilnog chip-a tipa Dastek Unichip-a koji se podeÅ¡ava u realnom vremenu na valjcima. U posljednje vrijeme nekoliko Coupé-a u UK je preraÄ'eno na 460-500 KS s tim da im je povećan obujam na 2,4l, takve prerade koÅ¡taju i do 20.000,00 â,¬. Jedan takav bolid je postigao i vrijeme na utrci ubrzanja 0-400m za 11,9s.

ÄŒesto se govori da je Å¡teta Å¡to se Coupé viÅ¡e ne proizvodi, ali činjenica je da je zavrÅ¡etak proizvodnje uvjetovan padom interesa. 1997 proizvedeno je preko 12.000 a 2000. samo 2300 primjeraka. Fiat(grupacija) je zbog racionalizacije takoÄ'er odlučila zadržati samo jedan mali Coupé a izbor je pao na Alfu GTV.

Bilo bi vrijeme da Fiat počne raditi na novom Coupé-u, zamislite zvijer s 2,4l 20V motorom iz Stilo Abartha sa novom Garrett-ovom turbinom GT28RS s nekih 300KS. Samo da su neka bolja vremena za Fiat.

Tomo (e sad me već oči bole)



zzip

svaka ti čast i velika hvala...

odličan txt... :ok: baš sam uživao čitajući ga...

punto fan

odličan tekst, taj coupe je stvarno prekrasan auto,
pogotovo mi se svidio tekst o tuning opcijama

limperosis

respect stari.....potpisujem zippovu izjavu...uzitak za procitat,vrlo poucno  :ok:

carterado

svaka cast, bas lijep info o coupeu

Ivan

bangle opet zaje stvar...

da je fiat prihvatio pinifarinin dizajn firma bi skroz drukče izgledala jer 406 coupe je bezvremenski ljep auto, savršen. fiat bi bio puno cjenjeniji automobil u svjetu, a i tako bi bar imao jedan jako dobar argument kad raspravljam o autima s frendovima :D, sad velim da je dizajner taljan al ovak bi bio i auto i morali bi šutit svi jer svi priznaju da je auto predobar

Anthony@dj-on-line



Definitivno stojim kod tvrdnje da mu najbolje stoji žuta!!!
This is what i am

Anthony@dj-on-line



Ja bi mu možda haubu i felge u crno!!!I ništa više...
This is what i am

andrejbaga


Anthony@dj-on-line

Isuse Å¡to ovaj coupe ima ljuti spojler straga... :D
This is what i am

SSniknejm

Malo da izvučem text iz zaborava. Stvarno kvalitetan info o jednom od najboljih Fiatovih sportaša. Iako Tome nema, ja bi mu isto htio zahvaliti na textu.

sivle

Istina, krasan tekst vrijedan svih pohvala...

vuje

Text sa bhtuning.com Uredio i složio Vujke  :cafe



Fiat Coupé (1994-2000) - "Mali Ferrari" posjeduje sve odlike skupocjenog sportskog automobila: egzotičan, atraktivan i agresivan dizajn, odlične vozne performanse, ali ima veoma popularnu cjenu. Nažalost, nasljedio je i mane sportskih automobila, veoma je osjetljiv i traži kvalitetno i redovno održavanje. Turbo modeli se odlikuju fantastičnim mogućnostima tjuninga i lakim postizanjem zavidnih 300ks!


POVIJEST
Fiat Coupé je baziran na Fiat Tipo platformi, proizvodnja je počela 1993., a u prodaju je ušao 1994. godine.
Gama motora je u početku bila 2.0l 16v â€" 142ks i 2.0l turbo â€" 195ks koji su preuzeti od Lancie (ovaj drugi motor je stigao iz modela Delta Integrale). 1996. godine ponuda je proÅ¡irena motorom iz Barchetta-e â€" 1.8l 16v sa 130ks, a 1997. godine je uraÄ'ena revizija na 2.0l motorima i postojeći su zamenjeni peto-cilindičnim 2.0 20v koji su razvijali 147ks i 220ks u verziji sa turbinom. Automobil je dizajniran od strane Fiat-a, ali je proizvodnja povjerena Pininfarini zbog malih serija. Dizajn je veoma specifičan obzirom da je čojvek koji je potpisao dizajn Coupe-a Chris Bungle sadaÅ¡nji Å¡ef dizajnerskog tima BMW-a Å¡to se može primjetiti po sličnim linijama Z8 modela. TakoÄ'er postoji mnogo specifičnih detalja u dizajnu ovog automobila: kvake za vrata su u stubu ne bi li se vrata učinila kompaktnijim, neobični farovi, poklopac rezervoara poput onih koje koriste motocikli, a na novijim modelima je dodato i dugme za start automobila. Automobili sa turbo motorom su serijski dolazili sa zatvaračem diferencijala (LSD) â€" Viscodrive i sa boljim Brembo kočnicama. 1998. godine se pojavljuje „20v turbo Limited Edition“ koji je donjeo menjač sa Å¡est brzina i joÅ¡ dosta manjih detalja kako tehničkih tako i estetskih. 1999. godine menjač sa Å¡est brzina je dodat u standardnu opremu turbo modela. Proizvodnja ovog automobila je prestala 2000. godine.


TEHNIÄŒKI PODACI



Poprečan motor postavljen napred sa pogonom na prednje kotače
Motori:
1995cc (84x90mm) 4 cilindra redni, dve bregaste u glavi 16V turbo - 195bhp @ 5,500rpm
1747cc (82x82.7mm) 4 cilindra redni, dve bregaste u glavi 16V - 130bhp @ 6,300rpm (picture)
1995cc (84x90mm) 4 cilindra redni, dve bregaste u glavi 16V - 142bhp @ 6,000rpm
1998cc (82x75.65mm) 5 cilindara redni, dve bregaste u glavi 20V - 147bhp
1998cc (82x75.65mm) 5 cilindara redni, dve bregaste u glavi 20V turbo - 220bhp @ 5,750rpm
Ogibljenje
Prednje: MacPherson plus anti-roll bar, Zadnje: Nezavisno plus anti-roll bar
Osovinsko rastojanje : 2540mm
Å irina (napred/nazad) : 1483mm/1468mm (napred : 1491mm na 20V turbo)
Kočnice
Napred: diskovi, ventilirani, prečnik 284mm (305mm na 20V turbo)
Nazad : diskovi, prečnik 240mm
Ručna kočnica povezana kablom
Menjač: 5 ili 6 brzina manuelni


PERFORMANSE
   
model zapremina [ccm] snaga [KS] obrtni moment [Nm] max brzina [km/h] ubrzanje [0-100] težina [kg] 
1.8 16v   1747   131  164  205  9,2 sek.  1255 
2.0 16V   1995  139  180  208  9,2 sek.  1325 
2.0 16V turbo 1995  190  290  225  7,5 sek.  1395 
2.0 20V   1998  147  188  212  8.9 sek.  1345 
2.0 20V   1998  154  186  215  8,4 sek.  1345 
2.0 20V turbo 1998  220  310  250  6,5 sek.  1385

[youtube=425,350]http://www.youtube.com/watch?v=KF2mhgZYaig[/youtube]        [youtube=425,350]http://www.youtube.com/watch?v=cFsYGvwMkgs&feature=related[/youtube]

Å ta treba gledati pri kupovini?

CRVENI KLJUÄŒ â€" Coupe dolazi sa ugraÄ'enim imobiliserom kategorije 1. Fiat CODE sistem zahtjeva crveni ključ (osim modela sa kraja 1995. i sa početka 1996. sa 16v i 16v turbo motorima) da bi dozvolio pravljenje kopije ključeva ili da bi dozvolio reprogramiranje postojećih. Svaki auto (ovo važi generalno za Fiat) mora imati crveni ključ. Bez njega, auto će biti teže prodati, a možda nećete biti u stanju ni da ga vozite, kupovina kompletne nove brave sa odgovarajućim ključem je preskupa. MeÄ'utim obzirom na poslovičnu snalažljivost naÅ¡ih majstora možda iako nemate crveni ključ, nećete imati nikakvih problema sa autom.

Farba na ovom automobili je malo osetljva pa je lako videti oštećenja što se opet može koristiti kao argument za smanjenje cene.

Turbo â€" Poslje test vožnje prijee kupovine (nadamo se da probate auto prijee kupovine ?), ostavite auto da rade 5 â€" 10 minuta na leru. Ukoliko su semerinzi na turbini propali vidjet ćete plavičast dim iz auspuha. Inače turbina počinje sa radom od 2500 â€" 3000 obrtaja/min. Na turbinu obratite posebnu pažnju obzirom da iako je motor eventualno zamenjen, turbina verovatno nije menjana, a ona je jako osetljiva na loÅ¡e održavanje. TakoÄ'e, obratite pažnju turbina ima limitiran pritisak u prvoj i drugoj brzini.

Kočnice â€" Kada kočite sa 100km/h obratite pažnju da li se volan trese, ukoliko se trese moguće je da su diskovi oÅ¡tećeni i da je potrebna zamena. TakoÄ'er izbegavajte da poslijee intezivnog kočenja drižite kočnicu dok auto miruje, time se ubrzava proces troÅ¡enja diskova.

Gume â€" Ovaj auto ima prilično velike gume, pa je poželjno da ne morate odmah po kupovini i njih mjenjat.

Neravnomjeran rad na leru â€" LoÅ¡ija varijanta je da su zapuÅ¡eni ili dotrajali injektori, ili jeftinija varijanta da je prljav ventil za rad na leru.

Ulje - Potrošnja ulja je po tvorničkim podacima visoka, normalna potrošnja je 1l na 1000km.

Upravljač - Letva volana je preuzeta od Alfe GTV što je donjelo pravi sportski osijećaj i veoma komunikativno upravljanje. Loša strana je da je luk skretanja kotača - "ajnšlag" jako mali.

Ukoliko se čuju udarci u pitanju su ili vilice ili krajevi anti rol barova. Vilice mogu lupatiu pri ubrzavanju ili usporenju kada su dotrajale.

Mjenjač - Standardno Italijanski mekan, ne bi trebalo biti problema.

Farovi - ukoliko su pristune veće naprsline ili je far polomljen, obavezno uzmite to u obzir obzirom da su farovi jako skupi i moraju se mjenjati kompletno, a ne samo poklopac. Poklopci su inače presvučeni tankim zaštitnim slojem koji se tokom godina ljušti. To nije nikakav problem i rjiešava se poliranjem ili nanošenjem novog zaštitnog sloja.

Interijer je veoma bogat u standardnoj opremi. Klima ureÄ'aji i Clarion zvučni sistem su standardni u 20VT, a kožna sediÅ¡ta su veoma česta.

Konzola

   

Interijer



Motori ( Motori ispod 2.0 nisu motori  :car1: )
2.0 20v                                                                  2.0 20v TURBO
 

TUNING
Lake modifikacije obuhvaćaju ugradnju sportskog filtera i ugradnja boljeg ispuÅ¡nog sistema i one donose umjerene dobitke u snazi reda veličine 10 tak ks i to pri viÅ¡em broju okretaja. Ugradnja boljeg softvera (populatno reprogramiranje “čipa”) takoÄ'e donosi bolje performanse i ti dobitci uopće nisu mali, a relativno se lako postižu - računajte da će model 20VT sa 220ks dobiti oko 50ks i oko 100Nm. Kočnice se mogu poboljÅ¡ati montiranjem boljih diskova, korišćenjem sportskih pločica kao i boljih kočionih crijeva. Dodatno sve Å¡to se može izvesti na motoru popularne Lancie Delta Integrale se može izvesti i na Coupe-u uz identične ili bolje rezultate, ali je to već visok nivo modifikacija i one su za ljubitelje ekstremnog tuninga.



]

_Tony_

Super tekst ...  :ok:
Auto je zmaj , jedan poznanik ima 2,0 20V turbo ... Koja zvijer , kad prode pod punim gasom kosa mi se dize na glavi haha :oo2: ...

gandalf

ovaj plavi je porše vanabi.
a lijepi su izloženi u fotogaleriji na forumu