Ispušni kolektor modela 20V Turbo

Autor Tomo, 28 Siječanj 2007, 03:12:33

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Tomo


Jedna od standardnih boljki modela „20V Turbo“ je ispuÅ¡ni kolektor â€"prvi dio ispuha izmeÄ'u bloka motora i turbine.
Problem je uzrokovan krivim proračunom toplinskog opterećenja materijala pa dolazi do pucanja pete cijevi.
Pred kraj proizvodnje Coupé-a problem je donekle rijeÅ¡en modificiranom verzijom koja ima prorez na dijelu koji se spaja na blok motora (izmeÄ'u 4. i 5. cilindra).
Zanimljivo je da Fiat tu promjenu nije nigdje dokumentirao za razliku od ostalih promjena koje su kronološki navedene u ePER-u (Fiat-ov katalog rezervnih dijelova).
Špekulira se da to nije napravio da bi izbjegao obavezu besplatne zamjenu u garantnom roku. (u U.K. mu to nije upalilo pa je ipak morao besplatno mijenjati oštećene kolektore).
Kod tako modificiranog kolektora opterećenje 5. cijevi je smanjeno pa cijev više nije pucala po sredini ali se manja pukotina ipak pojavljuje na spoju cijevi kolektora i turbine.
Kolektor je inače oklopljen pa se oÅ¡tećenje ne može vidjeti, već samo čuti dok je motor hladan â€"glasniji rad motora donekle podsjeća na diesel.
Kada se motor ugrije "gus" se Å¡iri i pukotina se zatvara pa nema Å¡tetnih posljedica za rad motora.
Sam popravak kolektora je jednostavan ali je demontaža komplicirana, novi kolektor koÅ¡ta oko 500â,¬, a tunirane inox verzije i preko 1000â,¬.

Na ovoj slici se vidi stara verzija kolektora s puknutom 5. cijevi.
Prilikom zagrijavanja (i do 1000°C) materijal se Å¡iri i opterećuje cijev koja puca. 



Ovo je novija verzija kolektora sa prorezom izmeÄ'u 4. i 5. cijevi


Inox verzija


Otvori na standardnom kolektoru su nešto uži od otvora na bloku motora pa se brušenjem i poliranjem standardni kolektor može tunirati.
Proširivanjem otvora dobiva se nešto veći protok plinova pa se turbina ranije zavrti (kojih stotinjak okretaja u minuti).



Tomo

Poprilično neoubičajeno mjesto za pucanje ali tvoj Coupe je dobrano nabrijan a kako nastupaš i na SR vjerojatno mu nije lako.
Na slici se vidi (doduše slabo) kao da da tvoj ima zavar i na 5. cijevi?

Moj je bio puknut "školski" na 5. cijevi kada sam ga kupio i već je bio varen.
Sada je ponovno kvalitetno zavaren ali tko zna dokle će durat.
Ako opet pukne čini mi se da ga neću skoro ponovo vadit jer je auto radio O.K. i s puknutim a i majstoru se diže kosa na glavi kad me vidi. :)

Kada ćeš staviti fotke svoje pile na forum, čujem da imaš 18"-ice? (moja tiha patnja)
ÄŒini ti se ova mrcina poznata?


huan

Da varen je na 5-oj cijevi ali ne kod mene.Zahvaljujuci Jay-z-u sad imam drugu granu koja nije puknuta (barem jos za sada).S obzirom da je stavljena i veca turbina koja je ujedno i teza vece je opterecenje na granu.Mislio sam da ce je biti veci problem za zamjenit ali 6 sati rada i rezultati su sasvim solidni.Nema vise blentavog zvuka ujutro.
Fotke cu stavit cim auto bude "opremljen" sa svime sta mi je u planu.Stavio sam 18" i mogu ti rec da jako dobro izgleda....
Ovo je slika iz Osijeka,utrka protiv Rogi-evog bmw-a.Dogurao u polufinale i onda krenuo kao prerano i diskvalificiran,mada mi je tip koji je vozio protiv mene rekao da je on krenu ranije a ne ja.....
Ĺ˝ene imaju problem na svako rjeĹÄ,,enje!!!

Alen_P

Da li postoje metalostrugari koji bi mogli kopirati ovu izduvnu granu od inoxa ? Ja bih sebi rado promjenio izduvnu, iako mi je i ova dobra...