Grand-E Punto-domaća prerada u el. pogon

Autor Mike20, 25 Veljača 2015, 08:32:05

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mike20

Ovo je moja želja jednog dana, full električni noviji Fiat domaće prerade.

Mislim da se može link vidjeti i bez registracije:

http://e-vozila.com/forum/viewtopic.php?t=5543&postdays=0&postorder=asc&start=0

Green Punto

zanimljiv projekt, cijenim trud, rad, volju, novce i tehnologiju koji su ulozeni u sve to, kao i u ostale domace prerade, kao i one tvornicke, lijepo ih je vidit na cesti, cuvaju nam okolis,neki dan je bas u auto blicu bio clanak o el. autima na par strana i stvarno je to jako zanimljivo meni osobno, ali nekako ne znam nebi mogao vozit takav auto, da ja ne cujem zvuk motora i auspuha pa nacisto bih prolupao  :)
Cuore Sportivo   :wiii:

DinoG

Full elektricni auti su mi jako zanimljivi, za razliku od hibrida. Mislim da su ti hibridi cisti marketinski trik. Frend me je jednom povezao u Priusu i ostao sam sokiran kad sam vidio da mu je prosjecna potrosnja 7.4l/100 km. Pa moje 11 godina staro traktorce ima 5.5 ciste gradske, a ne mjesane. Da i ovo sto kaze Green Punto, jaaako je cudno voziti se u autu u kojrm se nista ne cuje. Zato full EV su mi puno zanimljivije rjesenje, jedini je problem domet, ali ako je za po gradu ne vidim zasto ne bi uspjeo projekt. Puno srece u daljnjem projektu :)


Mike20

Istina, hibridi i nisu baš štedljivi, plug-ih već da jer možeš par desetaka km na čistu struju.

Osobno mi je predobro vidjeti auto kako klizi po cesti bez zvuka.Prije koji tjedan naletio na Wranglera elektro iz Vž županije, iako ima olovne baterije, svejedno je impresivno vidjeti mrcinu od skoro 2 tone kak bešumno kreće s mjesta

Dok ovaj Punto mi je taman idealan za strujupo izgledu, veličini, masi, sigurnosti itd

cicili

hibridi meni nemaju smisla previse, prvo imaju mali domet, drugo kad se vozis na benzin teglis sa sobom bespotrebnu tezinu baterija i cijelog sustava i u pravilu vozis se 95% vremena na benzin ili naftu.

e sad ovi elektricni su fora ali kod nas nastaje problem jer nema punionica nigdje, samo vrijeme punjenja je dugacko da bi putovao sa njim.
na kraju se svede na to da takvo auto obicno prelazi oko nekih 100km i vozis ga sposla na posao do trgovine i sl sto ubiti pokriva 80% potreba prosjecnog korisnika automobila.
kad se pomiris da je to prijevozno sredstvo za doci od tocka a do tocke b onda je to ok.

prerade su skupe, a za neku preradu u kucnoj radinosti treba sigurno 5-6000e + auto, pa sad koliko se to isplati?

Mike20

Istina.

5-6000 ojra ti je taman samo za dobre baterije ak radiš nešto malo ozbilnije i upotrebljivije.

A za posuditi malo struje negdje po putu nije problem, napuniti npr paket od 24kWh, ti treba 24 kune, dok u prosjeku trošiš 10-15kn na 100km


zvezdo

SVAKA CAST!!!!! :resp :resp :resp
S nestrpljenjem cekam nove informacije. :formula:
Sve ono Ã,,ega nema, ne moĹže se ni pokvariti!
ALFA u srcu,FIAT u garaĹži.

miko

Pozdrav svima, nisam ni znao da je kolega prenjeo link i na ovaj forum, velika pohvala svima koji potiču električne automobile!


Naime naišao sam na probleme sa svojom preraom pa bih Vas molio za pomoć.
Naime kupio sam Grande Punto 1,4 8V, 2006 godiÅ¡te, iz automobila sam izvadio benzinski motor zajedno sa agregatima te hladnjake, auspuh, rezervar....i druge stvari koje mi nisu potrebne. Na mjesto benzinskog motora ugradio sam električni motor na koji sam spojio zamajc kao Å¡to je bio spojen i na benzinskom motoru (motor i mjenjač sam spojio posebno izraÄ'enom meÄ'u pločom) te je tako sve ostalo u principu isto kao i prije samo Å¡to je energija iz baterija umjesto benzina.

Auto sam priveo kraju prije nekih 3-4 tjedna a kako je bilo stalno loÅ¡e vrijeme nisam ga uspio provozati do sada, e sad ono Å¡to me pati a tu bih Vas molio za pomoć. Kablovi koji idu prema kompijuteru auta su i dalje uključeni u kompijuter a oni koji idu iz kompijutera prema motoru (nekadaÅ¡njem benzinskom) su takoÄ'er spojeni u kompijuter ali stoje u hrpi.

Ja auto palim kao Å¡to je se palio i prije, na ključ, tako da kad okrenem ključ na prvi zub on da struju svim djelovima kojima ju je davao i prije i kad okrenem na alnasiranje on takoÄ'er pusti struju gdje ju treba pustiti.   

Stvar koja mi je prva upala u oči je bilo da kad ja okrenem ključ na prvi zub odmah mi se upale Å¡top svjetla Å¡to mi je čudno (umjesto vakum pumpe sam ugradio električnu vakum pumpu iz Audija i ona odraÄ'uje posao savrÅ¡eno vakuma ima na pretek) par puta su se znala Å¡top svjetla ugasit ali danas i jučer sam se vozao i nikako se negase pa neznam u čemu je problem.
Druga svar neradi mi kilometar sat, mislio sam da će on raditi neovisno Å¡to neradi br okretaja ali niÅ¡ta, jučer sam uzeo senzor koji služi kao br okretaja i stavio sam ga kraj buÅ¡ilice kako bi imitirao br okretaja ali niÅ¡ta se nedogaÄ'a, takoÄ'er čini mi se da mi neradi niti ABS, uglavnom ovo je slika instrument table pa ako mi neki stručnjak za elektroniku može pomoći bio bih zahvalan.


Mike20

Oho, dobro došao, čast nam je!!

Za stop svjetla provjeri prekidač na papučici kočnice da nije on u pitanju.

Nisam proučavao sheme, al treba vidjeti da li možda brzinomjer radi preko ABS senzora, ili je senzor na getribi ako sam dobro shvatio.

Izgleda da je problem pobuda nekih sustava koje auto ne dobiva, sad dal je u pitanju neki relej koji se ne uključuje a imao je veze sa benzinskim motorm, trebalo bi proučiti sheme

Vidi tu, imaš manual od 534 strane o GRande Puntu dal ti može štogod pomoći

http://storage.fiat-bg.org/Books/Grande_Punto/Fiat_Grande_Punto_Service_Manuale.pdf

2201m

Fiat je Fiat sve ostalo su automobili.

cicili

Kad izvadis osigurac od abs-a ne radi ni km sat. Barem na puntu mk2 a vjerujem da ni na grande nije drukcije.

miko

Hvala na pomoći, nisam uspio ništa isprobat, sljedeći tjedan bi mi trebao doćo OBD pa ću vidjet šta kaže. Koliko sam testirao čini mi se da kompijuter misli da je auto ugašen i zato mi nerade KM/h, rpm, abs...

Mike20

Pa onda je u pitanju neka pobuda koju dobiva sa alternatora jer jedino tako ecu zna da se motor okreće

the-rider

Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far the wall moves after you hit it.

devaST

taj gp je bija komplet na njuski za 500e dok je bio u komadu. zato je i osa u elektro bice se nije moga prepisat. ja sam ga gleda radi motora sebi..