Moguća kupnja Fiat-a Grande Punto 1.3 Multijet 55kw - savjeti

Autor lastnight, 07 Lipanj 2015, 22:01:56

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

lastnight

Poštovani Fiat-ovci, imam pitanja za iskusnjare oko navedenog modela u naslovu.

Gledam kupiti Grande Punto 1.3 Multijet 55kw (75ks), godišta od 2008 na novije. Kilometraža do 100.000 ne više od toga!!

Na što da obratim pažnju kod tog motora i tog modela auta?

Dali je problem ako je Grande Punto sa 3 vrata a ne 5? Dali je osjetno manje praktičan?

Pitam vas sve ovo iz razloga što sa dotičnim modelom apsolutno nemam veze ni iskustva.

Hvala vam na pomoći i odgovorima!!

Forza Scuderia Fiat e Ferrari!

:formula:


DinoG

Ja ti imam 1.3 mjet iz 2003.-e u Puntu 2 redizajnu i prezadovoljan sam. Taj ti motor ima lanac pa je malo bucniji nego drugi dizelasi, ali vjerujem da je u grandeu bolja izolacija nego u dvojci pa to ne predstavlja neki veliki problem. Turbo vuce vec malo prije od 2000 obrtaja tako da turbo rupu prakricki ne osjetis

Sto se servisa i kvarova tice kod mene su mjenjani grijaci, kvacilo(na 170tkm), amortizeri(na 130tkm) i softverski blokiran egr jer je na 160+tkm poceo praviti probleme. To cak ni ne brojim kao neke kvarove nego kao redovne servise na toj kilometrazi. :)

Sto se broja vrata tice meni je vizaulno ljepsi s troja vrata, ali je s pet vrata prakticniji. Sad sve zavisi za sta ti treba auto. Ako ti je ovako za posao i nazad vise manje ti je svejedno, ali ako imas zenu, djecu, vozis cesto nekoga iza ipak je lakse ako ima 5 vrata.

Sto se potrosnje tice racunaj realnih 5.5 l/100 km po gradu s tim da ga vozis bez da obracas paznju. S malo pazljivijom voznjom moze i nize,.ali meni u 2 godine nije islo ispod toga po gradu, ali nikad nisam ni pazio na potrosnju. Sto se otvorene ceste tice, ovisno o brzini i nacinu voznje bude oko 4, 4.5 l/100km. Apsolutni rekord za ove dvije godine mi je bio put od nekih 1000+km s jednim spremnikom i 3.3 l/100km po boardu.

Jedino sto bi ti ja savjetovao je da probas naci 1.3 mjeta od 90ks i 6 brzina. Ovaj od 75 je stvarno super, al nekad bas pozelis imati jos par konja pod haubom i sa 5 brzina na autoputu na 130 u petoj kao da place za sestom, ali ako ces vecinom bit u gradu i po lokalnim cestama i s pet ce posluziti

lastnight

Hvala na opširnom savjetu. Veliki dio vremena provodim na cestama grada Zagreba rekao bi 70% najmanje tako da će i manji Multijet poslužit a što se tiče stranih autocesta ionako je na večini ograničenje 130 km/h.

Ako još ima kakav savjet da pogledam kod kupnje, neku skrivenu malu prokletu mušicu nek javi.


:formula:

DinoG

Jedino da provozas par komada da vidis razliku, pogotovo ako nemas iskustva s tim autom. :)

Nisam vozio grandea tako da ne znam za skrivene mane inace bi ti rado pomogao :)


Lima_ri

Mane su mu kao i u svakog fiata, plastike i struja .
Ja sad sa svojim napravio oko 30tkm ,i za sad bez greske, redovan servis ,toci i vozi.
Promjenio sam par zaruljica ,i malo me je zezo prekidac stop svijetla (bio slab kontakt ,malo smo ga razdrmali i sad radi bez greske).
Sa autom sam prezadovoljan i preporucio bi ti ga
Ako te jos sta zanima pitaj
"it doesn't matter what you're driving. what matters is how you drive it"

lastnight

Čujem da vlasnici GP imaju problema sa blokiranjem otvaranja stražnjih vrata? Ima neko iskustva za reći?

Zna neko u Zagrebu bliže centru neki dobar servis za Fiat ili nekog stručnjaka koji se kuži u Fiat-e a da i nije ovlašteni?

Vidim da ADAC upučuje na probleme curenja ulja oko motora? Zna neko nešto o tom? ADAC je GP čak i ok ocijenio ali minusi su u odnosu na Clio 3 stavljeni na rubriku motor.

Imaju svi GP ISOFIX?

Stilo M

Na zadnjim vratima se podere jedan aluminijski dio pa se kvaka mora skroz podici da bi se otvorila vrata,a kad se podere skroz onda samo iznutra..ali ima negdje  na Fiat Forumu tutorial kako se da to jednostavno sloziti..kad nadem link postam  :ok:
PRODAJEM DIJELOVE ZA FIAT STILO 3V /5V/MW
https://www.njuskalo.hr/korisnik/car-parts001

lastnight

Hvala ekipa scuderia Fiat :formula:

Još samo da čujem to sa uljem oko motora i zašto, i to vezano za servisere neke pouzdane za Fiat-e ali ove novije modele.


Ciao

:formula:

DinoG

1.3 multijet je te godine kada se pojavio dobio nagradu za najbolji dizel motor u klasi do 1.4 litre. Takodjer multijet motore i Opel stavlja u svoje aute samo ih prodaju pod cdti.

Sto se curenja ulja tice moj od servisa do servisa ne potrosi nista ulja ili toliko malo da se ni ne primjeti na mjeracu, a vec je 12 godina star i prevalio preko 170tkm :)

U Zg-u koliko ja znam imas tu na forumu Franju Fritza koji se dobro kuzi u talijane i Seb-a koji ima svoj ovlasteni servis za Fiat Alfa Lanciu(Bertol). Vjerovatno postoji jos netko, ali to neka napise ekipa iz Zg-a posto ja nisam od tamo pa ni ne znam