Carlo Abarth

Autor LP3871, 08 Siječanj 2007, 11:12:37

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

LP3871

Karl Abarth roÄ'en je 15.11.1908.g. u Beču. Kad je imao 17 godina , postao je pripravnik u Castagni (Italija), gdje je dizajnirao Å¡asije za motocikle i bicikle. Tijekom 1927.g. vratio se u Austriju, kad je počeo raditi u Motor Thun Motorcyle-u. To je bio ujedno i početak velike trkaće karijere. Karl je započeo sa utrkama motocikla, gdje je obično zavrÅ¡avao kao pobjednik, te je ukupno pet puta nagraÄ'ivan kao prvak Europe.

Tijekom 1934.g. u Austriji i Njemačkoj započele su radnje, koje su najavljivale drugi svjetski rat. Upravo zbog toga Karl se preselio u Italiju, kako bi mogao nastaviti svoju trkaću karijeru, gdje je postao poznat pod imenom Carlo Abarth.

U jednoj od utrka koja se odvijala na tlu bivÅ¡e Jugoslavije, Carlo je doživio nesreću, te je morao biti hospitaliziran punih godinu dana. Nakon svoga oporavka, Carlo je odlučio ostati u Jugoslaviji sve do zavrÅ¡etka rata. U tom razdoblju, suraÄ'ivao je sa stručnjakom Ignazom Vokom, te su radili na projektu automobilskih motora pogonjenih na kerozin.

Nakon završetka rata, Carlo se vraća u Merano, gdje započinje suradnju sa stručnjakom Rudolfom Hruskom .

Paralelno s time, Ferdinand Porsche, koji je osnovao tvornicu PORSCHE, te njegov sin Ferry Porsche, nude posao Carlu kako bi pomogao u organizaciju same tvrtke. Tako su Abarth i Hruska stekli mnoga poznanstva u svijetu automobila. MeÄ'utim, postojao je problem, to je da je Ferdinand Porsche bio u francuskom zatvoru, optužen za ratni zločin.

Carlo i Ferry su našli rješenje ovoga problema koji se zvao Piero Dusio. Dusio je bio veliki zaljubljenik u utrke, te je osnivao tvrtku Cisitalia Corporation, sa ciljem izrade trkaćih automobila. Carlo i Ferry su zatražili od Dusia da se oslobodi Dr. Porsche-a u zamjenu za pomoć pri stvaranju trkaćih bolida.

Tako je započela suradnja izmeÄ'u Porsche-a i Cisitalie, u kojoj je Abarth bio na mjestu tehničkog i trkaćeg direktora Cisitalie.

Ferdinand Porsche je dizajnirao jednosjed, sa centralno smještenim motorom,
za utrke formule 1.

MeÄ'utim ta suradnja je bila kratkoga vijeka, zbog toga jer je tijekom 1949.g. Dusio najavio odlazak i preseljenje u Argentinu. To je ujedno bio i kraj za tvrtku Cisitalia Corporation, meÄ'utim prije odlaska ponudio je Carlu Abarthu ulazak u svijet proizvodnje automobila.

Nova tvrtka bila je obilježena Carlovim horoskopskim znakom, a to je škorpion. Tvrtka je osnivana u Turnu, sa početnih 35 zaposlenika.

Armando Scagliarini, vozač Cisitalie i njegov sin Guido, ponudili su pomoć Abarthu u stvaranju nove tvrtke. Počeli su sa proizvodnjom automobilskih dijelova, koja su bila temelj njihovih trkaćih avantura.

Ispušne cijevi, opruge ventila, ventili, mjenjačke kutije bile su samo dio proizvoda tvrtke Abarth Company.

Početkom 50-ih, Abarth Company je počela sa modifikacijom serijskih automobila, uglavnom Fiat-a. Takvi jeftini automobili, koji su bili poboljÅ¡ani sa Abarth dijelovima, postali su nezaustavljiva sila u svijetu auto-utrka, te su pobjeÄ'ivali u većinu utrka u kojim su sudjelovali. Ti uspjesi su doprinijeli do toga, da je Fiat počeo plaćati Carla Abartha za svako ostvareno prvo ili drugo mjesto, koje su postigli Fiat automobili.

Tijekom 1955.g., Fiat je predstavio novi model FIAT 600. To je bio jedan od jeftinih automobila, koje je Abarth preradio. Prva stvar bila je povećati zapreminu na 749 cm 3 , što je uvelike povećalo performanse malog automobila. Uz, to poboljšala se ukupna aerodinamika, te se smanjila težina samog automobila. To je bio ključ uspjeha Abartha u svijetu auto-utrka, ali svakako ne i jedini. Mnogo ljudi tada nije bilo u mogućnosti kupovine skupih sportskih automobila kao Ferrari ili Bugatti, ali zato su automobili Abarth bili jeftini, te su postizali slične rezultate na trkaćim stazama.

Nakon Fiata 600, predstavljen je Fiat 850, što je opet dovelo do opremanja automobila sa Abrthovim kočnicama, ispušnih cijevi, karburatora. Suradnja je dalje nastavljena sa modelom Fiat 1000, pa 595 i 695. Automobili Fiat-Abarth su pobjednici mnogih internacionalnih utrka, čineći jedne od najuspješnijih trkaćih automobila.

Sljedeći cilj Abartha je bio izgraditi u potpunosti svoj automobil, Å¡to je započeo sa proizvodnjom sportskih automobila i formula u klasi izmeÄ'u 1000 i 2000 cm 3 . Ovo je takoÄ'er bio veliki uspjeh Abarth korporacije.

1971, g. Abarth Corporation postao je dio grupacije Fiat. Organizacija i struktura tvrtke je ostala ista, osim da je izbačeno stvaranje prototipova. Mnogo Fiata je nastavilo nositi značku Abartha koje su označavali bogatu sportsku opremu ili visoke preformanse.



LOCO

Eto danas slucajno svrljajuci po netu naletim na nesto za sto vjerujem da za to nitko nije ni znao. Covjek koji je ostavio ogroman trag u auto industriji, a nadasve u njenom sportskom dijelu, imao je vrlo plodnu suradnju i izvan granica naseg nam dragog starog kontinenta. Njegova suradnja isla je do dalekog JAPANA, gdje je nasao suradnika za proizvodnju i distribuciju svojih ispusnih sistema. Sama suradnja je bila prosirena i na neke obrade motora pod vodstvom C. ABARTHA, ali u manjoj mjeri nego u domovini.

Posto je sama stranica koja je posvecena C. ABARTHU vrlo opširna i detaljna ostavljam vam link na nju.

http://www.fazaabarth.info/exhaust1.htm

Donje slike su sa te stranice.




Da i ovo je obradio CARLO ABARTH





147