Stilo JTD 59kW - prolupao motor

Autor Mario_N, 01 Ožujak 2017, 22:34:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

Mario_N

Dakle, Stilo JTD 59kW, proizvodnja 2003., kod mene kakvih 6 godina. Njegova povijest je ispisala slijedeće:
uvežen iz Italije sa kakvih 160.000 na urici; na 180.000 riknula turbina, auto bio u Vrbovcu u ovlaštenom servisu (još nije bio moj) i izmjenjena turbina, set kvačila i termostat. Original FIAT turbina u tom momentu koštala cca 13.000kn ali ekipa se snašla pa nabavila turbinu (glanc novu) od Lancie za upola manje para.
Sa 195.000 auto dolazi u moje vlasništvo sa puknutom prednjom lijevom oprugom.
Mijenjanje kompletnog prednjeg ovjesa, veliki servis, ulje u getribi...hrpa toga.
Ja happy  :yahoo: auto ide ko zvrk za 80KS, ne troÅ¡i pretjerano, ma mrak. JoÅ¡ nakon montaže 17" felgi sa Fulda Carat Exelero...ko u kartingu.
Slijedećih 4 godina samo redovni servisi i to je to.

2015 u ljeto, vani 37 stupnjeva, klima dere, idem sa dragom i kćerkicom tastu i punici na ručak, koji kilometar prije njih auto samo crkne. Google is your friend i jasno ko dan: senzor radilice. Ajd ništa strašno, karnister sa vodom u bunker i poslije fine papice na 3 puta auto odvezli do mehaničara. Odmah usput i ulje i filtere mi čovjek riješi.
Par tjedana poslije toga ASR, ABS, ESP failure, pa uskoro i engine failure. Sve mase pregledao, očistio, našpricao kontakt sprayom i sve OK, više nema failure-a.

2016 1. mjesec, taman pred registraciju, doÄ'em doma na dvoriÅ¡te, taman da ga ugasim kad najednom nekakvo lupanje u motornom prostoru. Zvuči kao remen. Hauba u zrak, kanalni remen upola tanji, ostatak tuče i nabija po svakud okolo. Slijedeći dan mehaničaru, kaže on remenica radilice se raspala, pa plesala i razje... remen. RijeÅ¡i on to, olakÅ¡a me za cca 1.400,00kn i mogu na regu.

2016 7. mjesec, ponovno komplet prednjih selena i Å¡tangica, seleni zadnjeg mosta, malo pomladio auto novim farovima sa motorićima jer su stari farovi požutili a motorići rekli good bye, a bilo bi vrijeme i za nove ljetne gume. Noć se odjednom pretvorila u dan, a auto se opet lijepio za cestu.  :wiii:

2016 8. mjesec, idemo na more, par kilometara prije Sv.Roka opet ASR, ABS, ESP failure, pa začas engine failure uz obavezno gaÅ¡enje instrument table. Auto ide bez promjene samo do Paga je moja ljubav najveća (mislim na kćer  :laughing-smiley-001: ) svako piÅ¡tanje failure-a popratila imitiranjem piska i umirala od smijeha. Time mi je spasila živce da ga ne zapalim uz autoput. Na Pagu bez alata, gas u Lorenco po set ključeva, WD i kontakt spray pa ponovi proceduru mase. Ovaj put bez uspjeha, Å¡to god da sam mu napravio ASR, ABS, ESP, engine failure, ali auto pali i normalno ide. Ode godiÅ¡nji u ... ne znam Å¡ta je, nije mi svejedno stavit dragu i malu u auto i sa njim na put doma. Pukim slučajem doÄ'em do broja telefona jednog autoelektričara u Zadru, dogovorim pregled i slijedeći dan k njima. Nisam siguran kako se dečko koji je radio na mom autu zove (mislim da je Dado), svojski se potrudio i rijeÅ¡io problem komadićem drveta zabijenim izmeÄ'u tijela ABS pumpe i konektora da napne konektor i drži kontakt. Glupi konektor od ABS centrale gubio kontakt a poÅ¡to (tako mi je objasnio) engine ECU prema instrument tabli Å¡alje signale preko nje, čim je izgubio kontakt tabla se gasila.
JoÅ¡ par dana vožnje po Pagu i zbilja viÅ¡e nema ASR, ABS, ESP, engine failure.  :yahoo: Sav sretan idemo doma, bez brige.
U tunelu Sv. Rok tu i tamo začujem neko jedva čujno cviljuganje. Vruće meni, vruće autu, vruće valjda i remenima pomislim ja i više se ne obazirem na to. Još sam to znao tu i tamo čuti ali sve pripisivao remenu.

2016 12. mjesec, pala temperatura na -15, ujutro kod paljenja nekakav kratkotrajni zveket. Kak već lamela, mislim si ja ali ajd, nije strašno, pričekat će poslije rege.

01.02.2017 registrirana vozilica, tehnički prošao skoro ko nov, idemo dalje. Kilometar sat pokazuje 246.000.

3 tjedna kasnije, vraćamo se draga i ja iz ZG, prilazim KŽ, usporavam, silazim sa brze ceste a ono iz motornog prostora tuk-tuk-tuk u ritmu okretaja. Ne stajem imam još 2 km do doma pa lagano u trećoj doklizim do dvorišta. Hauba gore, ništa se ne vidi. Palim auto, tuk-tuk ne prestaje. Hauba dolje, idemo u ponedjeljak k mehaničaru.
DoÄ'e ponedjeljak, palim auto kad ono ko da Thor čekićem po nakovnju nabija. Zovi HAK, Å¡lep služba do mehaničara. Za 2 dana me čovjek zove. :kmeee:
Razletio se leteći drugog cilindra, dobila klipnjača, radilica, klip tukao po glavi. Sad čekam da mi javi koliko bi veselica koštala i tražim drugi auto.

Servise sam radio redovno svakih 10k, Selenia 10W40 Turbo diesel, mazio ga i pazio, čekao da se zagrije prije ganjanja i čekao da se ohladi poslije ganjanja (ne gaseći ga kao neki)....

Sa kime sam god pričao čude se kako se to desilo JTD motoru, a meni se sve više čini da je auto došao k meni sa 195.000 + 250.000 (ako ne i 350.000) koje je netko negdje putem iz Italije zagubio.

I na kraju pitanje za babe vračare  :zbunj: : koliko bi ta veselica odokativno mogla koÅ¡tati?
Od najgore (najskuplje) do najbolje (najjeftinije) varijante?

Zahvaljujem svima koji imaju živaca čitati ovaj post, a ako sam fulao podforum ispričavam se i molim da ga mod/admin smjesti na pravo mjesto.

gokiSP

Po meni, ulozi par sto eura u drugi polovni motor i prodaj auto. Nakmanje ces uloziti, a prodat ces ga.

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk


Stilo M

Slaganje po meni se ne isplati jer ako ide druga radilica,klip i sve popratno imas uloga malo vise..
Ako vise ne zelis taj auto,nabavi drugi motor,preslozi i prodaj ili vozi dalje
PRODAJEM DIJELOVE ZA FIAT STILO 3V /5V/MW
https://www.njuskalo.hr/korisnik/car-parts001

M.P.

Apsolutno drugi motor i na njuškalo, da šta prije zaboraviš tu epizodu

g3ar

Taj "prolupani" je odvrtio Bog zna koliko. Ubaci drugu masinu i teraj dalje, ovo krpanje je kao rupa bez dna !
<3JTD

Mario_N

Toga svega sam i sam svjestan, gledam Cromu ali mi Stilo prirastao srcu.  :abarth:
Sam mehaničar mi kaže da i sa drugim motorom može za čas biti ista stvar, eh sad...

Zna li netko za provjereni motor?

Citat: M.P.  u 02 Ožujak 2017, 00:00:11
Apsolutno drugi motor i na njuškalo, da šta prije zaboraviš tu epizodu

Nažalost nemam srca nekoga uvjetno rečeno zaribati, sad sam volje da prodam auto u ovakvom stanju kakvom je ali da čovjek zna šta kupuje i nek si ga slaže.

gokiSP

U ovakvom stanju auto ti ne vrijedi nista, pogotovo jer si dosta ulagao u njega. Na svakom imalo ozbiljnijem otpadu dobijes nekakvu garanciju tako da ako je motor mrtav kao i tvoj, to ce se odmah vidjeti pa si koliko toliko siguran da se auto nece raspasti tako brzo.  Auto ti ovakav sa prolupanim motorom vrijedi mozda 1000e, a kad bi ulozio 500e i slozio ga, dobio bi barem 2500e ako je ostatak auta  uredan

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk


SEB

stavi drugi motor i bok...naravno i turbo
BERTOL AUTMOBILI specijalizirani Fiat,Lancia,Alfa Romeo servis- NOVOST: AUTO STOP brzi servis za sva vozila !!!
www.bertol-automobili.hr
091 62 22 223 SEBastijan Bertol

Boxer

punto jtd 80 da je zlatan ne vrijedi 2000e, kaj vam je. Riješi se te skalamerije pošto poto jer više nika nećeš imat mira. Ja sam ispravnog, održavanog i zdravog prodao za 1000kn, 1000e za zaribanog dobit nema teorije
Dijagnoza postavljena, lijek se još traži...

sime

To su dobri motori cudi me da se to dogodilo. Moj ima 435tkm i jos do ro radi i originalna je turbina, tako ako nades polovnog ne bi mu kilometraza trebala predstavljati problem.

jura1000

motora vidim ima na njusci po 300e , ugradnja 150e i deri dalje

Tooutman

Bome, suosječam s tobom. Užas, dobro napisao da su se km nekdje izgubili po putu. To što si sve napisao i ti dalje tražiš Fiata, tu ti se divim. Ima nekih kojima se ptica posere na haubu i već nikad neće tu marku tj seru po njoj. Očito prijašnjima bio zadovoljan i očito da taj bas neki bio uklet i s greškom. Jbg desilo se baš tebi. Sretno za dalje.
Italia Corse na 2 kotača tracking
https://www.strava.com/clubs/263699

Boxer

S obzirom da je motor jednak kao i TS 16v izgleda da kad prolupa prolupa na istom cilindru kao i TS 16v :(
Dijagnoza postavljena, lijek se još traži...

Mario_N

Hvala svima na podrÅ¡ci i savjetima  :ok1:
JoÅ¡ će se pregruntat kaj napraviti, zasad čekam da čujem cifru popravka i poluaktivno tražim Cromu.  :tippen:

Tooutman, od FIAT-a neću odustati tako lako, auti su mi bolji i ljepši nego neki "narodni auto", a auto kad kupujem ne kupujem ga da ga za 2-3 godine prodajem već da ga vozim.
Croma (model prije redizajna) je ružna naspram ostalih u klasi ali je meni u toj svojoj ružnoći neodoljiva  :smile:

SEB, ako idem na drugi motor, zašto drugu turbinu? Nisam mehaničar pa ako može pojašnjenje, ova turbina koja je sad na prolupalom motoru je napravila kakvih 60.000, a uvijek sam pazio da ne gasim auto odmah poslije ganjanja i nikad na hladno gazio.

SEB

po opisu bi reko da je ostao bez pritiska ulja a kad nema njega nema ni dobrog podmazivanja a turbina je osjetljiva po pitanju toga točnije može bit da je načeta i da če ti brzo riknut ako več i nije... pitanje je zašto se sve to dogodilo... možda je ona več bila loša pa si gubio pritisak ulja pa je rikno motor... možda se nešto dogodilo u motoru pa je izgubio tlak ulja i prolupo a kak sam reko onda i turbina hoče riknut
BERTOL AUTMOBILI specijalizirani Fiat,Lancia,Alfa Romeo servis- NOVOST: AUTO STOP brzi servis za sva vozila !!!
www.bertol-automobili.hr
091 62 22 223 SEBastijan Bertol