Fiat stilo radio

Autor Sandi, 18 Svibanj 2020, 08:07:16

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Sandi

Pozz ekipa.. Novi sam na forumu.. Nisam mogao naci ovu temu.. Pa se ispricavam ako postoji.. Imam problem s radiom.. Kupio sam novi jvc (ne znam sad tocni model) i problem je sto mi vuce struju.. Gledao sam po netu razne tutoriale ali ne mogu se snaci, je vecinom boja zica koju oni opisuju ne odgovara sa bojom zica u autu.. Radio radi bez problema, ali pocica svu struju iz akumulatora ako auto stoji npr 2 dana da se ne pali.. Kakva su vasa iskustva sa novim radiom i imate li kakve savijete.. Auto je fiat stilo, 2004 god. 3 vrata, 1.4l, 16v..     Hvala.

Mike20


Sandi


Tooutman

Prije si imao originalni radio?
Ako jesi onda imas samo 12V zicu dovucenu koja je u biti za memoriju radia. Pobuda tj pokretanje original radija je na Canbus Å¡to JVC ne koristi. On ima 12V za memoriju Å¡to bi trebala biti žuta žica i posebnu 12 v za pobudu tj uključivanje radija Å¡to bi trebala biti crvena žica. Pretpostavimo da si te dvije žice spojio skupa na onu jedinu žicu od auta koja je 12V. Makar može biti da se  prijaÅ¡nji aftermarket gasio kako treba makar mu žice bile skup spojene. Sve ovisi o modelu radia.

Po tome ti se radio ne uključuje na kontakt nego, ga moraÅ¡ ručno palit i gasit.  Test ti može biti da baÅ¡ makneÅ¡ onu display pločicu (ukoliko je 1DIN radio). Jer bez nje ti radio ne bi smio ni radit pa je tako samo na 12 v memoriji.
Tu ti je rješenje da si dovučeš 12 V do njega npr iz osigrača za pepeljaru koja ti se pali na kontakt. Drugo rješenje je da se kupi dekoder baš za fiat i spoji na radio ukoliko ti to radio ima takvu mogućnost.

MoraÅ¡ malo detaljnije opisat Å¡to si imao, a Å¡to ne, kako je spojeno.  Ovo gore su samo pretpostavke s kojima se uglavnom ljudi naÄ'u u problemu.
Italia Corse na 2 kotača tracking
https://www.strava.com/clubs/263699

Sandi

da.. moja greska sto nisam dao dovoljno informacija.. ispricavam se.. ali ovo sto ste napisali je tocno to.. sve je tako.. imao sam prije orginal radio.. sad je jvc (1dim).. spojene su zuta i crvena zica  od radia na crvenu zicu od auta.. moram rucno palit i gasit.. imam u cetvrtak dogovoreno kod autoelektricara pa dok on pogleda cu znat jos sto dalje... ali cu mu sigurno reci za ovaj savijet za dovod 12v do radija.. hvala.. jos cu se javit sa analizom..

stipe

mene vise zanima druga stvar... ako ti u dva dana isprazni aku, onda ce prije biti da ti je aku jako los...

Tooutman

Isprazni se aku brzo. Imao sličan problem u zimi da se OEM radio nije htio u potpunosti ugasiti. Svijetilo je pozadinsko osvjetljenje, ali radio nije svirao nit se Å¡to vrtilo na displayu. Sad Å¡to se sve vrtilo i radilo u pozadini, ne znam. JoÅ¡ sam ja bio poslovno u zg pa me stari zvao da to svijetli, pa mu rekao da od tog osvjetljenja nece biti nista do drugog dana. Ali do jutra je aku bio prazan. Stavili drugi radio i nema nikakvih problema. Auto pali ko iz topa. Jos neki dan dok slagao nest na njemu pa si upalio radio da mi svira i takoÄ'er nikakvi problemi.
Italia Corse na 2 kotača tracking
https://www.strava.com/clubs/263699

Sandi

bio kod mehanicara.. i ja sam mislio da je aku los, makar tesko(star 1.5 god) ali svejedno otisao i potvrdio mehanicar da je aku dobar da nije u njemu problem.. isto su mi i rekli za svijetlo u bunkeru da mozda svijetli, ali sam ga pratio par dana i uvijek se ugasilo.. problem je nestao tek kad sam radio skroz odspojio.. poslje nije bilo problema kad je stajao 2-3 dana bez paljenja..

P.S. dok je auto bio kod mehanicara, mehanicar mi je rekao da pogledam radio, da je topao makar ga nije palio

stipe

znaci radio je u kukiju...

ili novi radio, ili nadji zicu koja se prekida na ključ (a buduci da je sve spojeno na jednu najvjerovatnije nema)

ako nema, najlakse ti je provuci zicu od upaljača do radija, ta zica se prekida preko kljuca

Mike20

Radio je novi, pa ga reklamiraj.
Uzmi Pioneer mvh seriju, jeftin, a dobar, ne vuće struju

Tooutman

Spojen ti je kak si rekao žuta i crvena konst na 12V zato ti i konst radi u pozadini makar tebi ne svira. I moguće da je radi toga topao. Po PS-u ti radio nije dobro spojen. Znači crvena ti mora biti dofurana na kontakt i samo onda mora biti 12V na crvenoj žici. Uglavnom to ne znači da je neispravan. Spoji mu samo zutu na 12V i onda izmjeri struju kolko pije te da li je topao.
Italia Corse na 2 kotača tracking
https://www.strava.com/clubs/263699

stipe

Ako ga ugasi, nema on sto trositi struju bez obzira sto je stalno spojen.

Da li se originalni radio palio i gasio na kljuc?
Ako je, znaci da su zice tu, samo triba dobro spojiti

Tooutman

Citat: stipe  u 20 Svibanj 2020, 21:27:54
Ako ga ugasi, nema on sto trositi struju bez obzira sto je stalno spojen.

Da je tako bi imao onda samo jednu zicu za dovod struje a ne dvije. Imal frend isti problem s Alpine radiom. Tako dugo dok mu nismo pobudu spojili na upaljać mu je radio cuclal struju pa makar bio on ugašen na tipku. Njemu je do onda rješavalo problem da si je maknuo pločicu iz kučišta radia.

Čak se neki radiji nit ne mogu skroz ugsit dok mu je 12v na žici za pobudu. Sve ovisi o radiju. Na jednom radi tako na drugom onako. Recimo na pioneeru koji imam doma mogu ga uredno ugasit pa makar bile te dvije žice spojene.

A original radio kao Å¡to sam naveo koristi Canbus za pobudu, Å¡to aftermarket ne registrira bez dekodera.
Italia Corse na 2 kotača tracking
https://www.strava.com/clubs/263699

Sandi

Za orginalni se radio ne sjecam vise.. jer dok sam kupio auto na radiu su bili pokvareni neki gumbovi, pa sam ga prakticki odma mijenjao, pa se ne sjecam vise jel se gasio na kljuc.
Za zicu, vjerujte prekopao sam po unutrasnjosit sve i nema nigdje zute zice.
Sutra imam zakazano kod autoelektricara pa cu vidjet sto ce rec, ako nista ne saznam probat cu spojit zicu na upaljac i probat tako rijesit problem.

Sandi

UPDATE
Bio kod autoelektricara i naravno dok sam dosao rekao mi je da nema vremena pa da dodem iduci tjedan jedan dan..
I na kraju uzeo stveri u svoje ruke i dovukao jos jednu zicu od upaljca do radia da se pali i gasi na kontakt (spojio na plavu zicu, ako netko zeli pokusat). Za sad radi odlicno vidjet cu jel bude kakvih problema kasnije. Hvala tooutmanu za odlicnu analizu i savijet.. :ernaehrung004:  :grinning-smiley-043: