Punto mk2a 1.9jtd - par pitanja

Autor odin, 01 Ožujak 2015, 00:20:49

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

odin

Pozdrav svima, nadam se da može nekoliko pitanja, bio bih jako zahvalan.

Od dana registracije na ovaj forum otkad sam dobio Punta mk2a kao prvi auto pa do danas sam uočio nekih sitnih problema za koje se nadam da postoji rjeÅ¡enje. Inače i pored toga sa autom sam jako zadovoljan, a i baÅ¡ sam taj želio, jer mi se sviÄ'a izgledom, karakteristikama i motor mi odgovara, jer sam položio na dizelu. Jako malo troÅ¡i, a i dijelovi su mu jeftini, navodno je preÅ¡ao pravih 149.000 i neÅ¡to.

Pa evo redom:

1. Servo - pali mi se volan na instrument tabli. Vjerujem da je bilo govora o ovome, ali me interesuje da li bi jednostavno prelemljivanje kontakata moglo rijeÅ¡iti problem dugoročno? Nema pravila kad se ovo deÅ¡ava. Mogu ga voziti i voziti i odjednom se upali, takoÄ'er nekad se stalno vraća problem, a nekad ga mogu upaliti viÅ¡e puta a da se ne pojavi. Jednom sam volan do kraja zavrtio u lijevu stranu i čuo se ko neki udarac i kao da me neka sila vrati malo udesno.

2. Akumulator - neÅ¡to mi izgleda vuče struju. U njemu je bio nekakav 60Ah 480A i za dizela se čini pravo slabaÅ¡an. TeÅ¡ko je palio, a desilo mi se jednom da zavrÅ¡i i na kablovima. To je dok su bile relativno niske temperature. MeÄ'utim, poÅ¡to je auto bio uvezen i ko zna koliko stajao dotad na placu i pod kakvim vremenskim uslovima akumulator sam zamjenio sa novim. Sad je topla 66Ah 640A, a inače sam čuo pozitivnih kritika da odlično startuje zimi, i zaista je tako. Auto se viÅ¡e ne pati, nego pali odmah. Ali i dalje mi prije paljenja ostane svijetliti ona baterija. Da nije uzrok tome radio koji sam ugradio? U pitanju je Sony DSX-A30 (samo USB bez CD) i dao sam elektroničaru koji isto ima Punta ali onog starijeg. Sa starim akumulatorom su mi se gubile stanice koje spremim i sat na tabli mi se resetovao.
Od tada nisam stavljao radio, svjetla palim nakon startanja motora, a sve to jer mislim da bi se tako lakše napunio akumulator?

3. Suvozačevo sjedište ne može da se pomjera. Nekako se moglo pomaknuti dalje, ali bliže nema šanse, kao da nešto blokira?

4. Sijalice - sve rade, tj. sve su zamjenjene novim, ali na tabli i dalje gori narandžasta, a ispod nje ona zelena lampica, standardno ona što signalizira da su svjetla upaljena.
http://s122.photobucket.com/user/watpfergie/media/DSC00412.jpg.html

5. Ručna kočnica - jedan dan sam vozio čitavih 5-10 minuta zaboravljajući da mi je ručna podignuta. Ništa nije gorilo, ne pitajte kako to nisam primjetio, ipak kratko vozim i još uvijek imam grešaka nekih, zaboravim ovo ono. Uglavnom, probam kasnije ručnu podignuti na jednom parkingu sa blagom uzbrdicom. Izbacio sam naravno iz brzine i pustio auto i tada krene malo dolje pa se vrati i ostane tako u mjestu. Za svaki slučaj sam i u brzinu ubacio.

To je to što mi zasad pravi probleme. Svaka pomoć je dobrodošla.




hellboy152

1. Osobno nemam iskustva s time ali sam čitao po forumima o tome i koliko sam ja skužio, tu nema pravila. Nekad prelemljivanje pomogne dugoročno, nekad kratkoročno, a nekad uopće ne pomogne. Mislim da ti je tu jedina opcija isprobati pa vidjeti.

2. Meni je u autu bio akumulator od 42 Ah i promjenio sam ga čim je došao sa novim od 64Ah 640A i sad pali normalno ali i dalje svjetli ta kontrolka dok se ne upali motor. Dok god pali normalno, ja se ne budem zamarao time.

3. To moraš izvaditi sjedište i pogledati, tj. tako bih ja napravio.

4. Provjeri sve sijalice jesu li iste jačine kao što trebaju biti. Ako nisu svjetlit će ti kontrolka iako sva svjetla rade. U stražnje pozicije najčešće idu 5W sijalice ali u Puntu su 10W pa bih ja krenuo prvo njih provjeriti.

5. Najgore što ti se moglo dogoditi je da si potrošio pakne (i goriva) više nego što bi inače. Ako ručna drži, ne zamaraj se time.

odin

Hvala puno na odgovoru, sad mi je malo lakše kad znam šta mi je činiti :)

Za servo ako ne bude ništa pomoglo, nek ide i zamjena kompletnog dijela, šta se može. Zaista je teško manevrisati, naročito kod parkiranja, jer je teško smotati krajnje lijevo/desno. To je sad prioritet da se riješi.

Pa isto tako je dobro i to za akumulator, vjerovatno se nešto elektronika buni, možda nije ni pun do kraja, samo me brinulo da nije sad i ovaj gotov, samo što sam ga ugradio
Ali pali bez problema, neuporedivo bolje nego sa starim.
Probaću ga malo više voziti da ga još dopunim.

Ok, vidjeću Å¡ta je s tim sjediÅ¡tem. Nema druge nego zaviriti Å¡ta ga blokira. Rijetko kada joÅ¡ ko sa mnom ide, ali eto i to će se srediti kad doÄ'e na red.

To za sijalice što kažeš je vrlo moguće. To nisam ja stavljao, već otac i njegov prijatelj pošto su oni auto pregledali i nakon kupovine su mijenjali sijalice. Pa vjerujem da su stavili neke koje su imali pri ruci, a Punto zahtijeva neke druge :)
Možda da zavirim u knjižicu od Punta pa naÄ'em viÅ¡e informacija.

Pa super je onda i za ručnu da se ne brinem, obično stavim samo u brzinu na ravnom, ručnu ne diram, ali eto taj put se desilo da sam se našao na brdu i kako nemam naviku zaboravio sam.
Inače, auto na kojem sam položio je bio Golf VII Bluemotion i on uopšte nema ručnu na povlačenje već elektronsku - tj. prekidač koji se povuče i kad kreneš sama se ručna spusti, a može se i pritisnuti opet prekidač. Pa to je i bio razlog što sam to totalno zaboravio, jer nisam stekao tu naviku.